Hyppää pääsisältöön
Porkkalan 13. väylä pelataan ylämäkeen.
Aki Reinimäki

Viikon kenttä: kahden kentän Peuramaa Golf

Kirkkonummen Peuramaa on kahden (ja puolen) kentän sekä loistavien harjoitusalueiden keskus, jossa voi helposti viettää koko päivän kivan golfin parissa.

Peuramaa sijaitsee Porkkalanniemellä, vain pienen matkan päässä Länsiväylästä. Kentälle pääsee nopeasti lähestulkoon kaikkialta pääkaupunkiseudulta. Kentälle kurvatessa laskettelurinteet ja isot pysäköintialueet kiinnittävät huomion – ympärivuotinen liikunta on vahvasti läsnä Peuriksella.

Tässä huomioni pähkinänkuoressa:

  • Kaikki pinnat lähes virheettömässä kunnossa

  • Kaksi mukavaa kenttää

  • Loistava lähipelialue ja par 3 -kenttä

  • Kiva terassi ja hyvä ruoka

  • Erinomainen hinta–laatu-suhde

Valtteina lähipelialue, Pikku Peura ja pienet yksityiskohdat

Aivan klubitalon vieressä on laadukas puttigriini ja erinomainen välinehuoltopiste, josta iso plussa. Kevyen pitchin päästä löytyy yksi pääkaupunkiseudun parhaista lähipelialueista, jossa voi viettää aikaa pidempäänkin. Bunkkerilyöntien ja chippien lisäksi pystyy treenaamaan väyläruoholta ja raffista jopa 60-metrisiä lähestymislyöntejä. Loistavaa!

Rangelle on klubitalolta hieman matkaa. Rangen vieressä on pysäköintialue ja caddiemasterin mökki, ja rangea kiertää yksi Peuramaan valteista, par 3 -kenttä Pikku Peura.

Varsinaiset kentät – Porkkala ja Vanha Peura – kiertävät mäen, jolla talvisin lasketellaan. Ykköstiit sijaitsevat klubitalon vieressä, mutta terassilta ei (onneksi) näe avauslyöntejä.

Olin Peuramaalla nyt toista kertaa ja ensivaikutelma oli odotetun positiivinen: iloinen henkilökunta otti vastaan, yksityiskohtiin oli panostettu (mm. hyväkuntoiset kolmipyöräkärryt, kattava pro shop, selkeät opasteet) ja kenttä näytti olevan loistavassa kunnossa. Lähdin pelaamaan Porkkalaa kolmen paikallisen pelaajan kanssa – takatiiltä.

Haastava, mutta reilu Porkkala

Peuramaan kentistä uudempi, Porkkala, kiertää mäensyrjää hieman enemmän kuin Vanha Peura. Kierroksen alku- ja loppupäässä lyödään ylämäkeen ja alamäkeen, mikä tuo haastetta mailavalintoihin. Pääosa väylistä kulkee tasaisella maalla.

Peuramaa Porkkala 02 tee.JPG

Kahdella tiillä oli ennakkotieto lipunpaikasta, koska griini on ylämäessä.
Kahdella tiillä oli ennakkotieto lipunpaikasta, koska griini on ylämäessä.
Aki Reinimäki

Tuloksenteon kannalta suurimmat haasteet tulevat vesiesteistä ja ajoittain voimakkaasta tuulesta sekä liukkaista griineistä. Porkkalalla on pelattu mm. Finnish Tourin kilpailuja ja se onkin Vanhaa Peuraa haastavampi. Klubitiiltä kenttä ei ole liian vaikea (keltaiselta 5759 m, punaiselta 5187 m), mutta jos tarvitsee enemmän tilaa draiveille, kannattaa ehkä suunnata Vanhalle Peuralle.

Peuramaan kentät eivät palaa klubitalolle etuysin jälkeen vaan taukomökki palvelee pelaajia usean väylän solmukohdassa. Mökin terassilta voi välipalan lomassa vilkuilla kanssapelaajien draiveja ja putteja.

