Hyppää sisältöön

Virpiniemi Golfin historian vaikein talvi kääntyi ennätykselliseksi golfkaudeksi

Virpiniemen merelliset maisemat ovat kierroksen aikana useaan otteeseen pelaajien ihailtavina

Toimitusjohtaja Pasi Voutilainen kertoo, millaisia haasteita ilmasto aiheuttaa golfkenttien hoidolle Oulun alueella.

Virpiniemi Golfissa elettiin keväällä 2020 hyvin epävarmoissa tunnelmissa koronaviruksen ja ennätyksellisen vaikean talven tuhottua lähes 90 prosenttia väylien ruohopinnoista. 

Jäätä oli väylillä pahimmillaan 5-15 senttiä. Kunnon talvea ja pysyvää lumipeitettä kentän suojaksi ei talvikuukausien ajaksi saatu.

Golfyhtiö valmistautui kauteen tekemällä monta vaihtoehtoista budjettia, pahin uhkakuva oli koko pelikauden peruuntuminen.

”Se oli kentän historian vaikein talvi, osakkaiden ja jäsenten usko hyvään pelikauteen oli alhaisimmillaan lumien sulaessa”, kenttämestari Pasi Voutilainen taustoittaa.

Kahden tuulihaukan poikasen  pelastaminen kaadettavasta puusta sai onnellisen lopun

Kahden tuulihaukan poikasen pelastaminen kaadettavasta puusta sai onnellisen lopun

Virpiniemi Golf

Tilanne kääntyi kuitenkin onnistuneiden hoitotoimenpiteiden ja kevään vesisateiden ansiosta yllättävänkin nopeasti.  

”Kenttä avautui jo toukokuun yhdeksäntenä 9-reikäisenä,  vaikka etuysin muovisuojaus ei onnistunut toivotulla tavalla. Takaysillä pelit alkoivat heti viheriöille.”

Golfboomi on elänyt läpi kauden 2020 vahvana Virpiniemessä, jossa lähestyttiin 35 000 pelatun kierroksen rajaa lokakuun puolivälissä.  Edelliskaudella kierroksia oli reilut 27 000, kolmen vuoden takaisista luvuista kasvua on 50 prosenttia.

Vauhdikasta on nousu ollut myös Suomen Golflehden julkaisemalla Kenttärankingilla.

Syksyn 2015 listalla Virpiniemi oli 40., kaksi vuotta myöhemmin jo 21:s.

Tuorein listasijoitus (2019) on komeasti kuudes, joten Virpiniemi on kivunnut tällä mittarilla lyhyessä ajassa ehdottomaan ykkösketjuun.

Pitkä matka kesätyöntekijästä toimitusjohtajaksi

Voutilainen aloitti työskentelyn Oulun Golfin Sankivaaran kentällä Tapio Mäkisen opastuksessa kaudella 2001 opiskelujensa ohessa.

”Tietoliikennetekniikan opiskelu yliopistossa ei vuonna 2004 enää tuntunut omalta. Kesätyö alkoi kiinnostaa myös tulevaisuuden ammattina. Kentällä nautin jokaisena päivänä työstäni. Vuosina 2004–2006 hoidin kenttää kesäkaudet, talvet kuluivat taksin ratissa.”

”OGK:ssa työskennellessäni sain mahdollisuuden aloittaa kentänhoitajan opinnot Lepaalla. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan halusin suorittaa rinnalla golfkenttämestarin erikoisammattitutkinnnon.”

”Koulutuksen tasosta vastanneet Kristiina Laukkanen ja Tommi Turunen olivat innoittajiani. He saivat minut syventymään alaan entistäkin totisemmin.”

Loppukesästä 2008 Virpiniemi Golfissa avautui kenttämestarin paikka, jonka Pasi Voutilainen sitä haettuaan sai.

Kokemattomalle 27-vuotiaalle annettiin mahdollisuus näyttää, miten hieman ontuen käyntiin lähtenyt kentänhoito kaudella 2007 avatun Virpiniemen kentällä saadaan takaisin urilleen.

