Hyppää sisältöön

Vuosaari Golfia hoidetaan samoilla koneilla ja menetelmillä kuin St. Andrewsin Old Coursea: ”Kentän pelattavuus on ruohon väriä oleellisempaa”

Alamäkeen pelattava Vuosaaren 18:s on mainio päätösväylä kierrokselle

Väyläruohon pituus on Vuosaaressa links-kenttien tavoin huomattavasti lyhyempää kuin kotimaisilla kentillä keskimäärin. Lauantaina kentälle oli starttiajan varannut 199 pelaajaa, vain yksi paikka oli vapaana.

Vuosaari Golfin kenttä on ollut poikkeuksellisen talven ja kevään johdosta kovalla käytöllä vuoden ensimmäisinä kuukausina. Pelikierroksia oli kertynyt jo ennen pääsiäispyhiä ennätyksellisesti lähes 3 000. 

Pelaaajia riittää, kahden hengen ryhmät ovat päivästä toiseen täynnä aamusta iltaan.

Vuosaaressa pelattiin ennen Golfliiton antamia suosituksia hetken aikaa neljän ja kolmen hengen hengen ryhmissä.

Viimeiset pelaajat kiertävät lauantaina Vuosaaren kenttää vielä auringonlaskun (20.30) jälkeenkin

Viimeiset pelaajat kiertävät lauantaina Vuosaaren kenttää vielä auringonlaskun (20.30) jälkeenkin

”Kaikki voitava tehdään sen eteen, että pelaaminen olisi turvallista. Kentältä palaa pääsääntöisesti erittäin tyytyväisiä golfareita. Golfkentällä liikunnan harrastaminen on normaaliakin terapeuttisempaa näinä aikoina”, kuvailee toimitusjohtaja Harri Mankki.

Starttivälejä lyhentämällä pelaajamäärän pudotus vain 16,6 prosenttia

Lauantaina ensimmäiset pelaajat laskettiin kentälle aamuyhdeksältä, viimeinen kaksikko lähtee liikenteeseen 18.54. Starttiväli on supistettu kuuteen minuuttiin, jonka myötä kymmenen tunnin aikana pelaajia saadaan kentälle tasan 200. 

Mikäli samaan aikaikkunaan tupattaisiin kenttä täyteen neljän pelaajan ryhmiä kymmenen minuutin välein, pelaajia mahtuisi  240.

Pudotusta maksimimäärään on nyt käytössä olevassa systeemissä täten vain 16,66 prosenttia.

Positiivinen puoli kahden ryhmissä on pelinopeus, kierroksen kestoaika on Vuosaaressa ollut  kolme tuntia ja 15 minuuttia. Käytännössä kahden hengen ryhmiä peluuttamalla lähes sama määrä pelaajia ehtii pelata kierroksensa loppuun valoisaan aikaan, kuin mikä olisi tilanne neljän pelaajan starteissa.

Kentänhoidosta muodostui kutsumusammatti

Vaikka Vuosaaressa on pelattu kalenterivuoden 2020 aikana ensimmäistä kertaa sen historiassa kaikkien neljän ensimmäisen kuukauden aikana, vain yksi kone, väyläleikkuri, on toistaiseksi otettu tallista ulos. 

Säiden lämmitessä hoitotoimenpiteet luonnollisesti lisääntyvät. Kentänhoidossa työskentelevät kahdeksan henkilöä on jaettu korona-aikana kahteen toisistaan erillään työskentelevään ryhmään.

Aleksi Kahri opiskeli pitkään tavoitteenaan liikennelentäjän ura. Vuosaaressa hän aloitti työt 19-vuotiaana osallistuen myös kentän ensimmäiseen kilpailuun.

Aleksi Kahri opiskeli pitkään tavoitteenaan liikennelentäjän ura. Vuosaaressa hän aloitti työt 19-vuotiaana osallistuen myös kentän ensimmäiseen kilpailuun.

Kenttämestari Aleksi Kahri oli kesäapulaisena  ensimmäisen kerran Vuosaaressa jo avauskaudella 2001. Opiskelujensa ohessa hän oli kentällä töissä myös viitenä seuraavana kesänä, sekä kenttäremontin aikaan ”shaperina” 2007-2009. 

