Hyppää sisältöön

Aki Kuivaniemi: Tiinkova bisnesmies

Aki Kuivaniemi arvioi

Aki Kuivaniemen elämässä on kolme tärkeää asiaa: golf, punk ja Äiree.

GOLFYRITTÄJÄ AKI KUIVANIEMI istuu työpöytänsä ääressä ja pitelee kädessään kahta maissitärkkelyksestä valmistettu tiitä. Toiseen kuppiin hän on painanut Motörhead-yhtyeen logon, toisessa komeilee hevirock-yhtyeen edesmenneen laulajan Lemmy Kilmisterin naamakuva.

Kuivaniemi painoi kuvat reilu vuosi sitten juuri ennen Motörheadin viimeiseksi jäänyttä Suomen-keikkaa. Kaksi viikkoa myöhemmin Kilmister kuoli ja Kuivaniemi palasi painokoneen ääreen.

”Itku silmässä painoin varsiin yksitellen omin käsin R.I.P. Lemmy -tekstin”, Kuivaniemi sanoo.

Siinä meni oma aikansa, sillä Kuivaniemi oli ehtinyt painaa tuhat Motörhead-tiitä. Kuivaniemen pitelemissä tiissä konkretisoituu kaksi hänelle tärkeää asiaa: golf ja raskas musiikki.

Kuivaniemi on henkeen ja vereen punk-miehiä. Punkkariksi hän ryhtyi 12-vuotiaana, kun hän kuuli Sex Pistolsia ja The Clashia. Pian hän perusti oman punk-bändin, joka sai nimekseen Aarnen valinta. Kuivaniemi oli bändin biisintekijä ja laulaja.

Orkesterin kohokohtia olivat esiintymiset Eppu Normaalin ja Popedan lämmittelijänä.

Vaikka bänditouhut loppuivat teinivuosiin, punk ei ole lähtenyt miehestä. Se näkyy edelleen hänen asenteessaan, musiikkimaussaan ja joskus myös kampauksessaan.

”Kun täytin 50 vuotta, kasvatin itselleni täyden irokeesin”, Kuivaniemi nauraa.

Aki Kuivaniemelle Motörheadin nokkamies Lemmy Kilmisterin kuolema oli kova paikka.

Aki Kuivaniemelle Motörheadin nokkamies Lemmy Kilmisterin kuolema oli kova paikka.

Aleksi Tuomola

AIVAN KUTEN GOLF, myös golf kolahti kerrasta Kuivaniemen tajuntaan. Kuivaniemi oli kauppaopiston käytyään päätynyt parin mutkan kautta myymään autojen varaosia tukkuliikkeeseen ja eteni myöhemmin yrityksessä johtotehtäviin.

Eräänä päivänä konttorille tuli vierailemaan muuan moottoriurheilija puolikkaan golfsetin kanssa. Mies oli voittanut mailat palkinnoksi rallikilpailusta ja halusi päästä niistä eroon.

”En tiennyt golfista mitään, mutta ostin bägin, palloja ja menin Myrskylässä soramontulle lyömään. Totesin, että tämähän on helvetin hauskaa”, Kuivaniemi sanoo.

Ensimmäiselle golfkierrokselle hän lähti silloisen esimiehensä houkuttelemalla. Kuivaniemi ei ollut aiemmin käynyt golfkentällä, eikä tuntenut pukeutumisetikettiä, joka oli 90-luvulla nykyistä tiukempi. Varsinkin Nordcenterissä, minne he olivat menossa pelaamaan.

Kuivaniemi oli hyvissä ajoin paikalla ja odotti pomoa golfkentän parkkipaikalla verkkarit yllä ja lenkkarit jalassa. Kun pomo pyyhälsi Bemarillaan ohi, tämä ei ollut huomaavinaankaan Kuivaniemeä.

Pian Kuivaniemen puhelin pirisi. Pomo soitti pysäköintialueen toiselta laidalta ja käski Kuivaniemen vaihtaa työvaatteet ylleen.

”Oli tyhmä tunne lähteä suorat housut jalassa pelaamaan. Tulin Myrskylästä, urheilupitäjästä, ja lähdössä urheilemaan”, Kuivaniemi muistelee.