”En ollut päivääkään tehnyt apulaiskenttämestarin tai kenttämestarin tehtäviä, joten haaste oli luonnollisesti kova.”

”Mielenkiintoinen oli vaihe, kun kerroin hallitukselle kentän tilanteen pian työt aloitettuani. Kahdessa kentänhoitoon rajatuissa hallituksen kokouksissa powerpoint-dioja oli yli 300 ja tuntui, että ensimmäistä kertaa hallitus ja operatiivinen johto sai tarpeellista tietoa miksi ja miten asioita on hoidettu ja tullaan hoitamaan.”

Alku ei kuitenkaan sujunut kuten Strömsössä.

Pasi Voutilaisen ja koko Virpiniemen Golfin historian vaikeimpia hetkiä elettiin ensimmäisellä yhteisellä täydellä kaudella 2009. 

Talvi oli vaikea ja kylmä pitkä kevät venytti viheriöiden avautumista heinäkuun neljänteen päivään asti, jolloin golfkausi Etelä-Suomessa lähenee puoliväliään

Tuplarooli teettää kiireitä

Pasi Voutilainen on toiminut toukokuusta 2019 tuplaroolissa Virpiniemen golfyhtiön toimitusjohtajana vastaten edelleen kolmasosasta kenttämestarin vastuista ja työtehtävistä. 

Yhdistelmä on Suomessa ainutlaatuinen, vaikka kenttämestarin työt on jaettu kolmen henkilön kesken.

”Edeltäjäni jättäessä yhtiön eteeni avautui mahdollisuus edetä uralla. Kun kysymys tuplaroolista minulle esitettiin, vastaukseni tuli alle sekunnissa. Koin olevani valmis tähänkin haasteeseen.”

Tuomo Meriläinen, Pasi Voutilainen ja Pasi Viitala kuvattuna Virpiniemessä kauden päätösvaiheilla lokakuun puolivälissä

Tuomo Meriläinen, Pasi Voutilainen ja Pasi Viitala kuvattuna Virpiniemessä kauden päätösvaiheilla lokakuun puolivälissä

Virpiniemi Golf

Virpiniemessä hän oli päässyt erittäin hyvään yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen myös hallituksen kanssa, sillä talon tavan mukaan kenttämestari oli läsnä hallituksen kokouksessa.

”Kentänhoidossa oli kaksi luotettavaa työntekijää, apulaiskenttämestari Tuomo Meriläinen sekä kentänhoitaja Pasi Viitala, jotka olivat valmiita ottamaan lisää vastuuta. Kokonaisuus on muotoutunut kentänhoidon osalta siten, että jokainen meistä vastaa omalta osaltaan noin kolmasosasta kenttämestarin tehtävistä. Tällä on haettu kustannustehokkuutta ja myös annettu jokaiselle omien vahvuuksien mukaisia tehtäviä”, Voutilainen kuvailee.

Toimitusjohtajan vastuualueisiin kuuluvat  kentänhoidon osalta muun muassa budjetointi, kentän kehittämiseen liittyvät asiat sekä kastelujärjestelmän rakentaminen.

”Kentänhoito on aina lähellä sydäntäni ja siihen liittyy kaikkien osa-alueiden hallitseminen. Niitä nyt ei kaikkia voi hallita, mutta yrittäminen aina parhaimpaan tulokseen kiehtoo. Jokainen päivä on erilainen ja kenttämestarin tehtävässä ne todellakin tulevat koettua. Toimitusjohtajan tehtävä on erilainen, mutta yhtälailla kiehtova, koska olet entistä enemmän ihmisten kanssa tekemisissä.”

Luonto ja ilmasto luovat ylimääräisiä haasteita

Etelä-Suomesta käsin on vaikea hahmottaa olosuhteita, joissa Oulun korkeudella toimivat golfkeskukset palveluitaan pyörittävät. Virpiniemessä on vielä merellisen sijainnin vuoksi  erityishaasteensa. 

