Hyppää sisältöön

CaddieOn – enemmän kuin tilastointia

CaddieOn tagging

Teknologia auttaa golfareita kehittymään. Videokuva ja tutkat ovat uudistaneet opetusta, mutta rangen oppeja on joskus vaikea viedä pelitilanteeseen. CaddieOn kerää kierroksen lyönneistä tietoa, jota ei aiemmin ole voinut saada talteen. Käytettyäni laitetta nyt muutamien rundien ajan olen vakuuttunut sen hyödyistä. Mutta kenelle laitteesta on hyötyä?

CaddieOn on laite, joka tallentaa jokaisen lyönnin muistiin, tekee niistä tilastot ja toimii samalla tuloskorttina ja kenttäoppaana. Rundin aikana ja sen jälkeen pystyy kartalta katsomaan, minne lyönnit menivät ja miten pitkälle. Laite tarjoaa valtavan määrän dataa ja älykkään sovelluksen, joiden avulla voi ”pelata fiksummin”, kuten mainoslauseessa sanotaan.

Kun kuulin muutama vuosi sitten CaddieOnista, olin heti kiinnostunut. Lupasivathan oululaiset pellepelottomat laitteen, joka sekä tilastoi että mittaa lyöntien todelliset pituudet. CaddieOn täyttää tämän lupauksen, mutta yllätys oli, että laite on paljon muutakin.

Napit, ranneke ja sovellus

CaddieOn tulee pakkauksessa, josta löytyy selkeiden ohjeiden lisäksi 15 grippien päähän kiinnitettävää RFID-nappia, ranneke sekä latausjohto. Rannekkeen lataaminen onnistuu millä tahansa USB-laturilla. Yhdellä latauksella pystyy pelaamaan ainakin kaksi rundia huoletta. Ranneke on kevyt ja kiinnitys toimii – laite ei häiritse eikä hierrä.

CaddieOn ladataan USB-johdolla

CaddieOn ladataan USB-johdolla

Aki Reinimäki

Systeemin keskiössä on älypuhelimeen ladattava sovellus, joka toimii sekä Android (2.3.7. versiosta alkaen) että iOS-laitteissa (iPhone 4:stä alkaen). Sovelluksen avulla kerrotaan CaddieOnille, mikä nappi on minkäkin mailan päässä, millainen puttityyli on ja tietysti mitä kenttää pelataan. Mailojen rekisteröinti – ”tägääminen” – on helppoa ja nopeaa. Ensimmäisen sukupolven napit saattoivat irtoilla, mutta uudistetut napit pysyvät varmasti gripeissä kiinni, eikä niihin kiinnitä mitään huomiota pelattaessa.

CaddieOn napit ruuvataan gripin päähän.

CaddieOn napit ruuvataan gripin päähän.

Aki Reinimäki

Puttiprofiilin luominen on tärkeää, jotta laite tunnistaa putit oikein. Putissa kun on vähemmän vauhtia ja osuma pehmeämpi. Sovellus opastaa tässä touhussa hyvin.

CaddieOnin kenttätietokanta on laaja, ja yhden kentän lataaminen ”maksaa” 150 krediittiä. CaddieOn-käyttäjäksi kirjautuessa saa krediittejä kolmen kentän tietojen ostoa varten, ja laitteen laatikossa on koodi seitsemän lisäkentän lataamiseksi. Laitetta pystyy siis samalla maksulla käyttämään 10 kentällä. Krediittejä voi ostaa lisää suoraan sovelluksesta – yksi kenttä maksaa alle yhden euron.

Sovelluksen käyttö on erittäin nopeaa ja helppoa, ja sen paras puoli on mielestäni loistava GPS-kenttäkartta. Yhdellä silmäyksellä näkee etäisyydet griinille ja esteisiin, ja hyvälaatuisesta satelliittikuvasta voi katsoa, millainen väylä on kyseessä. Etäisyyden mittaaminen eri kohteisiin on toteutettu selvästi paremmin kuin monessa muussa sovelluksessa, ja GPS-signaali päivittyy nopeasti koko ajan. Puhelimen akkua sovellus syö – kannattaa varmistaa, että akku on vähintään puolillaan.

Kenttäoppaassa on kolme näkymää.

Kenttäoppaassa on kolme näkymää.

Aki Reinimäki

Se, millä CaddieOn kuitenkin erottuu muista, on tietysti lyöntien seuraaminen. Se vaatii hieman totuttelua ja tarkkuutta, mutta tässäkin tapauksessa laite avustaa pelaajaa hyvin.

Tägää, lyö ja varmista

Ranneke tunnistaa lyönnin tärähdyksestä eli osumasta ja myös maahan osuneesta harjoitussvingistä. Ennen jokaista lyöntiä on tarkoitus näyttää mailaa rannekkeelle, kuten mailojen rekisteröinnissä, jotta laite tietää, millä lyödään. Samasta paikasta samoihin aikoihin lyödyt lyönnit eivät rekisteröidy erillisinä vaan laite osaa suodattaa vain yhden lyönnin.

Olen huomannut, että kannattaa laittaa asetuksista tägäämisen muistutus päälle. Tällöin ranneke värähtää pari kertaa tägäämättömän lyönnin jälkeen. Vaikka unohtaisi siinäkin vaiheessa tägätä mailan, tallentuu lyönti silti sovellukseen, josta sitä voi muokata helposti.

