Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Cobra Golf

Antti Vaalas testasi Cobran LTDx-draivereita: ”Mallistosta löytyy jokaiselle varmasti hyvä maila”

Cobra on tuonut tälle kaudelle kovasti kehutun LTDx draiverimalliston. Tarjolla on kolme erilaista mallia. Kävin testaamassa, mikä malleista sopisi parhaiten minulle.

Cobra tuo liki joka vuosi markkinoille uuden draiverin. Miksi ei, sillä mailat ovat suosittuja ja jotenkin Cobra onnistuu kerta toisensa jälkeen herättämään golfareiden mielenkiinnon jollain uudella teknologisella jujulla.

Joten ennen kuin uppoamme kolmen eri mallin eroihin, mietitään koko mallistoa ylipäätään.

Nimi LTD on lyhenne sanoista Longest Total Distance, sanalla total Cobra viestittää draiverin olevan pitkälyöntisin, kun huomioidaan kaikki tekijät, kuten rullin määrä ja anteeksiantavuus huonoissa osumissa. Tähän on vaikea sanoa varmuudella mitään, mutta pitkälyöntinen draiveri LTDx takuulla on.

Cobra kertoo mailoissa käytetyn huippumateriaaleja, jotka yhdistettynä fiksumpaan suunnitteluun tuottavat entistä paremman draiverin. Suunnittelun tavoitteena on ollut maila, joka yhdistää parhaiten nopeuden ja anteeksiantavuuden, mikä tietenkin on vaikea kombinaatio.

Cobra Golf toi tälle kaudelle kolme eri versiota LTDx-mallista. KUVA: COBRA GOLF

Cobra puhuu LTD draiverien yhteydessä Zero CG:stä eli nolla painopisteestä. Siis mailan painopiste on mahdollisimman lähellä akselia, joka lähtee kohtisuoraan nostokulmaa omaavasta lyöntipinnasta mailan takaosaan. (Ennen kuin aloin tätä juttua tutkimaan olisin olettanut, että draiverien painopisteet ovat selkeästi tuon linjan alapuolella mutta näin ei ole, oppia ikä kaikki!)

Cobran tutkimusten mukaan keskitetyt etupainot tuovat lisävauhtia pallon lähtönopeuteen. Siksi jokaisesta mallista löytyvät lavan sisällä olevat PWR-COR painot. Toki esimerkiksi anteeksiantavimmassa mallissa nämä painot ovat kevyemmät, jotta kokonaisuudessaan lavan painopiste on riittävästi nupin takaosassa.

Vuosikausia valmistajat ovat kertoneet siirtäneensä painoa alas ja taakse. Totuus kuitenkin on, että painoa siirretään monipuolisemmin, eli alas, taakse, eteen, kärkeen ja kantaan. Pääasia on, että se liikkuu pois keskustasta. Ja mihin suuntaan paino liikkuu vaikuttaa pelattavuuteen, siitä lisää alempana, kun mietimme mikä malli kellekin sopii.

Jyrsitty lyöntipinta on tasalaatuinen

Cobra LTDx -draivereissa on tarkkuusjyrsitty lyöntipinta. KUVA: COBRA GOLF

Cobran LTDx-draivereissa on aiemmilta vuosilta tuttu Infinity-lyöntipinta. CNC-jyrsitty lyöntipinta on yksinkertaisesti tasalaatuisempi kuin perinteisillä menetelmillä tehdyt. Uudessa mallissa Infinity-lyöntipinta on aiempaa pienempi, kun se ei enää kietoudu lavan etureuna ylitse. Tämä ilmeisesti ulkonäöllisesti häiritsi joitain pelaajia. Harmi, sillä itse pidin tuosta uniikista ulkonäöstä, ja se sopi myös nimeen hyvin.

Merkittävin parannus saattaa löytyä heti lyöntipinnan takaa H.O.T.-teknologiasta (Highly Optimized Topology). Valmistajat puhuvat lyöntipintojen kimmoisuudesta ja siitä, kuinka ne optimoivat suunnittelussa sen vaihtuvan paksuuden. Nyt on Cobra käyttänyt hyväkseen kaiken mahdollisen tietokonesuunnittelun ja lisännyt pinnan taakse peräti 15 eri paksuista tyynyä. Näiden tavoite on pitää pallon lähtönopeutta yllä, vaikka osuma ei olisi keskellä.