Hyvänä kesänä Aki ja Heli Kuivaniemi pelaavat noin 100 golfkierrosta. Sateella he eivät mielellään pelaa.

Hyvänä kesänä Aki ja Heli Kuivaniemi pelaavat noin 100 golfkierrosta. Sateella he eivät mielellään pelaa.

Aleksi Tuomola

MYRSYLÄ TOISTUU KUIVANIEMEN puheessa useasti. Hän syntyi Pohjanmaalla, mutta muutti Myrskylään ala-asteikäisenä. Siellä hän myös tapasi vaimonsa Helin, jota Aki kutsuu “Äireeksi”.

Aki ja Heli ovat olleet yhdessä kymmenvuotiaista lähtien, siis yli 40 vuotta. ”Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, eikä mikään ole siitä hetkestä muuttunut”, Heli Kuivaniemi sanoo.

Kyseessä ei ollut noihin aikaan ihan mikään tavanomainen pari, sillä toinen oli irokeesipäinen punkkari ja toinen kiltti urheilijatyttö, joka voitti nuorten SM-mitaleja pikajuoksussa. Helin valmentajana toimi Akin isä.

“Heli juoksi ja minä rokkasin. Laitettiin hynttyyt yhteen aika hyvissä ajoin”, Aki Kuivaniemi sanoo.

Edelleen parisuhde voi hyvin, vaikka he viettävät käytännössä kaiken ajan yhdessä. Lapsia heillä on neljä ja lapsenlapsia kahdeksan.

“Niitä hoitaessa menee nykyään kaikki ylimääräinen aika”, Kuivaniemi sanoo.

Lisäksi heillä on myös se viides yhteinen lapsi. Sen nimi on Golf Coat Oy.

Aki ja Heli Kuivaniemi tekevät kaiken yhdessä. Lehtikuvauksissa Heli toimi kuvaajan apurina.

Aki ja Heli Kuivaniemi tekevät kaiken yhdessä. Lehtikuvauksissa Heli toimi kuvaajan apurina.

Aleksi Tuomola

AKI KUIVANIEMI PERUSTI Golf Coatin 2000-luvun puolivälissä. Sitä ennen hän oli irtisanoutunut hyväpalkkaisesta myyntijohtajan työstään ja viettänyt pitkän sapattivapaan, jonka aikana hän kiersi maailmaa Helin, 8-vuotiaan kuopuksen ja golfmailojen kanssa.Teini-ikäiset tyttäret ja armeijaan mennyt esikoispoika jäivät Suomeen.

“Maksoimme vuoden vuokran etukäteen. Joku puhui heitteillejätöstä, mutta se oli puhtaasti kasvatusteknillinen juttu. Lapset itsenäistyivät ja täytyy muistaa, että olimme koko ajan vain kahden päivän päässä kotoa”, Kuivaniemi sanoo.

Myös Heli on samaa mieltä: “Tytöt olivat niin ylpeitä siitä, että he halusivat pärjätä itsekseen. Isovanhempien ei tarvinnut kertaakaan reilun vuoden aikana käydä heitä katsomassa”, hän toteaa. Muutaman kerran 14- ja 16-vuotiaat tyttäret lensivät viettämään lomaa vanhempiensa kanssa.

Kuivaniemet rahoittivat matkan myymällä omakotitalonsa. Matkallaan he eivät venyttäneet penniä, vaan pelasivat esimerkiksi golfia hienoilla kentillä. Kotiin he palasivat, kun rahat alkoivat olla lopussa.

“Osakepääoman verran oli vielä rahaa jäljellä”, Kuivaniemi sanoo.

Niillä rahoilla hän perusti oman yrityksen.

Punk-henkisesti kauppakirja allekirjoitettiin alasti järven jäällä. Itävaltalainen myyjä oli ihmeissään, kun yllättäen paikalle pelmahti Kuivaniemen palkkaama ammattivalokuvaaja.

GOLF COAT VALMISTAA ja tuo maahan muun muassa golftarvikkeita. Yritys on ehtinyt olemassaolonsa aikana myydä kenkäsuihkeita, golfsimulaattoreita ja hassuja lieriön muotoisia birdie-palloja. Nykyään se keskittyy lähes yksinomaan tiiden valmistukseen ja painatukseen.

