Hyppää pääsisältöön
Teemu Tyry sai monen yllätykseksi lähtöpassit Golfpisteestä yli 20 vuoden työrupeaman jälkeen.
Kotialbumi

Yllätyspäätös pitkälle työsuhteelle – Mr Golfpiste "paketoitiin etuovesta ulos" yt-neuvotteluissa

Teemu Tyry ehti työskennellä Golfpisteessä yli 20 vuotta, kunnes hänet irtisanottiin syyskuun alussa. Tässä ajassa hänestä ehti tulla yrityksen ja joidenkin mielestä jopa koko lajin kasvot Suomessa.

KYMMENEN AIKAAN aamupäivällä Teemu Tyry vastaa puhelimeen matkalla golfkentälle. Tunnetulla ja kokeneella golftoimittajalla on nyt aikaa pelata ihan omaksi iloksi, sillä vajaa pari viikkoa sitten hänet yllättäen irtisanottiin Golfpisteen toimituksesta.

Otavamediaan kuuluvassa Golfpisteessä käytiin yt-neuvottelut, joiden päätteeksi erikoistoimittaja Tyrylle ilmoitettiin, ettei hänelle riitä enää töitä. Tyrylle annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko hänet irtisanotaan tai työsuhde puretaan yhdessä ehdoilla, joissa hänellä on taloudellisesti turvattu mahdollisuus pohtia seuraavia askeleitaan tyoelämässä hieman pidempään.

58-vuotias Tyry sanoo pohtineensa hetken irtisanomisen riitauttamista, mutta valitsi vaihtoehdoista jälkimmäisen. Tyryn lisäksi lähtöpassit sai tiettävästi kaksi muuta Golfpisteen työntekijää.

"Tuntuu niin absurdilta kuin olla ja voi. Golfpisteessä on paljon osaavia ja kivoja ihmisiä ja näiden yt-neuvottelujen osalta sieltä löytyy paljon surullisempia tarinoita", Tyry sanoo. "En olisi voinut kuvitella, että irtisanominen voi osua omalle kohdalle."

 

TYRY ALOITTI golfalan töissä jo yhdeksänvuotiaana caddiena Talissa. Peliuran jälkeen hän on toiminut golfopettajana, -toimittajana ja yrittäjänä ja väliin mahtuu myös neljän vuoden mittainen syrjähyppy "oikeissa töissä".

"Työskentelin 80-luvun lopulla 3M-nimisen yrityksen palveluksessa myynti- ja markkinointitehtävissä, mutta veri veti takaisin lajin pariin", hän muistelee.

Tyry on ollut perustamassa välineliike Golf Centeria ja golfmatkatoimisto Golfreseptiä. Moni saattaa muistaa myös Iltalehdessä pitkään julkaistun Golfvieras-juttusarjan, jossa Tyry vei julkkiksia pelaamaan ja kirjoitti niistä aukeaman jutun lehteen.

Golfvieras-sarjaa julkaistiin kesäisin peräti 16 vuotta (1990–2005). Palsta toi tuolloin golfille tärkeää näkyvyyttä valtakunnallisessa mediassa, kun laji eli vahvaa kasvun aikaa. Ennen siirtymistään Golfpisteeseen, hän toimi vuosia tuolloin Viestintä-Tarmion kustantaman Suomen Golflehden avustajana.

Tunnistettavan kirjoitustyylin lisäksi moni golfari tunnistaa Tyryn tämän äänen perusteella. Tämä johtuu tietenkin siitä, että hän on tehnyt pitkiä työrupeamia myös golfselostajana. Ja äänessä Tyry on jälleen parin viikon kuluttua, kun Ryder Cup starttaa Pariisissa.

Golfpisteessä Tyry aloitti vuonna 1997. Ennen työsuhteen päättymistä hän ehti työskennellä yrityksen palveluksessa 21 vuotta.

