Hyppää pääsisältöön
SHG:n Jarkko Raski on itsekin toiminut juniorivalmennuksen parissa
Jussi Miettinen

Vihreä golfkenttä - SHG haluaa erottautua ympäristöystävällisyydellään

Suur-Helsingin Golf haluaa erottautua muista golfkentistä ympäristöystävällisyydellään.

SUUR-HELSINGIN GOLFIN toimitusjohtaja Jarkko Raski asettaa Lakiston kentän pysäköintialueella latauspiuhaa työsuhdeautossaan olevaan pistokkeeseen. Hän on ajanut aamulla ladattavalla hybridiautollaan vajaan 30 kilometrin työmatkan, ja akku latautuu kätevästi täyteen työpäivän aikana.

Kun Kia-merkkisen auton akku on täynnä virtaa, sillä ajaa noin 50 kilometriä. Lyhyet matkat pystyy näin ajamaan edullisesti ilman bensiinimoottorin aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.

”Bensiiniä kuluu suurin piirtein tankillinen kuukaudessa, ja parhaimmillaan olen ajanut 2 000 kilometriä, ennen kuin on täytynyt käydä tankkaamassa”, Raski sanoo.

SHG pyrkii erottautumaan muista kentistä ympäristöystävällisyydellään.

”Suunnitelmamme on, että sitä mukaa kuin investoimme uusia koneita ja laitteita, otamme kestävän kehityksen huomioon”, Raski sanoo.

Vihreiden arvojen huomioiminen on poikinut kumppanuuden sähkö- ja hybridiautoja kuukausimaksulla tarjoavan OP Kulun kanssa.

”Auton lataaminen neljän tunnin golfkierroksen aikana on fiksu idea. Tämä on hieno tapa kehittää golfyhteisöjen toimintaa”, sanoo hankejohtaja Timo Kemppainen OP Kulusta.

Fortumin latauspisteitä Lakistossa on kaksi, ja myös SHG:n toiselle kentälle Luukkiin on tulossa kaksi latauspistettä. Niitä voivat käyttää kaikki sähköautoilevat golfarit pientä korvausta vastaan.

jarkko_raski_shg_2.jpg

Jarkko Raskin hybridiauton akun lataaminen täyteen maksaa noin 2,50 euroa.
Jarkko Raskin hybridiauton akun lataaminen täyteen maksaa noin 2,50 euroa.
Jussi Miettinen

LAKISTON KENTÄN klubitalon katolta avautuu hieno näkymä golfkentälle. Emme ole kuitenkaan tulleet tänne ihailemaan maisemia, vaan viime vuonna asennettuja aurinkopaneeleja.

Aurinkoisen alkukesän ansiosta paneelit ovat tuottaneet sähköä riittävästi omiin tarpeisiin ja vähän ylikin. Ylijäämäenergia siirtyy sähköverkkoon, josta kenttä saa pientä lisätuloa.

Raski kertoo, että idea sähköpaneelien asentamiseen tuli eräältä hänen tuttavaltaan, joka kertoi säästäneensä merkittävästi sähköä aurinkopaneelien avulla. Suur-Helsingin Golfille aurinkosähköjärjestelmä maksoi 33 000 euroa, johon se sai tukea Tekesiltä 8 500 euroa. Raski on laskenut, että investointi maksaa itsensä takaisin vajaassa 12 vuodessa.

“Kyseessä on Suomen suurin golfkentällä toimiva aurinkovoimala”, hän hymyilee.

Raski pystyy tarkkailemaan uusiutuvan energianlähteen sähköntuotantoa älypuhelimestaan, johon ladattu sovellus kertoo paneelien tuottaman energian määrän. Toisella mobiilisovelluksella hän pystyy puolestaan säätelemään klubitalon lämpötiloja huonekohtaisesti. Optiwatti-niminen järjestelmä on suunniteltu suoralla sähköllä ja ilmalämpöpumpuilla lämmitettäviin kiinteistöihin.

Esimerkiksi talvella, kun klubiravintola on suljettuna, ravintolasalissa riittää 15 asteen peruslämpö. Raskin omassa työhuoneessa lämmön pitää olla päällä työaikana, mutta illaksi hän säätää lämmön pienemmälle myös työhuoneestaan.

shg_optiwatti.jpg

Optiwatin mobiilisovelluksessa lämmönkulutusta pystytään säätelemään huonekohtaisesti.
Optiwatin mobiilisovelluksessa lämmönkulutusta pystytään säätelemään huonekohtaisesti.
Jussi Miettinen

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS ei ole investointien ainoa hyöty, sillä suomalaisen Areva Solarin toimittamien aurinkopaneelien ja Optiwatti-lämmönhallintajärjestelmän avulla kenttä säästää tuhansia euroja vuodessa.

Saniteettitilojen saneerauksen yhteydessä asennettujen vedettömien pisuaarien avulla on puolestaan saatu pienennettyä vedenkulutusta.

”Totta kai me haluamme jättää tuleville sukupolville mahdollisuuden golfata ja ylipäätään elää tällä pallonpuoliskolla. Samalla etsimme kestäviä ratkaisuja, joilla pystymme säästämään kustannuksissa”, Raski toteaa.

”Hyvät kumppanit ovat todella tärkeitä. Esimerkiksi aurinkopaneelit toimittaneen Areva Solarin kanssa hommat hoituivat niin jouhevasti, että se ei tuntunut lainkaan työläältä prosessilta”, hän sanoo.


SHG:n ekoteot

  • Yhteistyökumppanuus OP Kulun kanssa on merkinnyt toimitusjohtajan työsuhdeauton muuttumista ladattavaksi hybridiautoksi.
  • Käyttöönotetun Optiwatti-sähkönhallintajärjestelmän avulla kenttä säästää lämmityskuluissa erityisesti talvella.
  • Lakiston klubitalon katolla on oma aurinkovoimala.
  • Käytössä on hybridikäyttöiset viheriöleikkurit, joiden terät pyörivät sähköllä.
  • WC-tiloihin on asennettu remontin yhteydessä vedettömät pisuaarit.

 

GoGolf suosittelee