Hyppää sisältöön

Viikon tuote: TomTom Golfer 2 -kello

TomTom Golfer 2

Navigointilaitteista ja juoksukelloista tuttu TomTom tuli golfmarkkinoille rytinällä Golfer-kellollaan. Uusi Golfer 2 -kello on säilyttänyt ensimmäisen version parhaat puolet ja lisännyt uusia ominaisuuksia.

Olen käyttänyt TomTomin Golfer-kelloa noin vuoden ajan ja pidän sitä edelleen yhtenä parhaista peruskelloista. Yksinkertainen käyttöliittymä, selkeä ohjausnappi ja hyvä ulkonäkö tekivät siitä hyvän vaihtoehdon kaikille golfareille. Golfer 2 on silti huomattava parannus, jota voi suositella heti alkuun. Jos yksi pieni softapuolen toive toteutuu, on Golfer 2:lle vaikea löytää voittajaa tällä hetkellä.

Nelisuuntaohjain ja markkinoiden paras ranneke

Golfer 2:n ranneke on edeltäjänsä tavoin erittäin mukavan tuntuinen kädessä. Iso parannus entiseen on kiinnitysmekanismin kehittyminen: kaksisaranainen ranneke on helppo avata ja kiinnittää eikä kello pääse nuljumaan ranteessa lainkaan. Mielestäni TomTomin ranneke on markkinoiden paras – muiden kannattaisi ottaa tästä mallia.

Ranneketta löytyy kahdessa koossa (Small / Large), joten kelloa kannattaa testata tai ainakin mitata ranteen paksuus ennen ostamista. TomTomin verkkosivuilta löytyy ohjeet rannekkeen koon määrittämiseen. Rannekkeen vakiovärit ovat musta, harmaa ja tumman sininen – lisävarusteena löytyy myös punainen ja merensininen versio.

Golfer 2 -kellosta on myös Golfer 2 SE -versio, jossa ranneke on yksinkertaisempi, samantyyppinen kuin Golfer -kellossa. Yksinkertaisemmasta rannekkeesta on useampiakin värivaihtoehtoja.

Vasemmalla TomTom Golfer ja oikealla Golfer 2

Vasemmalla TomTom Golfer ja oikealla Golfer 2

Aki Reinimäki

TomTomin kellot tunnistaa kellotaulun alla sijaitsevasta nelisuuntaohjaimesta. Minusta se on kosketusnäyttöä parempi ratkaisu, sillä se toimii myös sateella, hanskat kädessä sekä vähän isokouraisemmankin pelaajan käytössä. Pieni miinus tulee siitä, että virhepainallusten mahdollisuus on ehkä kosketusnäyttöä suurempi, mutta onneksi kello kuitenkin ilmoittaa painalluksista selvällä värähdyksellä ja äänimerkillä. Nämä voi toki kytkeä pois päältä, jos haluaa. Nelisuuntaohjain on kuitenkin nopeampi ja yksinkertaisempi käyttää kuin pienen kellotaulun kosketusnäyttö tai kellon reunoilla sijaitsevat erilliset painikkeet.

Nelisuuntaohjaimella liikutaan valikoissa, ja pelatessa pystyy valitsemaan erilaisia näkymiä. Kello toimii useilla kielillä, myös suomeksi ja ruotsiksi. Kello näyttää koko ajan etäisyyden griinin keskelle sekä etu- ja takareunaan. Muista valikoista löytyvät etäisyydet esteisiin, doglegeihin, lay-up-etäisyyksille sekä griinin muoto ja sitä ympäröivät esteet. Lisäksi voi katsoa kuljettua matkaa, kulutettuja kaloreja, kierroksen kestoa ja kellonaikaa. Kaikki oleellinen tieto on saatavilla helposti ja nopeasti.

Golfer 2:n näyttö on mustavalkoinen ja resoluutioltaan aiempaa hieman parempi. Näyttö on myös hieman pitkulaisempi ja siten suurempi. Hyviä parannuksia aiempaan!

TomTom Golfer 2:n nelisuuntaohjainta pystyy käyttämään myös hanska kädessä.

TomTom Golfer 2:n nelisuuntaohjainta pystyy käyttämään myös hanska kädessä.

Aki Reinimäki

Kattava kenttätietokanta, selkeät merkinnät

TomTomin kenttätietokanta on laaja ja päivittyy automaattisesti, kun kellon yhdistää älypuhelimen applikaatioon bluetoothilla. Kenttätiedot voi päivittää myös yhdistämällä kellon tietokoneeseen. Kello tunnistaa pelattavan kentän automaattisesti ja nopeasti: testissäni kello tunnisti kentän noin viidessä sekunnissa. Kello tunnistaa myös pelattavan reiän.