Parhaat väylät

Porkkalan suosikkiväyläni ovat väylät 5–7. Viides väylä on keskipitkä par 4 (333 m keltaiselta, 302 m punaiselta). Avauslyönnille on reilusti tilaa molemmilla puolilla. Draivi kannattaa kuitenkin sijoittaa väylälle, sillä bunkkerien suojaamalle kaksitasogriinille on erittäin vaikea tulla kaukaa raffista. Ja jos lähestyminen karkaa flaijeriksi yli griinin, on pallo lähes varmasti vesiesteessä ja tuplabogi todennäköinen.

Peuramaa Porkkala 05 fw.JPG

Vitosväylällä on tilaa draivata. Etäisyystupsut auttavat hahmottamaan lyöntejä.
Vitosväylällä on tilaa draivata. Etäisyystupsut auttavat hahmottamaan lyöntejä.
Aki Reinimäki

Kuudes väylä on pitkä par 4 (366 m kelt., 321 m pun.), jossa vesiesteet vaanivat avausta molemmilla puolilla väylää. Vasemmalla on lisäksi bunkkeri ja out-raja. Griini on pelisuuntaan nähden poikittain ja bunkkerin suojaama. Par on hyvä tulos tällä väylällä.

Kentän pisin väylä, par 5 kuudes (524 m kelt., 467 m pun.), on todellinen pituustesti. Kunhan avauksen saa oikealle kääntyvälle väylälle vesiesteet välttäen, on hyvä mahdollisuus päästä birkkupaikalle. Griini ei ole vaikeimmasta päästä.

Peuramaa Porkkala 07 fw.JPG

Peuramaan laaksossa kulkee molempien kenttien väyliä vieritysten.
Peuramaan laaksossa kulkee molempien kenttien väyliä vieritysten.
Aki Reinimäki

Pelasin hyvää kenttäpeliä ja erityisen tyytyväinen olin rautalyönteihini. En kuitenkaan päässyt edes bufferiin, sillä puttasin surkeasti ja upotin muutaman avauksen vesiesteisiin. Pelikavereistani oli iso apu, sillä he vinkkasivat sopivista lyöntivalinnoista – Porkkala saattaa olla kokemattomalle hieman haastava mittojen arvioinnin suhteen. Oli hauskaa seurata hyväntuulista kaverien kisailua, joka huipentui viimeisellä tiillä.

Lähes virheetön kunto

Peuramaan molemmat kentät ovat lähes virheettömässä kunnossa. Etenkin griinit ovat aivan loistavat putata ja myös väyläruoho on täydessä kasvussa. Tiibokseissa oli joitain lyöntijälkiä, vaikka kärryparkin vierestä voisi ottaa siemenpullon mukaan tai käyttää tiiboksissa olevaa. Muistakaahan, hyvät pelaajat, paikata lyöntijälkenne myös tiiboksissa!

Pienen miinuksen Porkkala saa korkeuseroista, mutta se on oma mielipiteeni – en pidä liiallisista ala- ja ylämäkilyönneistä millään kentällä.

Porkkala on Peuramaan kentistä suosikkini, sillä se tarjoaa enemmän haastetta.

Peuramaa Porkkala 14 green infinity.JPG

Vaikka maailma loppuu griinin reunaan, on tässä ilo putata.
Kuvan viheriö ei liity tapaukseen, kyseessä on Porkkalan 14:s greeni
Aki Reinimäki

Peuramaa Porkkala 17 green.JPG

17. väylä vaatii kaksi tarkkaa lyöntiä.
17. väylä vaatii kaksi tarkkaa lyöntiä.
Aki Reinimäki

Leppoisampi Vanha Peura

Tasaisempaa ja leveämpää kuin Porkkalassa, on ensivaikutelmani Vanhasta Peurasta. Kenttä istuu hyvin maastoonsa ja tarjoaa stressittömämpää golfelämystä. Mittaa par 71 -kentällä on keltaiselta tiiltä vain 5469 metriä ja punaiselta 4783 metriä. Siirtymät ovat pääasiassa lyhyitä ja kenttä vaikuttaa nopeammalta pelata kuin Porkkala. Vesi ei ole pelissä kuin vähän muutamalla väylällä – tilaa on vähän vinommillekin lyönneille.