Seuraavana vuonna Kahri nimitettiin apulaiskenttämestariksi ja 2013 hän otti kenttämestarina koko hoitopuolen vastuulleen.  

”Olen kasvanut kentänhoitoon jaVuosaari Golfin rakennushommiin kiinni. Syksyllä 2019 valmistuneen uuden rangemme suunnittelin ja sheippasin. Näissä hommissa näkee konkreettisesti työnsä jäljen sekä merkityksen. Saa käyttää luovuuttaankin. Viihdyn mainiosti pestissäni, jossa oppii jatkuvasti uutta. Töitä saa tehdä paljon, sillä talvet ovat keleiltään usein hankalia, kesät kuumia sekä kuivia, ja kentänhoitobudjetit erittäin tiukkoja”, Kahri kuvailee.  

Lannoittamisen ja kastelun määrä golfkentillä vähenee

Vuosaari on ensimmäisenä kenttänä Suomessa profiloitunut ja markkinoinut itseään  linkskenttänä. Perusteitakin tähän löytyy riittävästi. Vielä 2010-luvun alussa Vuosaaren ruohopinnoite oli ”sekaruohoa”, jossa kylänurmikka painoi rajusti päälle.

”Lannoitteita käytettiin runsaasti, kasteluveden tarve oli myös erittäin suurta”, Kahri muistaa.

Vuosaaressa alettiin 2010-luvun alkupuolella kylvää nata-ruohoa sekaruohon päälle.  Kuivuutta hyvin kestävä nata on tehnyt väylien ja viheriöiden pinnoista napakamman ja mahdollistanut samalla alemman leikkuukorkeuden, ja täten entisestään lisännyt linkskentän luonnetta.

Vuosaaren kenttä istuu sulavasti ympäristöönsä. Taustalla Pauligin kahvintuoksuinen konttori ja satama-aluetta.

Vuosaaren kenttä istuu sulavasti ympäristöönsä. Taustalla Pauligin kahvintuoksuinen konttori ja satama-aluetta.

Lassi Pekka Tilander

Ruoholajikkeen muutoksen myötä Vuosaaressa on vajaan vuosikymmenen aikana saatu lannoitusten määrää pudotettua huomattavasti. Vedensaaannissa Vuosaaressa on ollut aikojen alusta asti haasteita.

”Tästä syystä hoito on muutettu suosimaan vähän vettä ja ravinteita tarvitsevaa nataa. Kentän kunto on parantunut ruoholajin vastatessa paremmin hankalan kasvupaikan vaatimuksia, kentän pinnan ollessa erittäin helposti vettä läpäisevää ja sen sijaitessa erittäin avoimella paikalla”, Kahri taustoittaa. 

Lannoitusten ja kastelun vähentäminen golfkentillä on yleismaailmallinen haaste, joten luonnonmukaisesti hoidettavien ”luomukenttien” osuus tulee jatkossa lisääntymään.

”Ympäristöasiat ovat nousseet golfkenttien hoidossa tärkeään asemaan. Suuntaus tulee yleisen käsityksen mukaan kiihtymään tulevaisuudessa.”

Leikkuukorkeuden mataluus tuottaa pitkiä lyöntejä

Viheriöillä leikkuukorkeus Vuosaaressa on 4,5 milliä, väylillä 7,5 milliä, ja viheriöiden ympäristössä 6,5 milliä. 

”Linkskentillä väylien korkeus on kahdeksan milliä. Meillä ruoholaatu poikkeaa hieman esimerkiksi St. Andrewsista, jonka johdosta leikkaamme rahtusen alemmaksi.”

Kotimaisilla kentillä väylillä leikkuukorkeuden vaihteluväli on lähes poikkeuksetta 10-15 milliä, keskiarvon ollessa Kahrin käsityksen mukaan 12-13 milliä. 

