Hyppää sisältöön

Wilsonin D9-raudat testissä: ”Vaivattomat ja anteeksiantavat mailat”

Talven aikana on oiva mahdollisuus kehittää svingiä.

GoGolfin Antti Vaalas kävi kokeilemassa Wilsonin D9-rautoja. Lue juttu ja katso videlota, millaisista mailoista on kyse ja keille ne sopivat.

Sain tehtäväkseni testata Wilsonin D9 rautoja. Ensimmäinen asia, johon kiinnitin huomioni oli sanat Intelligent design -lavassa. Mitä se tarkoittaa?

Kyse on tietokoneavusteisesta suunnittelusta. Mailainsinöörit ovat älykkäitä kavereita, mutta kuitenkin vain ihmisiä. Tekoäly lisää prosessiin tehoja.

Wilsonin ohjelmiston avulla erilaisia vaihtoehtoja lapojen suhteen voidaan käydä läpi lukematon määrä. Testasin hiljattain myös D9-draiverin ja kirjoitin silloin enemmän samasta asiasta.

Wilsonin rautojen mielenkiintoisimpia ominaisuuksia ovat monta vuotta olleet uretaanilla täytetyt Power holes -raot. Niiden tehtävä on erottaa lyöntipinta mahdollisimman paljon muusta lavasta. Siten lyöntipinnasta tulee kimmoisampi. Kimmoisuuden lisäämiseen pyrkii moni valmistaja eri keinoin.

D9-rautoihin power holes -reikien kokoa ja sijaintia lavoissa on parannettu. Lukuisten testien tuloksena paras ratkaisu on rahtusen leveämmät reiät kannassa kuin kärjessä. Näin lyöntipinta toimii tehokkaimmin.

Power Holes -rakojen sijaintia on optimoitu tekoälyn avulla.

Power Holes -rakojen sijaintia on optimoitu tekoälyn avulla.

Wilson

D-kirjain tulee sanasta distance. Tämän rautasetin kohdalla pituus on merkittävä osa tarinaa. Kyse ei ole pelkästään kimmoisasta lavasta vaan myös rautojen nostokulmista ja painopisteestä. Nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä, mietitään ensin painopistettä.

Jos on yhtään seurannut mailojen kehitystä tietää, että matala painopiste auttaa saamaan pallon vaivattomammin ilmaan. Googlaamalla selvitin Wilsonin onnistuneen madaltamaan painopistettä D9-raudoissa noin 1,28 millimetriä edeltävästä D7-setistä.

Se ei ehkä kuulosta merkittävältä, mutta vaikutus voi olla huomattava. Valtaosa golfareista lyö raudoilla paljon ohuita osumia (osuma lavan alareunassa), minä mukaan lukien. Mitä alempana painopiste silloin on, sitä parempi.

Katso Antti Vaalaksen testivideo:

Alhaalla oleva painopiste nostaa lentokaarta. Ei ainoastaan ohuissa osumissa, vaan tietysti myös hyvissä osumissa lyönnit nousevat. Tämän takia mailojen nostokulmia voidaan pienentää. Ja koska nostokulmaa vähennetään, lyönnit menevät pitemmälle.

Nostokulmien pienentäminen on ollut trendi jo pitkään raudoissa. Wilson kiitää trendin kärkisijoilla, sillä D9-setin rautaseiskassa nostokulma on vain 27 astetta. Vertailun vuoksi, noin 35 vuotta sitten pelailin muutaman kauden Wilson Staff tour-bleideillä. Kasarisetin rautaseiskassa oli 11 astetta enemmän nostokulmaa, rautanelosessa lofti taisi olla 26 astetta.

Wilson D9 -mailojen teknisiä tietoja:

Maila Nostokulma Varren pituus
Rauta 4 18° 39 tuumaa
Rauta 5 21° 38,5 tuumaa
Rauta 6 24° 38 tuumaa
Rauta 7 27° 37,5 tuumaa
Rauta 8 32° 37 tuumaa
Rauta 9 37° 36,5 tuumaa
PW 42° 36 tuumaa
GW 47° 35,75 tuumaa
SW 53° 35,5 tuumaa

Moni valveutunut golfari puhuu kriittisesti tämän päivän pienistä nostokulmista. Pitää kuitenkin muistaa mikä asian mahdollistaa – koska painopiste saadaan nykyään alemmaksi, on jotain tehtävä, että lyönnit eivät nouse liian korkeiksi.

Potentiaalinen miinuspuoli on se, että raudoilla lyönteihin ei tule riittävästi takakierrettä. Mutta valtaosalle klubipelaajia backspinnin puuttuminen keskiraudoissa ei ole oleellisin asia. Luulen että monille vähemmästä kierteestä ja pitemmästä lyönnistä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Wilsonin D9-raudan tehosteväri on kulta.

Wilsonin D9-raudan tehosteväri on kulta.

Wilson

Mielestäni D9-raudoilla oli erittäin miellyttävä lyödä. Ne tekevät laadukkaan vaikutelman. Pallo nousee vaivattomasti matalan painopisteen ansiosta. Joten jos etsit uusia rautoja joiden suunnittelu todellakin on tätä päivää, niin suosittelen kokeilemaan.

Kysymykset ja kommentit Antille voit laittaa Twitterissä @AnttiVaalas

Etsi luettavaa