 

ALKUUN GOLFPISTE toimi pelkästään netissä, ja Tyry painoi pitkää päivää vastaten käytännössä yksin verkkopalvelun sisällöstä. Usein työ meni perhe-elämän edelle, eikä lapsille jäänyt niin paljon aikaa kuin hän olisi kenties toivonut. 

Toiminta kasvoi ja kymmenen vuotta yrityksen perustamisen jälkeen Golfpisteen medialiiketoiminta laajeni, kun se alkoi julkaista kansainvälisen Golf Digest -lehden suomenkielistä versiota. Vuotta aiemmin yrityksen enemmistö oli myyty Otavamedialle.

Vuonna 2013 Otavamedia voitti kilpailutuksen Suomen Golfliiton jäsenlehdestä, ja Tyrystä tuli Suomen suurimman Golflehden päätoimittaja.

”Golflehden saaminen oli Golfpisteen ja Otavamedian pitkäaikainen tavoite ja unelma”, Tyry sanoo.

tyry_vierumaki.jpg

Teemu Tyry työssään elokuussa Vierumäellä. Kuvassa Kim Koivu saa halauksen tyttöystävältään.
Teemu Tyry työssään elokuussa Vierumäellä. Kuvassa Kim Koivu saa halauksen tyttöystävältään.
Tomi Natri

VUOTEEN 2015 saakka Tyry toimi sekä Golflehden että Golfpiste.comin päätoimittajana, jonka jälkeen hän jatkoi töitä erikoistoimittajana. Vaikka siirto pomosta kirjoittavaksi toimittajaksi ei ollut Tyrylle mieleinen, hän sanoo, ettei se vaikuttanut hänen asenteeseensa työntekoa kohtaan. Tyryn mukaan yhteistyö uuden päätoimittajan alla sujui mutkattomasti, ja hän sanoo saaneensa tästä myös kiitosta esimieheltään.

"Minun voimavarojani haluttiin painottaa kirjoittamiseen, joka omasta mielestänikin lukeutuu vahvuuksiini. Digitalisoitumisen kehittamisestä vastasivat sitten uudet henkilöt", Tyry näkee yhdeksi syyksi päätoimittajan vaihdokselle.

Tyry ei myöskään aina silittänyt Golfliittoa myötäkarvaan, ja tiettävästi Golfliiton lehteä vetämään haluttiin liittomyönteisempi tekijä. Ensin päätoimittajuuden otti hoitaakseen oman toimensa ohella Golfpisteen liiketoimintajohtaja Sami Markkanen. Sitten ykkösmieheksi nousi Jere Jaakkola, lehden nykyinen päätoimittaja.

Vaikka Tyry ei ole toiminut kolmeen vuoteen Golfpisteen päätoimittajana, hän säilyy irtisanomiseensa asti monelle suomalaiselle golfin harrastajalle Mr Golfpisteenä ja yrityksen kasvoina ulospäin. Siksi ei ollut mikään ihme, että kun myöhään tiistaina Tyry ilmoitti potkuista Facebook-seinällään, monella lukijalla taisi kommenteista päätellen mennä iltatee väärään kurkkuun.

Erityisen kova paikka uutinen oli tietysti miehelle itselleen ja puhelimessa kysymyksiin vastaa pettyneeltä ja vähän petetyltäkin kuulostava mies.

"Tuntuu todella kurjalta. Arvotan työni arvon, asenteeni ja innostuneisuuteni aivan eri tavoin kuin Otavamedia", hän huokaisee.

Taitavasti muotoillussa Facebook-päivityksessään, josta alla julkaisemme pätkän, Tyry puhuu potkuistaan kärjekkäästi, mutta onnistuu siitä huolimatta säilyttämään tekstissä positiivisen vireen. Kaikesta päätellen hän tuntee edelleen lämpöä vanhaa työnantajaansa kohtaan, vaikka työsuhteen yllättävä loppuminen onkin haavoittanut miestä.

