Hyppää sisältöön

European Tourin erikoiskisat eivät vedä huippupelaajia

European Tour on yrittänyt tuoda uusia konsepteja kilpailuihin - vain huippupelaajat puuttuvat

European Tourin uudet kisakonseptit eivät ole ottaneet toivottua liekkiä. Keith Pelleyn suunnitelmat kisojen uudistamisesta ovat suuret, mutta huippupelaajat eivät ole lähteneet talkoisiin mukaan.

European Tourilla pelataan tällä viikolla mielenkiintoisella kisakonseptilla. Austrian Open on muutettu nimeltään Shot Clock Mastersiksi, jossa jokaisella pelaajalla on jokaiseen lyöntiin kello päällä. Ensimmäiselle pelaajalle annetaan 50 sekuntia aikaa, seuraaville 40 sekuntia. Lisäksi pelaajille annetaan kierroksen aikana kaksi aikalisää, joilla saa käyttää enemmän aikaa. 

Miltä kuulostaa? Ensimmäinen ajatus: Millä tavalla normaalien sääntöjen rajoissa olevat aikarajoitukset edes nopeuttaisivat peliä? Millä logiikalla golflyönnin suorittamiseen tarvitaan lähes minuutin aika? Shot Clock Masters kuulostaa tällä konseptilla lähinnä todella epätoivoiselta yritykseltä hakea uudistusta ilman uudistusta ja huippupelaajia. 

Kisan nimekkäin tähti on Miguel Angel Jimenez, jonka puoliso on itävaltalainen. Tämän takia Jimenez on ollut viimevuosina tuttu näky Diamond Country Clubilla. Seuraavaksi nimekkäin pelaaja on Nicolas Colsaerts, joka on vajonnut European Tourilla rivimieheksi. 

Kiertue ei luonnollisestikaan voi muuttaa suuria ja suosittuja kisoja konseptiltaan – se olisi liian iso riski. Itävallan Shot Clock Mastersis olisi mielestäni paljon mielenkiintoisempi jos konsepti olisi vielä reilusti aggressiivisempi. 40 sekunnissa ei tule kiire. Katsojat varmasti nauttisivat jos näkisivät tulevassa kisassa, että pelaajilla on oikeasti todellinen hoppu ja joutuisivat pelaamaan alitajunnasta. 

Snookerissa yksi vuoden viihdyttävimmistä kilpailuista on Shoot Out. Kyseisessä turnauksessa pelaajilla on 15 sekuntia aikaa lyödä lyöntinsä ensimmäisen viiden minuutin ajan ja viimeisen viiden minuutin ajan vain kymmenen sekuntia. Pelaajat juoksevat pöytää ympäri kymmenen minuutin otteluissa tehden ratkaisuja, joita he eivät varmasti tekisi normaalissa tilanteessa. Kyseessä on viihdepelimuoto, jota katsojat rakastavat. 

Pelkään pahasti, että Itävallan kisassa ei jaeta yhtään lyöntirangaistusta koko neljän kierroksen aikana. Kukaan pelaaja ei ole niin tyhmä, että ottaisi rangaistusta vastaan – todennäköisesti kiireelliset tilanteetkin tulevat olemaan äärimmäisen harvinaisia. 

Aiemmin tänä vuonna European Tourilla pelattiin niin sanottua GolfSixes kilpailua Englannissa. Kukaan ei oikein vieläkään tiedä mikä oli koko tapahtuman tarkoitus. Jotain viihteellistä, miehiä ja naisia, nelinpelejä, eri maiden edustajia ja lopulta Paul Dunne sekä Gavin Moynihan voittivat tapahtuman. Ei varsinaisesti kovin nimekäs voittajapari. Huhujen mukaan edes kiertueen pelaajilla ei ollut varsinaisesti käsitystä kilpailusta tai sen yksityiskohdista. 

Keith Pelleyn ideat ovat toki kauniita, mutta niiden toteutus ei ole lähtenyt toivotulla tavalla käyntiin. Belgiassa käyty Knock Out -turnaus oli ideana oikein hauska, mutta huippupelaajat kiersivät myös kyseisen kilpailun kaukaa vain miljoonan euron palkintopotin takia. 

Jos kiertueella olisi oikeasti rohkeutta ajaa uusia pelimuotoja sisään, ei se onnistu vasemmalla kädellä tehtynä. Uudistettuun pelimuotoon on pakko saada mukaan kiertueen tähdistö. Kiertueen tähdistö lähtee matkaan vain jos potissa on oikeasti rahaa – mielummin jopa enemmän kuin rivikisoissa. Miljoonan euron kilpailut heikossa kohdassa kalenteria eivät yksinkertaisesti houkuttele parhaita mukaan – kun parhaat eivät ole mukana, eivät katsojatkaan, saati sponsorit kiinnostu. Kokeilut jäävät puolitiehen ja uudet konseptit todennäköisesti kuopataan vähin äänin ennen kuin ne kerkesivät edes saada todellista mahdollisuutta. 

Toivottavasti Itävallassa nautitaan suomalaismenestyksestä, jolloin uusi pelikonsepti tulee ainakin suomalaisille tutuksi! 

Etsi luettavaa