Hyppää sisältöön

Ykkösluokassa Yhdysvaltoihin – näin pelataan Ryder Cup

Osa Euroopan joukkueen pelaajista matkusti tänään Yhdysvaltoihin Heathrow'n lentokentältä.

Eurooppa puolustaa voittoa tällä viikolla pelattavassa Ryder Cupissa. Osa Euroopan joukkueesta lähti tänään matkaan Lontoosta kohti kisapaikkaa Whistling Straitsiä.

Euroopan joukkueen ydinporukkaa lähti tänään matkaan kohti Whistling Straitsiä, jossa pelataan kolmen vuoden tauon jälkeen Ryder Cup. Viime vuonna haasteottelua siirrettiin koronapandemian vuoksi, koska kilpailua ei haluttu pelata ilman yleisöä, joka on tärkeä osa kilpailua.

Kapteeni Padraig Harrington ja pelaajat Tommy Fleetwood, Shane Lowry, Bernd Wiesberger, Tyrrell Hatton ja Lee Westwood astuivat lentokoneeseen Lontoossa, Heathrow’n lentokentällä ja matkaa taitettiin ensimmäisessä luokassa.

Näin kilpailu pelataan

Varsinainen ottelu alkaa perjantaina ja voittaja ratkeaa sunnuntain jännittäviin kaksinpeleihin.

Ryder Cupin ohjelma on rakennettu sillä tavalla mielenkiintoisesti, että päätöspäivänä on jaossa vielä 12 pistettä, mikä tarkoittaa sitä, ettei ottelu voi ratketa kuin teoriassa ennen sunnuntaita.

Perjantain ja lauantain nelinpeleissä on jatkossa yhteensä 16 pistettä. Perjantai- ja lauantaiaamulla pelataan foursome ja iltapäivällä on vuorossa fourball. Sekä aamulla että iltapäivällä tulessa on kahdeksan pelaajaa kummastakin joukkueesta neljässä kahden hengen joukkueessa.

Foursomessa pelissä on yksi pallo per joukkue, ja pelaajat lyövät avaukset vuorotellen. Fourball-pelimuodossa kummankin joukkueen jäsenet pelaavat omaa palloaan ja parempi tulos lasketaan per reikä.

Joukkueen kapteenien tehtävänä on koota reikäpeleihin parhaat mahdolliset kahden hengen tiimit. Voitosta joukkueen tili karttuu pisteellä. Tasapelin sattuessa ei edetä jatkorei’lle, vaan molemmat joukkueet saavat puolikkaan pisteen.

Sunnuntaina reikäpelissä pelaavat joukkueen kaikki 12 jäsentä, jolloin jaossa on peräti 12 pistettä.

Mikäli sunnuntain kaksinpelien jälkeen joukkueet päätyvät 14–14-tasapisteisiin, siemenkauppias Sam Ryderin lahjoittaman pokaalin saa pitää voittoa puolustava joukkue, eli tänä vuonna Eurooppa.

Maailmanlistan ykkönen Jon Rahm on Euroopan joukkueen kantavia voimia tänä vuonna Ryder Cupissa.

Maailmanlistan ykkönen Jon Rahm on Euroopan joukkueen kantavia voimia tänä vuonna Ryder Cupissa.

Getty Images

Kun Ryder Cup pelattiin viimeksi vuonna 2018 Le Nationalin kentällä Pariisissa, Euroopan joukkue oli parempi selvin lukemin 17,5–10,5. Tuolloin ylistytä keräsi kapteeni Thomas Bjørnin taktinen nerokkuus muun muassa kentän kotijoukkueen virityksissä.

Ryder Cup on pelattu Yhdysvaltain ja Euroopan välisenä mittelönä vuodesta 1979 lähtien. 

Vuosina 1959–1983 Yhdysvallat voitti haasteottelun peräti 13 kertaa perättäin. Ylivoiman vuoksi alunperin Yhdysvaltain ja Iso-Britannian jäsentenvälisenä käytyä Ryder Cupia laajennettiin ensin siten, että vuosina 1973–77 Iso-Britannian lisäksi joukkueeseen otettiin mukaan myös irlantilaisia pelaajia.

Euroopan joukkue on voittanut Ryder Cupin yhteensä 12 kertaa.

Euroopan joukkue on voittanut Ryder Cupin yhteensä 12 kertaa.

Getty Images

Vuoden 1979 jälkeen voimasuhteet ovat kääntyneet. Yhdysvaltain ja Euroopan välisenä ottelu on ehditty pelata 20 kertaa, joista Eurooppa on voittanut 12 ja Yhdysvallat 8 kertaa.

Ryder Cup on katsottavissa suorana Elisa Viihde Viaplaystä ja V Sport Golf -kanavalla

Etsi luettavaa