"Otavamedialla pidettiin YT-neuvottelut, joiden tuloksena minut "paketoitiin" etuovesta ulos kohden uusia haasteita Golfpisteen ja Golflehden / Golf Digestin toimituksesta.

Golfpiste on minulle kuin oma lapsi, jonka nostin sen perustajien ja tiimiin lukeutuneiden "nettiajan pioneerien" kanssa lentoon 1997. 
Töitä, uusia haasteita ja projekteja on riittänyt vuorotta kohdallani tähän loppukesään asti.

Valvottuja öitä ja työn merkeissä kuluneita viikonloppuja on kertynyt moninkertainen määrä lasten (4) hoitomääriin verrattuna.

Media-alalla yleisten taloushaasteiden ratkaisemisesta Golfpisteen osalta, työsuhteeni katkaisemisesta ja tyylistä minulla on mielipiteeni, jotka poikkeavat työnantajan vastaavista. Tämä lienee hyvin yleinen tuntemus.

Omia lapsia ja läheisiä rakastaa aina, vaikka ne kusisivatkin toisinaan nilkoille. 
Rosoisesta loppuratkaisusta huolimatta toivotan Golfpisteelle kaikkea hyvää ja menestystä taloustalkoiden selvittämisessä."

 

PÄIVITYKSESSÄÄN HÄN puhuu media-alalla yleisistä taloushaasteista, jotka liittyvät yleensä tilaajamäärien pienenemiseen ja mediamyynnin laskuun. Golfpisteen taloustalkoilla hän taitaa taas viitata aiemmin tänä vuonna pidettyyn Golflehden kustannussopimuksen kilpailutukseen.

Pitkäksi venynyt kilpailutusrupeama päättyi Golfpisteen eduksi kesäkuussa, ja se julkaisee lehteä myös seuraavan kolmen vuoden ajan vuodesta 2019 lähtien. Ehdot ovat kuitenkin aiempaa heikommat, sillä Golfliitto painotti kilpailutuksen loppuvaiheessa erityisesti hintaa ja puristi loppuvaiheessa kilpailutuksessa mukana olleet Golfpisteen ja GoGolfin tiukoille.

Tästä kielii sekin, että GoGolfin tietojen mukaan Golfliitto ja Otavamedia eivät ole päässeet vielä maaliin lopullisissa sopimusneuvotteluissa.  Tätä tietoa Teemu Tyry ei meille kuitenkaan vahvista.

Kustantajalle uuden lehtidiilin arvoa pienentää entiseen nähden myös se, että tulevina vuosina Golflehtien määrä vähenee. Aiemmin lehti on tullut suomalaisten golfarien talouteen kahdeksan kertaa vuodessa, mutta nyt ilmestymiskerrat vähennetään porrastetusti neljään siten, että ensi vuonna lehtiä ilmestyy kuusi, vuonna 2020 viisi ja vuonna 2021 enää neljä.

Aiheesta lisää: Golfliitto sai kilpailutuksella jopa 1,5 miljoonan säästöt – Golflehti ilmestyy vain neljä kertaa vuonna 2021

 

TYRYLLE IRTISANOMISTA perusteltiin muun muassa sillä, että lehtien määrän vähentymisen vuoksi tarvittava työmäärä pienenee. Tyry on tästä asiasta kuitenkin työnantajansa kanssa eri mieltä. (Tyryllä on sopimuksessaan kuuden kuukauden irtisanomisaika ilman työvelvoitetta.)

"Tuntuu hassulta ja järjenvastaiselta, että töitä ei olisi ollut. Eihän sieltä työt ole loppuneet. Niitä halutan vaan enenevässä määrin teettää avustajilla kustannussyistä", Tyry sanoo.

Tyry oli toki entisenä päätoimittajana varmasti toimituksen korkeapalkkaisimpia työntekijöitä.