Pelaaja voi halutessaan käyttää kelloa tuloskortin pitämiseen, jolloin Golfer 2 muistuttaa aina reiältä poistuttaessa, että nyt on aika kirjata tulos. Vaikka löin naapuriväylän puolelle, ei kello silti hukannut pelattavaa reikää vaan näytti etäisyydet oikealle griinille ja esteisiin. Pelaaja pystyy itsekin vaihtamaan reikää, jos kello jostain syystä harhautuisi väärään.

Lyöntien tunnistus ja jälkipelit

TomTom Golfer 2:n ominaisuuksista kiehtovin on automaattinen lyöntien tunnistus. Kello tunnistaa osuman tuottaman tärähdyksen ja rekisteröi lyöntipaikan GPS-pisteeksi. Kun seuraavan kerran lyö, pystyy kello mittaamaan edellisen lyönnin matkan ja piirtämään lopulta koko kierroksen kartalle. Näin pelaaja saa todellista tietoa lyöntiensä mitoista ja siitä, millaisella mailalla kannattaa missäkin pelata. Monet kun valitsevat mailan sen täydellisen lyönnin perusteella eikä aiempiin, todellisiin suorituksiin pohjautuen.

Lyöntejä voi lisätä myös manuaalisesti peittämällä kellon ruutu kädellä. Putit lisätään tällä tavalla, mutta myös muita lyöntejä voi lisätä kesken pelin. Reiältä poistuttaessa tarkistetaan, onko kello havainnut kaikki lyönnit ja tarvittaessa korjataan luvut. Itse unohdin monesti lisätä putit griinillä, joten naputtelin ne nelisuuntaohjaimella seuraavalle tiille siirryttäessä.

GPS-mittaukseen liittyy ainoa selkeä kehittämisen kohde. Pelatessa kannattaa nimittäin olla tarkkana siitä, että lyönnit todella tulevat rekisteröityä oikeassa paikassa, sillä GPS-pisteitä ei pysty poistamaan tai lisäämään jälkikäteen. Tämä lienee korjattavissa ohjelmiston päivityksellä, mutta toistaiseksi ainoa tapa on olla tarkkana kentällä. Itse en ollut koko ajan, joten kello tulkitsi minun mm. lyöneen par 3:n avauksen yli 350 metrin päähän seuraavalle tiille (jossa kello havaitsi seuraavan lyönnin unohdettuani merkitä putit griinillä…).

Lyöntien tunnistus ja seuranta on kaiken kaikkiaan erinomainen ominaisuus, jonka avulla pelaaja saa tärkeää tietoa omista taipumuksista ja todellisista lyöntien mitoista. Kierrostilastot kerääntyvät automaattisesti ja koko kierroksen voi jälkipelata satelliittikuvasta katsoen. Toistaiseksi jälkipelit onnistuvat vain älypuhelimen näytöltä, mutta tämäkin lienee helposti lisättävissä TomTomin verkkopalveluun. Golfer 2:n keräämän tiedon avulla muodostuu myös optimaalinen kierrostulos, mikä voi olla hauska tavoite varsinkin, jos pelaa paljon samalla kentällä.

Aktiivisuusmittaus kannustaa liikkumaan

Golfer 2 on tyylikäs ja sopii hyvin käytettäväksi golfkentän ulkopuolellakin. Tähän kannustaa myös aktiivisuusmittaus: kelloon voi asettaa päivätavoitteita askelmäärästä, liikkumisajasta, kulutetuista kaloreista ja kuljetusta matkasta. Kello seuraa käyttäjää ja kertoo, miten hyvin tavoitteet on saavutettu kuluvana päivänä ja kuluvalla viikolla.

Akun luvataan kestävän noin kahden kierroksen verran, mikä näyttäisi testin perusteella pitävän paikkansa. Latausjohto on Golfer-kellon johtoa helpompi ja varmempi käyttää, mikä on hyvä uudistus.

Yhteenvetona voi todeta, että TomTom Golfer 2 on tarkka, tyylikäs ja erittäin mukavalta tuntuva golfkello, jota pitää kädessä mielellään kentän ulkopuolellakin.

Lisätietoa

https://www.tomtom.com/fi_fi/sports/golf/products/golfer-gps-watch/golfer-2-black-large/

TomTom-kelloja myyvät kaikki hyvinvarustellut golfkaupat ja pro shopit.

Etsi luettavaa