”Keväisin Virpiniemessä on  noin viisi astetta kylmempää kuin sisämaan kentillä, esimerkiksi naapurissamme OGK:n kentällä Sankivaarassa. Meillä tuulee lähes aina, joka lisää erityisesti keväällä tuulikuivumisen riskiä. Kastelujärjestelmää ei ole mahdollista saada käyttöön ennen toukokuun alkua”, Voutilainen luettelee.

Etujakin löytyy.

”Kenttä sijaitsee sellaisessa kohdassa rantaviivaa, jonka sateet ja ukkoset  kiertävät. Vastaavasti sateettomuus lisää kastelun tarvetta reilusti. Lisäksi kentän pohja läpäisee vettä paikoitellen liiankin hyvin.”

Resurssit olivat päättyvän kauden aikana koronan takia varsin rajalliset.

”Kentänhoito  on edelleen yrityksen kulmakivi, koska kenttä on tuote, jota me myymme. Tämä kausi muistutti meitä siitä, että henkilökuntaa pitää olla riittävästi, jotta haluttu taso pystytään ylläpitämään.”

Oman organisaationsa kehittymiseen Voutilainen on erittäin tyytyväinen.

”Kentänhoidon vastuiden jakaminen on toimitusjohtajan roolini myötä onnistunut ja tuottanut haluttuja tuloksia. Tämä on pitkäjännitteistä työtä, paikallisia olosuhteita täytyy oppia ymmärtämään ja tulkitsemaan.”

”Yksi  onnistumisistamme on viime vuosina ollut muovisuojaus viheriöillä. Tämän toimenpiteen myötä olemme kyenneet aikaistamaan viheriöiden avaamista.”

Mieleenpainuvimpiin muistoihin kuuluu myös myrsky elokuulta 2012.

Virpiniemen tuulihaukkanuorukaiset saivat uuden pesän

Virpiniemen tuulihaukkanuorukaiset saivat uuden pesän

Virpiniemi Golf

”Myrsky kaatoi puun ja oltiin karsimassa sitä, kunnes latvaan päästyään apulaiskenttämestari huikkasi, että nyt loppuu sahaaminen. Kuvassa olevat tuulihaukan poikaset istuivat puunrungolla odottamassa vanhempiaan. Soitto paikalliseen lintuyhteisöön, ja homma ratkesi rakentamalla uusi pesä.”

”Tällaiset työt liittyvät kenttämestarin työhön, joka sisällöltään vaihtelee maan ja taivaan välillä.”

Toron kentänhoitolaitteet tarjoavat alan parhaan kokonaisuuden

Virpiniemi Golfilla on kauden 2019 alusta käynnistynyt kumppanuussopimus Toro kentänhoitokoneiden käytöstä tuotemerkkiä Suomessa edustavan Oy Hako Ground & Garden Ab:n  kanssa. 

Toro on golfkenttäkoneiden osalta markkinajohtaja Suomessa sekä ympäri maailman. Kumppanuussopimusten määrä on hyvässä nousussa.

Virpiniemessä käytettiin aiemmin enimmäkseen muiden tuotemerkkien koneita.

Hakolla tunnetaan hyvin Virpiniemen ja Pasi Voutilaisen tarina. Vaikka alun perin kentän konekannaksi valikoituikin kilpailijan vihreät koneet, niin yhteydenpitoa pidettiin tiiviisti yllä.

Hakon liiketoimintajohtaja Petri Aaltonen muistelee erityisellä lämmöllä vierailuja Virpiniemessä etenkin Pasin kenttämestariaikojen alussa.

”Kun konemyyjällä on itsellään kenttämestarin tausta on helppo käydä vähän syvemmällekin meneviä keskusteluja kentänhoidosta ja ajoittaisesta kenttämestarin tuskasta, mutta myös niistä onnistumisen hetkistä”, Aaltonen muistuttaa.

Kone-esittelyjen myötä ensimmäiset Torot tulivat Virpiniemeen ja nykyisellään kenttä on yksi Hakon kumppanuuskentistä.

”Välillä Suomi voi tuntua Vantaan Hako-Hakkilasta käsin isolta maalta ja välimatkat ovat pitkiä. Hakolla kuitenkin jatketaan tiivistä yhteydenpitoa ja kone-esittelyjä ympäri maan ja pyritään palvelemaan kaikkia kenttiä tasapuolisesti. On hienoa tehdä yhteistyötä erilaisten golfkenttien kanssa ympäri Suomea”, avaa Aaltonen edustamansa yrityksen toimintamalleja.  