"Olin hyväpalkkainen ja ahkera mies, aina valmis hyppäämään haalareihin kellonajasta ja päivästä riippumatta. Ja ikävuosista huolimatta, pylly nousee penkistä ripeästi, enkä ole kaihtanut vähäpätoisimpiäkään keikkoja".

Teemu-Tyry.jpg

Teemu Tyry aikoo huilia hetken ja pohtii sen jälkeen jatkosuunnitelmiaan.
Teemu Tyry aikoo huilia hetken ja pohtii sen jälkeen jatkosuunnitelmiaan.
Tomi Natri

HAASTATTELUN AIKANA Tyryn puheessa toistuu useaan otteeseen sanat harmitus ja pettymys. Suusta kirpoaa myös muutama voimasana. Irtisanominen yli 20 työvuoden jälkeen tuntuu selvästi pahalta, mikä ei tietenkään ole mikään ihme. Tyry voi kuitenkin lohduttautua lukemalla Facebook-päivitykseen tulleita satoja tsemppiviestejä, joista tässä pieni otanta:

"Kiitos työstäsi golfin eteen.”

”Teemu! Olet Suomen Mr Golf. Nauti vapaudestasi. Nyt voit ihan rauhassa miettiä, mitä teet seuraavat 50 vuotta.”

”Tsemppiä. Olet golfin ykkönen.”

"Golfpiste = Teemu Tyry. Ensinnäkin kiitos Teemu siitä lyhyestä yhteisestä ajasta Golfpisteessä sieltä lähes parinkymmenen vuoden takaa. Ja kiitos niistä kaikista laadukkaista artikkeleista, videoista jne., mitä olet vuosien varrella toimittanut. Olet ollut hommassa mukana täysillä ja ammattitaitosi on aivan käsittämättömän korkealla tasolla! Golftiedotus Suomessa on täysin sinun ansiotasi. Upeaa jatkoa ja toivottavasti työurasi jatkuu jotenkin golfin parissa.”

"Tsemppiä tulevaan. On todella kunnioitettava tuo sun työmäärä ja vuodet rakastamassasi työssä!”

Vaikka ulkopuolisten arvostus "Mr Golfia" kohtaan on korkealla, työt Golfpisteessä ovat Tyryn osalta nyt ihan kirjaimellisestikin paketissa. Nyt tietysti harmittaa vietävästi, mutta hän ei aio katkeroitua. Sen sijaan hän aikoo ottaa hetken aikaa etäisyyttä golfskribentin töihin, vaikka hieman vaikeaa se tuntuu olevan.

”Koko ajan tekisi mieli kirjoittaa jotain, mutta nyt on kuitenkin liian aikaista”, hän naurahtaa.

Kirjoittamisen sijaan hän aikoo pelata golfia ja salibandyä sekä ulkoiluttaa tyttäreltään jo puoliksi adoptoimaansa Urho-koiraa.

Jossain vaiheessa edessä on kuitenkin paluu työelämään ja totta kai hän on jo pohdiskellut jonkin verran myös tulevaisuuttaan.

”Haluaisin tehdä töitä golfin parissa, siellä se luonnollinen osaamiseni on. Mutta taloja, jossa tällaista hommaa voi Suomessa tehdä, eihän niitä monta ole. Siksi pitää katsoa myös muita vaihtoehtoja. Jokunen aika pitää miettiä asioita rauhassa”, hän sanoo.

Yksi vaihtoehto on ainakin osittainen paluu golfopettajan töihin.

”En ole tehnyt sitä virallisesti pitkään aikaa, mutta aina silloin tällöin joidenkin ihmisten kanssa ilman rahallista korvausta. Se on helkutin hauskaa ja olen omasta mielestäni aika hyvä ihmisten kanssa kasvokkain”, Tyry sanoo.

Se on helppo uskoa. Ja kuten yleisöpalautekin kertoo, kymmenien golfin parissa vietettyjen vuosien aikana, hän on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen suureen joukkoon suomalaisia.