Vanha Peura kulkee melko tasaisella maalla aina 16:lle väylälle asti. Kentän kolme viimeistä väylää jäävät varmasti pelaajien mieleen: 16. on lammen reunaa kiertävä, lyhyt mutta tiukka par 4, jossa griini on erittäin haastava. Seitsemännentoista väylän lähestymislyönti lyödään hienoon mäntyjen reunustamaan “pussiin” yli bunkkerin, ja päätösväylän maisema mäeltä alas on Peuramaan tunnusmerkki.

Peuramaa Vanha Peura 13 green.JPG

Vanhan Peuran 13. griiniä vartioi iso bunkkeri.
Vanhan Peuran 13. griiniä vartioi iso bunkkeri.
Aki Reinimäki

Peuramaa Vanha Peura 16 green.JPG

Vanhan Peuran 16. on erittäin haastava väylä.
Vanhan Peuran 16. on erittäin haastava väylä.
Aki Reinimäki

Peuramaa Vanha Peura 18 tee.JPG

Molemmat Peuramaan kentät päättyvät samantyyppiseen par 3:een.
Molemmat Peuramaan kentät päättyvät samantyyppiseen par 3:een.
Aki Reinimäki

9-reikäinen harjoituskenttä Pikku Peura

Yksi Peuramaan valteista on par 3 -kenttä Pikku Peura. 9-reikäinen kenttä tarjoaa haastetta aloittelijoille ja junioreille sekä kaikille muillekin lähipelitreeniin. Väylien mitat vaihtelevat 69 ja 140 metrin välillä.

Erinomaiset harjoitusalueet

Vietin Peuramaalla kokonaisen golfpäivän pelaten ja treenaten. Kävin välillä kiertämässä Vanhalla Peuralla golfautolla ja palasin klubitalolle. Koko tämän ajan oli harjoitusalueella vähintään kaksi, parhaimmillaan kymmenen treenaajaa junnuista sennuihin. En ihmettele tätä yhtään, sillä alue on erinomainen lähestymislyöntien, bunkkeripelin, chippien ja puttien harjoitteluun.

Yksi viheriö on omistettu puttaamiselle ja toisella saa lisäksi chipata. Pitch-alueella on tilaa niiden inhottavien, vajaiden wedge-lyöntien hiomiseen. Alueelta löytyy väyläruohoa, raffia, kumpuja ja bunkkeri, joten vain mielikuvitus rajoittaa erilaisten pelitilanteiden harjoittelua. Toivoisin jokaisella kentällä olevan vastaavanlainen harjoittelualue ja innokkaita treenaajia.

Peuramaa harjoitusalue.JPG

Peuramaan harjoitusalue on suosittu, eikä syyttä.
Peuramaan harjoitusalue on suosittu, eikä syyttä.
Aki Reinimäki

Loistava hinta–laatu-suhde

Olin käynyt Peuramaalla muutama vuosi sitten. Nyt olen varma, ettei seuraavaa kertaa tarvitse odottaa kovin kauaa. Ravintolan palvelukin pelasi moitteetta ja ruoka maittoi. Suosittelen esimerkiksi seuraavanlaista: pelaa molemmat kentät välilounaan kanssa tai ensin toinen kentistä ja sitten Pikku Peura. Tai varaa reilusti aikaa lähipelin hiomiseen harjoittelualueella.

Vaikka aikaa olisikin vain yhdelle kierrokselle, saat loistavan hinta–laatu-suhteen ajallesi. Peuramaan loistokuntoiset kentät tarjoavat varmasti kivan golfkokemuksen.

GoGolf suosittelee