Hyppää sisältöön

DeChambeau ja tasamittaisten mailojen tarina

Bryson DeChambeau pelasi hienosti Mastersissa amatöörinä.

Bryson DeChambeau pelaa tällä viikolla ensimmäisen ammattilaiskilpailunsa PGA Tourilla. Hänen ansiostaan väline-ekspertit pohtivat, olisivatko tasamittaiset mailat se seuraava iso juttu golfissa. Vastaus on, ei välttämättä.

Kun on kerran nähnyt Bryson DeChampeaun peliä, se palaa verkkokalvoille ja takertuu muistiin. Sen verran omintakeisesta miehestä on kyse.

Svingi on tarkka kuin pallontestauskoneella, alkuasento erottuu massasta erottuva ja päässä Hogan-mallinen golflätsä. Eniten hän poikkeaa muista huippupelaajista siinä, että hänen kaikki rautamailansa ovat varreltaan samanmittaisia eli rautaseiskan pituisia. 

Masters Tournamentin jälkeen mies siirtyi ammattilaiseksi, ja Cobra Puma Golf iski kiinni ja teki väline- ja varustesopimuksen yhden tämän hetken puhutuimman golfnuorukaisen kanssa. Ensimmäisen ammattilaiskisansa DeChambeau pelaa jo tulevana viikonloppuna, kun hän osallistuu RBC Heritage -kilpailuun.

Bryson DeChambeaun menestyksen ansiosta välineniilot poriset keskustelupalstoilla vilkkaasti samanpituisista varsista. Niiden perimmäinen tarkoitus on helpottaa pelaajien svingaamista, koska pelaaja voi lyödä samanlaisella svingin oli kyseessä sitten rauta-5 tai wedge.

Tasapitkillä varsilla on helppo tehdä onnistuneita toistoja mailasta riippumatta, sillä alkuasento on sama. Lisäksi jokainen meistä voi hiljaa nyökätä kotisohvalla, että puhtaat osumat vähenevät sitä myötä, mitä pidemmn raudan nappaa bägistä käteen.

Ei uusi keksintö

Tasamittaiset mailat eivät ole uusi keksintö. 1980-luvun lopussa Tommy Armour Golf toi myyntiin rautasetin nimeltään E.Q.L. Sen johtavana ideana oli idea vain yhdestä svingistä. Nämä raudat olivat noin rautakutosen pituisia varreltaan.

Mailamyynti ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen, ja vahvasta markkinoinnista huolimatta setti jäi kauppojen hyllylle ja idea unohdettiin.

Suunnittelijana ja idean isänä toimi silloin Barney Adams, joka kertoi asiasta Golfwrx-sivustolla. Hän on muuten sama mies, joka perusti myöhemmin yrityksen nimeltä Adams Golf. Kymmenen vuotta myöhemmin Adams muisti ideansa ja alkoi mitoittaa mailoja uudelleen vähän samanlaisella idealla kuin 80-luvulla.

”Pohdin omaa fittausajatustani ja tulin siihen lopputulokseen, että rautamailoissa tärkeintä on pisimmän ja lyhimmän mailan välillä se, että kaikkien mailojen välillä on tasainen pituusero pallon lentoradassa”, Adams sanoi.

Varsissa eri jäykkyys

Mailojen varsien pidennys tai lyhennys samaan pituuteen ei ole ainoa asia, joka pitää tehdä, että mailat toimisivat samalla tavalla kuin eri mittaisilla varsilla. Sen lisäksi varsien ja lapojen painopisteet sekä nostokulmat pitää säädellä tässä tapauksessa. Prosessi vaatii koko setin mitoituksen, tai tarkemmin täysin uudelleen rakentamisen.

DeChambeaun nykyiset rautamailat on mitoitettu Edel Golfin toimesta. Hänellä kaikki lavat ovat samanpainoisia n.280g, mutta  varret jäykkyydeltään erilaisia. Myös rautojen nostokulmat ovat poikkeavat normista. Pitkien rautojen nostokulma vaihtelee viiden asteen välein 20-30 asteen välissä, ja keskiraudat 4 asteen välein 30-50 asteen välissä. Kolme wedgeä puolestaan ovat 50-, 55- ja 60-asteisia. Setin wedget ovat 5 asteen välein 50-60 asteen nostokulmilla.

Tuleeko tasapitkistä mailoista trendi?

Kannattaako DeChambeausta ottaa mallia ja vaihtaa omat raudat tasapitkiin. Moni välineasiantuntija on sitä mieltä, että svingimuutoksen samanmittaisiin varsiin voi kyllä tehdä, mutta prosessi on monimutkikas ja tasosta riippuen voi kestää pitkään.

Suomeksi sanottuna se tarkoittaa, että hommaan ryhtyminen ja siinä onnistuminen vaatisi todella paljon toistoja ja harjoittelua, jos pelaaja on pelannut aina normaaleilla raudoilla ja yrittää nyt siirtyä fittauksen myötä samanpituisiin varsiin.

Myös Barney Adams tuli suunnitelussaan aikoinaan seuraavaan lopputulokseen.

”Pitkän testaamisen jälkeen päädyin kolmeen erimittaiseen settiin. Siis saman rautasetin sisällä. Pitkät rautani (4-6) olivat kaikki saman pituisilla varsilla. Seiska- ja kasirauta oli hieman lyhyempiä ja lyhyet raudat olivat noin 2 tuuma normaalia pidempiä. Siis varret kuitenkin lyhenivät kohti wedgejä. Kaikissa mailoissa oli sama svingipaino ja kaikki lavat oli takapainoitettuja.”

Koska klubipelaajat eivät hallitse svingejään myöskään niin hyvin kuin maailman huiput, monen ammattifittaajan mukaan samanpituisilla varsilla lyöntien pituuskontrollista tulisi vaikeampaa kuin perinteisillä varsilla. Lisäksi mailojen lyöntipituudet voisivat mennä helpommin limittäin.

Tulevaisuus näyttää, tuleeko samanpituisista varsista trendi toureilla ja tavallisilla klubeilla. Nyt kun mallilla on menestyvä esikuva tourilla, se voi olla hyvinkin mahdollista. 

Bryson DeChambeaun bägin sisältö

Draiveri: Cobra King F6+ Pro | Varsi Oban Kiyoshi Tour Limited 70X | Pituus 45 tuumaa

Puu-3: Cobra King F6 14.2 | Varsi Oban Kiyoshi Tour Limited 70X | Pituus 43 tuumaa

Hybridi/Utility: KING Utility Iron 18,5 astetta | Varsi Project X HZRDUS Black Hybrid 6.5 105x

Raudat: Edel Prototype (3-P) | Varret KBS Tour C-Taper Lite 115X, pituus 37,5 tuumaa | Nostokulmat (astetta): 25 (3), 30 (5), 34 (6), 38 (7), 42 (8), 46 (P)

Wedget: Cobra King V Grind 50°, 55° and 60° | Varren pituus 37,5 tuumaa

Lähteet: GolfWRX ja Golf.com.

Etsi luettavaa