”Hakon kanssa päädyttiin pitkään yhteistyöhön, koska heidän koneensa ja henkilökuntansa ammattitaito tarjoavat selkeästi parhaan kokonaisuuden mitä alalla on tarjolla”, Voutilainen perustelee asiakkan vinkkelistä kumppanin valintaa.

”Hako palvelee laadukkaasti  ja henkilökohtaisesti ympäri Suomen sijaitsevia golfkeskuksia, tämä on nimenomaisesti  se osa palettia, joka on meille erittäin oleelllista. Kun konsultointia tai suoranaista apua tarvitaan, sen saatavuuden on toimittava”, Voutilainen painottaa.

Oman kentänhoitoon liittyvän suosikkikoneneen nimeämisessä hän päätyy viheriöleikkuriin.

toro

”3400-sarjan viheriöleikkurit ovat alansa parhaita, leikkuutulos saa aina kenttämestarin ja toimitusjohtajan hymyilemään.”

Tavoite vakiinnuttaa paikka kotimaisten kenttien kärkikymmenikössä

Virpiniemi Golfin tavoite on olla myös jatkossa kärkikymmenikössä kotimaisten kenttien listalla. Valmennukseen ja koulutukseen panostetaan golfyhtiön ottaessa tällä saralla isompaa roolia. Valmentajien määrä nousee yhdestä kahteen.

Virpiniemessä toteutettiin myös brändiuudistus edellistalvena ja lanseerattiin jäsenistölle yhteinen tunnus #parastagolfia.

Seuran ykköspelaaja Kiira Riihijärvi on tehnyt kovaa läpimurtoa paitsi Suomen ykkösamatöörinä, myös USA:n yliopistosarjoissa.

Kiira Riihijärvi voitti kuluvalla kaudella lyöntipelin SM-kultaa sekä Erkko Trophyn

Kiira Riihijärvi voitti kuluvalla kaudella lyöntipelin SM-kultaa sekä Erkko Trophyn

Juha Hakulinen

”Kenttää kehitetään jatkuvasti. Näkyvimpinä muutoksia on puiston harventaminen. Tavoite on kehittää pelattavuutta ja osittain nopeuttaa sitä helpottamalla joitakin kohtia. Virpiniemi Golf on ensisijaisesti klubipelaajille tarkoitettu kenttä jossa viihdytään”, Voutilainen määrittää.

Virpiniemi on visiitin arvoinen

Vieraspelaajille, jotka suunnittelevat tutustumista Virpiniemeen, Voutilainen nostaa pyydettäessä markkinoinnin kärjeksi kentän hurjan kehittymisen viimeisen viiden vuoden aikana puiden harventamisen, väylien muutostöiden sekä rangen parantamisen osalta.  Luonnonläheisyys ja merelliset maisemat ovat vahvasti läsnä.

”Virpiniemi tarjoaa vieraspelaajille merellisen elämyksen, jollaisia ei monellakaan suomalaisella kentällä ole. Ainutlaatuinen meren läheisyys saa ensikertalaisen haukkomaan henkeään ja se tunne puhuttelee toistuvasti myös meitä Virpiniemen osakkaita ja jäseniä.”

Päättyvä kausi on Pasi Voutilaisella jo 20. golfalalla.

Toimitusjohtajan roolin myötä työsarka on moninainen. Kentänhoidon kannalta Pasi Voutilainen nostaa fiiliksiltään parhaiksi varhaiset aamut.

Virpiniemi Golf

”Aikaisen herätyksen myötä kentänhoidon tehtäviin, aurinko nousee, tyyni meri, hieman kostea, lämmin ilma yön jäljiltä. Virpiniemen kentän meren puolen maisemat. Sitä tunnelmaa on vaikea laittaa paremmaksi.”

Lisätietoja: ToroHako ja Virpiniemi Golf
 

 

Etsi luettavaa