Kuivaniemen mukaan tiit ovat hyvä markkinointikanava yrityksille. Kilpailuetuna hän pitää sitä, että hänen tiinsä hajoavat luonnossa.

”Isojen yritysten arvoihin on usein kirjattu ympäristöystävällisyys”, hän muistuttaa.

Kuivaniemi hankki viitisen vuotta sitten itselleen yksinoikeuden Bio Golf Tee -tuotteisiin. Tiit puristetaan itävaltalaisessa tehtaassa, mutta mainostekstit ja -kuvat Kuivaniemi painattaa niihin Pitäjänmäellä sijaitsevissa tuotantotiloissaan.

Kuivaniemi teki aikoinaan kaupat Bio Golf Teen liiketoiminnasta suvun Myrskylässä sijaitsevalla mökillä. Punk-henkisesti kauppakirja allekirjoitettiin alasti järven jäällä. Itävaltalainen myyjä oli ihmeissään, kun yllättäen paikalle pelmahti Kuivaniemen palkkaama ammattivalokuvaaja.

“Sanoin hänelle, että kuvan ottaminen oli edellytys kauppojen tekemiselle”, hän röhöttää.

Kuivaniemi viihtyy muutenkin ilman vaatteita. Hän haaveilee siitä, että muutaman vuoden päästä hän voisi ostaa vanhan maatilan, jonne hän voisi Äireen kanssa muuttaa ja siirtää yrityksen tuotantotilat.

“Kukaan ei eksyisi sinne vahingossa, vaan voisimme halutessamme tehdä töitä nakuna”, hän maalailee.

Aki Kuivaniemi ja Heli Kuivaniemi ovat olleet yhdessä yli 40 vuotta.

Aki Kuivaniemi ja Heli Kuivaniemi ovat olleet yhdessä yli 40 vuotta.

Aleksi Tuomola

Siitä lähtien kun Heli aloitti työt perheyrityksessä, pariskunta on ollut yhdessä 24 tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa. Työnjako heillä on karkeasti ottaen sellainen, että Heli pitää huolta taloudesta ja Aki myy, mutta pienessä yrityksessä kummankin pitää olla valmis tekemään vähän kaikkea.

Yrittäjyyden etuja on, että pariskunta voi lähteä aurinkoisella säällä golfkierrokselle myös kesken työpäivän.

”Meillä on tukkuliike, eikä vähittäismyyntiä, joten ovien ei tarvitse olla aina auki. Bägit ovat täällä toimistolla aina valmiina, ja kun sanon, että nyt lähdetään, niin silloin laitamme ovet kiinni ja lähdemme pelaamaan”, hän sanoo.

Toisaalta se usein tarkoittaa sitä, että kierroksen jälkeen he tekevät töitä yömyöhään.

Entinen nuori kapinallinen ei myöskään näe ristiriitaa punkin ja golfin välillä, vaan toimii lajin suurena puolestapuhujana. Punkia hän pitää hyvänä elämäntapana, joka juurrutti häneen myös yhteiskuntakriittisyyden.

“Meillä on täällä ihan liikaa lakeja ja sääntöjä, eikä golfkentälläkään ole niin tarkkaa, meneekö kaikki ihan just sen etiketin mukaan”, hän ohjeistaa.

Tai kuten Lemmy Kilmister laulaa Motörheadin kappaleessa Lawman: I know you live by a book of rules, but anyone who needs a book is a fool.

Aki Kuivaniemi

…pelaa golfia tasoituksella 9.

…harrastaa golfin lisäksi sähköpyöräilyä, lastenlasten hoitoa ja ruoanlaittoa.

…kuuntelee Motörheadin lisäksi Black Sabbathia, Sex Pistolsia, Foo Fightersia ja Deep Purplea.

Tämä juttu ilmestyi GoGolf-lehden 1/2017 numerossa. Lehti sisältyy GoGolfin jäsenyyteen. Tänä vuonna ilmestyy vielä kolme lehteä. Tuoreimman lehden voit ostaa Lehtipisteistä kautta maan.

Etsi luettavaa