Muokkaaminen onnistuu myös kierroksen jälkeen sekä sovelluksesta että CaddieOnin pelaajaportaalista netissä. Netissä homma on hankalampaa, joten aikaa säästyy, jos pallolle kävellessä tsekkaa, että edellinen lyönti tallentui oikein. Myös lipun paikkaa voi muokata melko helposti – tämä on tärkeää, jos haluaa, että putti- ja muut tilastot tallentuvat täsmälleen oikein. Alla olevassa esimerkkikuvassa putti on tallentunut wedge-lyönniksi, joten se täytyy korjata. Lisäksi lyhyt putti reiän vierestä ei ole tallentunut ollenkaan.

Tuloksen muokkaaminen onnistuu jälkikäteen melko helposti.

Tuloksen muokkaaminen onnistuu jälkikäteen melko helposti.

Aki Reinimäki

Sovelluksen tuloskorttiominaisuus on hyvä. Se tunnistaa seuraavalle reiälle siirtymisen, mutta joskus lyöntejä pitää siirrellä reiältä toiselle. Tämäkin on tehty helpoksi. Tuloskortin ylläpitämiseksi pitää rankkarit lisätä käsin. Kun rundi on valmis, päivittyvät tiedot suoraan CaddieOnin pelaajaportaaliin, josta niitä voi katsoa, muokata ja jakaa someen. Toisten käyttäjien tuloksia pystyy myös kommentoimaan, jos he ovat kaverilistalla.

Pari miinusta CaddieOn on käytössäni toistaiseksi saanut. Tuloskortin ylläpito vaatii tarkkuutta ja muokkausvaihtoehtoja saattaa olla jonkun mielestä jopa hieman liikaa. Isompi ongelma on bluetooth-yhteyden yllättävä heikkous. Pidän ranneketta vasemmassa kädessä. Ranneke ja puhelin pysyvät hyvin yhteydessä, kun puhelin on vasemmassa etutaskussa. Jos pidän puhelinta oikeassa takataskussa, katkeaa yhteys satunnaisesti. Tämä sotkee lyöntien seurantaa ja tuloskorttia, mutta onneksi ranneke varoittaa yhteyden katkeamisesta värinällä.

Paljon enemmän kuin tilastointia

Yllätyin todella positiivisesti CaddieOnista heti ensi käytöllä. Sovellus on paljon laajempi kuin odotin, ja se toimii jo pelkkänä kenttäkarttana hienosti. Tägääminen on helppoa, lyöntien seuraaminen toimii ja tilastot kertyvät huomaamatta. Tilastoja on paljon: CaddieOn näyttää esimerkiksi minne missaan griinin, miten lähelle saan lyötyä lähestymiset tai miten pitkälle todella lyön milläkin mailalla. Puttikeskiarvot, lähipelitilastot ja reikäkohtaiset tilastot auttavat pelin suunnittelussa.

Olen päässyt testaamaan myös uutta Strokes Gained -ominaisuutta, joka vertaa omaa pelitasoani huippupelaajiin. Tilastoista ei itselleni ole vielä juurikaan apua – mitä nyt olen voinut kehuskella todistetusti pitkillä draiveilla. Kun rundeja kertyy lisää, alkaa numeroista saada enemmän irti. Kymmeniä kierroksia kesässä pelaavat hyötyvät tästä valtavasti. Kun tilastotiedon yhdistää ammattitaitoisen valmentajan neuvoihin, pystyy harjoittelussa keskittymään tärkeimpiin kehittymiskohtiin.

Tilastoista on hyötyä enemmän, kun rundeja kertyy lisää.

Tilastoista on hyötyä enemmän, kun rundeja kertyy lisää.

Aki Reinimäki

Tilastotietoa on paljon

Tilastotietoa on paljon

Aki Reinimäki

Mailojen lyöntimitat näkyvät kierroksittain tai koko kauden tilastona

Mailojen lyöntimitat näkyvät kierroksittain tai koko kauden tilastona

Aki Reinimäki

Itselleni CaddieOn on tuonut myös yhden rutiinin lisää: Katson pallon takaa kohdelinjan ja tähtäyspisteen sekä hahmottelen lyöntikaaren kuten ennenkin. Mailan tägääminen päättää valintaosuuden ja rannekkeen surahdus on kuin lähtömerkki: ”nyt menet pallolle ja unohdat kaiken pohdiskelun”. Tämä on selvästi auttanut peliäni, mitä en osannut aavistaa etukäteen.

Olen tilastoinut peliäni aina. Aluksi merkitsin tietoja tuloskorttiin ja rundin jälkeen tallensin ne verkon tietokantaan. Myöhemmin olen käyttänyt erilaisia mobiili-appeja, jotka tekevät tilastoinnin kierroksen aikana. CaddieOn tekee tämän puolestani. Laite tuottaa kaiken tiedon helposti ja kerää dataa, jonka analysointi käsipelillä olisi erittäin vaivalloista. 

Voin suositella CaddieOnia kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneet kehittymään pelaajina ja ymmärtävät tilastotiedon tärkeyden. Laite toimii myös ulkoistettuna muistina: kierroksen palauttaminen mieleen on hauskaa, kun voi kartalta katsoa, missä seikkaili.

Joidenkin kenttien pro shopeista löytyy CaddieOneja kokeiltavaksi – suosittelen tutustumaan!

Kesäkuussa pelaamaani Gumböle Golfin rundia voi tsekata tuolla: http://portal.caddieon.com/ga…

Verkkosivu: http://www.caddieon.com/

 

Etsi luettavaa