Hyppää sisältöön

Ympäristöystävällistä kuntogolfia osa 2: Rullasuksilla golfkentälle

Ympäristöystävällisempää kuntogolfia

Edellisessä osassa pyöräilin golfkentälle – tällä kertaa vuorossa oli rullasukset. Peliseurana ja rullahiihdon asiantuntijana toimi entinen maajoukkuehiihtäjä ja Suomen mestari Anssi Pentsinen. Kenttäkohteina olivat Paloheinä Golf ja Hiekkaharju Golf.

Golfissa ilmastoa kuormittaa pelaajien liikenne kentälle ja golfkierrokseen saa lisäpotkua kuntoilemalla paikan päälle. Tämän 50 Day Golf Challengen yhteydessä, jossa pelaan kaikki Uudenmaan alueen golfkentät erilaisilla tavoilla, kokeilen myös muutamia päästöttömiä tapoja mennä golfkentällä, jotka samalla täydentävät lajin terveysvaikutuksia. Tällä kertaa vuorossa olivat rullasukset ja rullahiihtoon sopiva reppubägi.

Paloheinä Golf oli hyvä kohde testata rullahiihtämistä, koska se sijaitsee sopivan etäisyyden päässä kotoani ja on Anssi Pentsisen kotikenttä. Tätä blogia varten kävin myös katsastamassa Hiekkaharjun kentät, mutta sinne oli valitettavasti liian pitkä matka rullahiihtää. Molemmat taittuivat speedgolfia pelaten juuri ennen auringonlaskua.

Videolla on lisää golfpäivien tunnelmista, ja Anssi kertoo tarkemmin rullahiihdosta:

Toki golfkentille voi kävellä tai vaikka juosta, jos kenttä on suhteellisen lähellä ja bägi sekä muut varusteet ovat siellä valmiina odottamassa. Jos välineet pitää ottaa mukaan, niin silloin homma menee hankalammaksi. Lisäksi säällä on suuri vaikutus ja paljonko aikaa haluaa koko operaatioon käyttää.

Viime viikolla menin polkupyörällä Sarfvikiin, joka oli varsin mielenkiintoinen kokemus. Nyt oli aika laajentaa golfkentällemenokokemuksia!

Rullasuksilla Paloheinään ja speedgolfia perään

Rullahiihdin Paloheinä Golfiin, jonne oli kotoani matkaa 18 km. Aikaa kului noin puolitoista tuntia. Vastaavasti kuin pyöräillessä, käytössäni oli uusi Grasshopper-reppubägi, joka mahdollisti mailojen mukaan ottamisen. Perinteinen kantobägi ei olisi tähän toiminut.

Olen saanut opastusta rullahiihtoon Anssi Pentsiseltä, joka on myös innokas golfari. Tapasin Anssin viime vuonna Sprint Speedgolfin SM-kilpailuissa. Anssi antoi rullahiihtovälineet lainaksi ja asiantuntevan tehokurssin rullahiihdon perusteisiin. Näillä eväillä ja parin treenikerran jälkeen pärjäsin hyvin rullasuksilla reppugolfbägi selässä Helsingin halki. Täytyy myöntää, että vastaantulijoiden katseet tekivät koko operaatiosta vaivansa arvoisen.

On sanomattakin selvää, ettei rullahiihtäminen golfkentillä tule räjäyttämään golfin suosiota tai neutralisoimaan lajin hiilijalanjälkeä. Suosittelen kuitenkin hiihtotaitoisille golfin harrastajille rullahiihdon kokeilemista. Se on loistava monipuolinen kuntoilumuoto ja kehittää golfissa tärkeää ominaisuutta eli tasapainokykyä.

Tätä oli mielenkiintoista ja hauska testata. Voisin jatkossakin satunnaisesti rullahiihtää golfkentälle varsinkin, jos kenttä on hieman lähempänä (5-10 km) ja sää on yhtä poutainen sekä lämmin. On myös tärkeä, että välineet ja varusteet on klubilla odottamassa, ettei niitä tarvitse kuljettaa mukana, vaikka reppubägi ihan kätevän onkin.