Ero on todella merkittävä myös pelattavuuden kannalta. Ruohotupsukkeita ei  Vuosaaren väyliltä käytännössä  löydy, lähipelissä putterin ja matalien chippien käyttö on suositeltavaa, pelinlukutaito normaalia suuremmassa arvossa.

”Meillä väylät poikkeavat viheriöiden tavoin napakuudeltaan ja nopeudeltaan normikentistä.Vuosaaressa pelataan golfia, jossa pitkät pomput ja rullit ovat oleellinen osa peliä linskentän  ominaiseen tapaan. Vuosaari on tästä johtuen kenttä, jolla pelaajat lyövät ilman tuulen apuakin normaalia pidemmälle väylien pinnan kovuuden ja niiden lyhyyden vuoksi ”, Kahri muistuttaa. 

Oppia ja mallia kentänhoidosta St. Andrewsista

Kahri on tutustunut ja hakenut oppia myös St. Andrewsissa kentänhoitoon paikallisten kenttämestareiden opastuksella.

”Meidän tapamme hoitaa golfkenttää on pitkälti samanoloinen kuin St.Andrewsin kentillä. Siellä ruohon perusväri on käytännössä ruskea. Jos se muuttuu vihreäksi, jäsenkunnalta tulee jopa asiasta palautetta. Tärkeintä on pelattavuus, linkseillä ei ”groomata” kenttää tai sen ympäristöä kukkaistutuksilla”, Kahri muistuttaa.

Kevytrunkoinen Toro 3550 tekee tarkkaa työtä

St. Andrewsin tavoin Vuosaari Golf on valinnut kentänhoidossa laitetoimittajakseen Toron, joka on markkinajohtaja sekä maailmalla kuin myös Suomessa, jossa sitä edustaa  Oy Hako Ground & Garden.

”Laitteet ovat kehittyneet 2000-luvulla merkittävästi nimenomaan toimivuuden kannalta. Huollon, terienvaihdon ja korjauksien yhteydessä ne on nykyään paljon helpompi purkaa ja kasata. Perustekniikka on sinällään sama, leikkuuyksiköihin ei ole tullut mullistuksia, mutta ympäristöasioihin liittyvissä asioissa mennään kovaa vauhtia eteenpäin.”

Toro 3550 leikkaa väylät seitsemän millin mittaisiksi Vuosaaressa ja antaa pelaajille tavanomaista useammin mahdollisuuden putterin käyttöön.

Toro 3550 leikkaa väylät seitsemän millin mittaisiksi Vuosaaressa ja antaa pelaajille tavanomaista useammin mahdollisuuden putterin käyttöön.

”Viheriöleikkureissa sähkökoneet ovat jo yleistyneet, suurempiinkin laitteisiin  hybridit ja öljyttömät koneet ovat kehitteillä”, Kahri iloitsee.

Vuosaaren kentän erikoisuus, ylpeydenaihe ja henkilökunnan suosikki  Toron mallistosta on kevytrunkoinen väyläleikkuri 3550.

”Se on kooltaan väyläleikkurin ja viheriökoneen välistä ja soveltuu nimenomaan linkskentille, joilla leikkuukorkeus on normaalia alhaisempi. Kolmipyöräisyyden myötä sen ajaminen on helpompaa. Kääntyessä ei jää jälkiä tai kuvioita, myös sudittelujäljet jäävät pois.” 

”Perinteisesti golfkentillä kokenein työntekijä on ajanut väylät, 3550 mahdollistaa meillä sen, että töitä päästään myös tältä osin kierrättämään demokraattisesti. Suositun väyläleikkurin voi antaa kokemattomammankin työntekijän työpariksi.”

Lauantaina Vuosaaren kentällä käyttöaste oli lähes sata, sadan starttiajan 200:sta paikasta vain yksi oli vapaana.

”Keväällä ja syksyllä kenttä on mainiossa kunnossa, kautemme on normaalia pidempi. Linksgolfia voi pelata myös Suomessa, pelikokemus on varmasti erilainen ja kouluttava. Hyvä syy ajaa Vuosaareen on myös uusi rangemme”, tiivistää Aleksi Kahri lopuksi.

Vuosaari Golf

Toro

Hako

Etsi luettavaa