Hyppää sisältöön

Euroopan edullisimmat välineet?

Välineliikkeiden kireä kilpailu Suomessa pitää golfvälineiden hinnat halpoina. Neljän maan vertailussa selvisi, että Ruotsissa mailat maksavat eniten.

SUOMALAISTEN EI kannata hankkia golfvälineitä ulkomailta. Tämä selvisi, kun vertasimme välineiden hintoja keskenään neljässä eri maassa: Suomessa, Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Saksassa.

Vaikka Suomessa on hintavertailun maista vähiten pelaajia ja pienin markkina, 12 mailan setin sai hankittua täältä edullisimpaan hintaan. Hintaerot eri maiden välillä ovat kuitenkin melko pieniä, jos mukaan ei lasketa Ruotsia, jossa on selvästi kalleimmat hinnat.

Lopputulos ei yllätä Golf Sky Oy:n operatiivista johtajaa Toni Järvistä. Hänen mukaansa vielä viisi vuotta sitten oli yleistä, että asiakas pyysi liikkeessä alennusta sillä verukkeella, että saman tuotteen saisi englantilaisesta verkkokaupasta edullisemmin.

“Enää sitä ei kuule. Halpojen hintojen lisäksi se voi toki johtua osittain myös siitä, että ulkomaisista verkkokaupoista ostamisesta on tullut arkipäivää”, Järvinen sanoo.

 

GOGOLFIN HINTAVERTAILU tehtiin siten, että valitsimme settiin erimerkkisiä mailoja ja palloja. Setissä on mukana vain suurten valmistajien tuotteita, koska niitä oli saatavilla kattavasti eri maista.

Otimme vertailuun vain sellaisia tuotteita, jotka eivät poistu tällä kaudella välinevalmistajan mallistosta. Tämä siksi, että poistuvia malleja myydään talvella yleensä roimalla alennuksella, mikä olisi vääristänyt hintavertailun tuloksia.

Vertailun tekohetkellä vuoden 2019 uutuudet eivät olleet vielä ehtineet kaikkiin verkkokauppoihin. Siksi vertailuun valikoitui pitkälti viime vuonna julkaistuja malleja.

Pyrimme saamaan jokaisesta tuotteesta hinnan kolmesta eri verkkokaupasta per maa ja laskimme niiden perusteella tuotteen keskihinnan kyseisessä maassa. Muutaman tuotteen osalta maakohtainen keskihinta jouduttiin tosin laskemaan vain kahdesta verkkokaupasta saadun hintatiedon perusteella.

 

HINTAVERTAILU TEHTIIN tammikuun lopussa. Talvi onkin hyvää aikaa tehdä välinehankintoja, sillä myös jatkavia malleja myydään talvikuukausina edullisemmin kuin keväällä ja kesällä. Tämä johtuu siitä, että golfkauppiaat haluavat saada tavaran liikkumaan, vaikka golf ei ole ihmisillä silloin päällimmäisenä mielessä.

Vertailun aikana alennukset olivat 5–20 prosentin välillä. Joitakin tuotteita myytiin joissakin verkkokaupoissa myös suositushintaan. Kauden koittaessa hinnat nousevat hieman, mutta harvoin golfvälineistä joutuu pulittamaan ainakaan Suomessa suositushintaa kesälläkään.

Golf Skyn Järvisen mukaan maahantuojat eri maissa myyvät golfvälineitä vähittäiskauppiaille pitkälti samaan hintaan. Pientä alennusta voi kuitenkin saada, jos ostaa tuotteita erityisen suuria määriä. Tällöinkin puhutaan yleensä korkeintaan muutaman prosentin hintaedusta.

“Yksittäisen tuotteen kohdalla sillä ei ole merkitystä, mutta vuodessa siitä voi kertyä jo suuri summa”, Järvinen toteaa.

PALJONKO TUOTTEET sitten maksoivat? Suomessa kahdentoista mailan setin hinta oli 2 421 €. Lähes yhtä edullisesti sen sai hankittua Saksasta, jossa se maksoi vain 10 euroa enemmän kuin Suomessa. Englantilaisissa verkkokaupoissa välineet maksoivat 2 511 € eli 90 € enemmän kuin Suomessa.

Selvästi eniten setistä sai pulittaa Ruotsissa: peräti 2 860 €. Hintaeroa Ruotsin ja Suomen välillä on 439 euroa. Erotuksella saisi hankittua Suomesta esimerkiksi settiin kuuluvan hybridin, wedgen ja pari tusinaa palloja.

Ruotsissa hintoja pitää korkealla se, että kilpailu paikallisten toimijoiden välillä ei ole yhtä kovaa kuin esimerkiksi Suomessa. Toinen syy voi olla se, että ruotsalaiset eivät ole yhtä hintatietoisia kuluttajia kuin suomalaiset.

Ruotsin selvä markkinajohtaja on Dormy, jonka 50 miljoonan euron liikevaihto on tiettävästi kymmenen kertaa suurempi kuin maan seuraavaksi suurimman golfvälinekauppiaan. Sitä pidetään jopa Euroopan suurimpana golfvälinekauppana. Verkkokaupan lisäksi Dormyllä on tusinan verran suuria myymälöitä eri puolilla maata.

“Ruotsin markkina on Dormyn takia täysin poikkeuksellinen Euroopassa”, Golf Skyn Järvinen sanoo.

 

DORMYN LIIKEVAIHTO on yli kolme kertaa enemmän suurempi kuin kolmen suurimman suomalaisten golfvälineliikkeen eli Golf Balancen, Golf Centerin ja  Golf Skyn yhteenlaskettu liikevaihto.

Kolmikon kova keskinäinen kilpailu pitää hintoja aisoissa Suomessa. Golf Skyn Järvisen mukaan toinen syy on se, että suomalaiset vähittäiskauppiaat ovat oppineet toimimaan kustannustehokkaasti.

”Omalta osaltamme voin todeta, että harjoitamme voittoa tuottavaa liiketoimintaa”, Järvinen sanoo.

Dormy perusti viime vuonna verkkokaupan myös Suomeen, mutta täällä se joutuu myymään tuotteita selvästi edullisemmin kuin kotimarkkinoilla. Kilpailu golfvälinemarkkinoilla sen kuin kiristyy, ja se sataa suomalaisten golfaajien laariin.

Punainen teksti tarkoittaa, että hinta saatiin vain kahdesta kaupasta. Muiden hintojen osalta luku on haettu kolmesta eri verkkokaupasta.

Vertailussa mukana olleet verkkokaupat:

  • Suomi: Golf Balance, Golf Sky ja Golf Center
  • Ruotsi: Dormy, GolfStore, Golfbutik.se, Fairway Golf, Innesvingen
  • Britannia: OnlineGolf, The Golf Shop Online, Golf Online, Golf Gear Direct, Club House Golf
  • Saksa: Golfshop.de, Golf24.de, MyGolfOutlet, Par71.de

Etsi luettavaa