Kuten fillarigolfpäivän jälkeen totesin, myös rullahiihtogolfpäivä oli pieni askel ilmastonmuutoksen torjumisessa – suuri harppaus allekirjoittaneen kalorinkulutuksessa…

Rullahiihtäen golfkentälle

Rullahiihtäen golfkentälle

Camilla Rantanen

Sain näyttekappaleen Grasshopper-reppubägistä blogin kautta sekä henkilökohtaiseen koekäyttöön yritykseltä Hill Creek Golf Oy.

Paloheinä Golf ja Hiekkaharju Golf

Missä kunnossa kentät olivat?

Paloheinä Golf

Pelasin Paloheinässä ensimmäistä kertaa. Yhdeksänreikäinen Iso Ysi -kenttä oli leppoisa pelata, tasainen, hyvässä kunnossa, griinit rullaa todella hyvin ja kenttä antaa hyvin tilaa vinoillekin lyönneille. Viisireikäinen Evergreen par 3 -harjoituskenttä pelataan tekonurmella ja griinien nopeus pääsi aluksi yllättämään. Paloheinä Golfin kokonaisuus, kentät sekä harjoitusalueet, ovat Suomen suosituimpia paikkoja golfin aloittamiseen.

Paloheinä Golf

Paloheinä Golf

Hiekkaharju Golf

Hiekkaharjun golfkentät olivat myös uusia tuttavuuksia, enkä oikeastaan tiennyt kovinkaan paljon golfyhteisöstä ennen käyntiäni. Paloheinän tapaan, siellä on yhdeksänreikäinen Pitkä ysi -kenttä, joka on myös hyvässä kunnossa ja vaatii paikoittain tarkkuutta avauslyöntien suhteen.

Florida-tyyppinen kenttä on tasainen ja vesiesteet myötäilevät useita väyliä. Hiekkaharjun Kehä 6 -kenttä on lyhyempi ja erinomainen harjoituskenttä niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin pelaajille.

Hiekkaharju Golf

Hiekkaharju Golf

Tarkemmat ajankohtaiset tiedot ja koronavirusrajoitukset kannattaa katsoa kenttien nettisivuilta.

Miten peli kulki?

Pelasin kaikki kentät juuri ennen auringonlaskua speedgolfaten. Mielettömän hienot iltalenkit kauniissa golfmaisemissa. Paloheinässä pelattiin Anssi kanssa ensiksi tutustumiskierroksen kävellen ja sen jälkeen luukutettiin peräkkäin molemmat kahdella mailalla aika reipasta tahtia. Ysi meni molemmilta 23 minuutissa. Allekirjoittanut pelasi kävellen ja juosten samat tulokset 37 (+1).

Hiekkaharju meni hieman rauhallisempaa juoksuvauhtia ja peli kulki oikein mukavasti. Ensimmäistä kertaa pelaavalle pari reikää aiheutti hieman ylimääräistä pohdintaa, mutta hyvän lähipelin turvin molemmat kentät, Pitkä Ysi ja Kehä-6, menivät tulokseen par.

Seuraan jokaisen kierroksen ja kentän osalta myös keskeisiä fitness-tilastoja, joiden avulla selvitän paljonko tässä projektissa kaikkien Uudenmaan alueen kenttien pelaamiseen kuluu aikaa, kertyy matkaa, palaa kaloreita ja tulee lyöntejä.

Seuraava blogi taas muutaman päivän päästä!

Voit seurata pelejäni ja Uudenmaan alueen golfvalloitusta tulosten osalta Golf GameBook -sovelluksessa (Mikko Rantanen, HCP +0.8).

Mikko Rantanen ja Anssi Pentsinen

Mikko Rantanen ja Anssi Pentsinen

Mikko Rantanen on entinen golfammattilainen ja nykyinen speedgolfin maailmanmestari. Tässä juttusarjassa golfalan monitoimimies aikoo kiertää kaikki Uudenmaan alueen kentät 50 päivän aikana.

Etsi luettavaa