Myös lavan runkoa paranneltu eri keinoin. Cobra kertoo sen aerodynamiikan kehittyneen ja kyllähän lapa näyttääkin hivenen virtaviivaisemmalta, kun sitä tarkemmin katsoo.

Kolme eri mallia

Mennään nyt eri malleihin. Tämän jutun videossa tein itselleni ’’pikafittauksen’’ siitä, mikä malli päätyy omaan bägiini.

Fittaukset etenevät tehokkaamin, jos joitain vaihtoehtoja pystyy järjellä eliminoimaan. Uskon, että liki jokaisella LTDx-draiverista kiinnostuneella valinta on kahden vaihtoehdon välillä. Yksi vaihtoehto pitäisi pystyä poistamaan käymällä lyhyt keskustelu osaavan myyjän kanssa.

LTDx poistaa tehokkaasti slaissia

Omalla kohdalla poistin vaihtoehdoista LTDx MAX -draiverin. Se on mailoista anteeksiantavin ja siinä on eniten ns. draw bias -painotusta, mikä ehkäisee slaissia – etenkin, jos painavimman ruuvin siirtää kantaan. Ja jos MyGolfSpy-sivuston juttuun on uskomista – ja miksi ei olisi – niin LTDx MAXin painopiste on alle millin Zero CG -linjan yläpuolella, kun kilpailijoilla se on tyypillisesti yli 2 milliä.

Mutta koska itse koen vahvuudekseni suoruuden draiverilla, niin minun helppo eliminoida tämä maila. Vaihtoehdoiksi jäävät LTDx ja LTDx LS.

LTDx yhdistää pituuden ja anteeksiantavuuden

LTDx on keskimmäinen vaihtoehto. Siinä on nimenomaan haettua yhdistelmää pituuden ja anteeksiantavuuden kesken. Luulisin sen olevan suosituin malleista. Se on erittäin anteeksiantava draiveri, mutta ei aivan yhtä anteeksiantava kuin LTDx MAX.

Painopiste on jonkin verran edempänä kuin LTDx MAXissa, mikä vähentää spinnin määrää, mutta samalla lisää potentiaalista pituutta. Tässä mailassa ei ole siirrättäviä painoja kuten kahdessa muussa. Tällä saadaan tiettyjä hyötyjä suunnitteluun, jos mailaan ei tarvitse tehdä siirrettäviä ruuveja.

LTDx LS on suosikkini

Voisin hyvin pelata LTDx-draiverilla, mutta oma mieltymykseni on silti LTDx LS -malli. LS on lyhenne sanoista low spin, joten tällä mallilla lyöntiin tuleva takakierre jää pienemmäksi.

Se on hyvä asia vain, jos pelaaja lyö lähtökohtaisesti suoraan ja riittävän pitkälle sekä korkealle. Nimittäin takakierre auttaa pitämään pallot pelissä ja auttaa myös palloa nousemaan korkeammalle lentokaarelle.

Joten LS-mallia kannattaa harkita vain, jos mailanpäässä on riittävästi vauhtia ja lyö usein väyläosumia. Itse olen vähän epävarma omasta vauhdin riittävyydestä, mutta lopulta lavan muotoilu yksinkertaisesti miellytti silmää eniten.

Se näyttää lähtöasennossa sirommalta, ja lyöntipinta on muita matalampi. Sen muotoilu on kahta sisartaan virtaviivaisempi. Se oikeasti jopa on muita pienempi, toki niin vähän (457cc vs 460cc), että sillä ei ole käytännön merkitystä.

Jos olet harkinnut uutta draiveria niin suosittelen tutustumaan Cobran LTDx-tuoteperheeseen. Siitä löytyy varmasti hyvä valinta jokaiselle. Jokaiseen löytyy myös laadukkaita varsivaihtoehtoja, joista suosittelen keskustelemaan asiantuntevan myyjän kanssa – ja tietysti testaamaan eri vaihtoehtoja lyöntianalysaattorissa.

Etsi luettavaa