Hyppää sisältöön

Vaalas QCQuad koulutuksessa – tästä syystä Foresightin uutuus päihittää Trackmanin

Liam Mucklow vastaa Foresightin Peak-koulutuksesta.

GoGolfin head professional Antti Vaalas osallistui hiljattain Lontoon lähistöllä pidettyyn Foresightin uuden lyöntitutkan GCQuadin käyttökoulutukseen. Matkalla Antille selvisi, miksi eri laitteiden mittaustulokset vaihtelevat keskenään.

Golfopettajien käytettävissä olevat välineet ovat muuttuneet valtavasti niiden vuosien aikana, kun olen ollut alalla. Aloittaessani opettava ammattilaisena noin 25 vuotta sitten videointi tunneilla oli uusinta uutta. Myös minä hankin tuhansia markkoja maksaneen kameran, kuvasin oppilaan svingin ja sitten kävelimme rangelta huoltohallille, jossa siirsin kasetin kamerasta ja videonauhuriin katsellaksemme pientä televisioruutua. Jopa suttuinen kuva ilman muita analyysityökaluja auttoi niin minua kuin oppilasta ymmärtämään paremmin lyöntiä.

Videointi on tietenkin kehittynyt huimasti, mutta viime vuosina golfopettajien käyttöön on tullut hienompia ja kalliimpia työkaluja. Tärkeimpiä lienevät lyöntiä analysoivat launch monitorit, joista tunnetuin on Trackman. Mutta Trackmanilla ja muilla tutkalla toimivilla launch monitoreilla kuten Flightscopella on toisenlaista tekniikka käyttävä kilpailija. Se on kamerakuvilla mailan ja pallon liikettä osuma-alueella mittaava Foresight, jonka uusin malli GCQuad sisältää neljä eri suunnista kuvaavaa kameraa.

Sain kesällä käyttööni kyseisen uutuuden ja nyt syksyllä osallistuin laitteen käytön ympärille rakennettuun Peak-koulutukseen. Tavoitteena on oppia käyttämään GCQuadia tehokkaammin ja tarkemmin opetuksissa. Koulutus koostuu sisällä pidettävästä luennosta ja rangella järjestetystä käytännön harjoitteesta. Tällä kertaa koulutuspaikkana on Surreyn kreivikunnassa sijaitseva Silvermere Golf & Leisure Complex, jonka rangella lyödään keskimäärin 25 000 palloa päivässä läpi vuoden.

Golfin teknologianörtti

Peak-koulutus on kanadalaisen Liam Mucklown käsialaa. Mies tunnetaan todellisena teknologianörttinä. Heti alkuun hän kertoo itse omistaneensa yli 30 launch monitoria. Kokemusta löytyy markkinoiden jokaisesta laitteesta. Pelaajataustaa Liamilla on Aasian eri Toureilta sekä pituuslyöntikisoista.

Koulutuksen ensimmäiset tunnit käytetään GCQuadin tekniikkaan tutustuen. Samalla käydään läpi, miten ja miksi mittaustulokset poikkeavat Trackmanin antamista arvoista. Tämä on erityisen hyödyllistä, sillä noin 40 osallistujasta valtaosalla on kokemusta Trackmanin käytöstä.

GCQuad näyttää tarkasti osuman

GCQuadin merkittävin etu muihin laitteisiin on osumakohdan näyttö. Enää ei tarvitse arvailla oliko osuma mahdollisesti muutaman millin sivussa sweet spotista ja selittääkö se saatuja tuloksia.

GCQuadin kameralla tapahtuva mittaus tarjoaa muitakin etuja tutkiin nähden. Esimerkiksi lavan suunnan (face angle) mittaus osumahetkellä ottaa huomioon myös mailan lie-kulman. Muiden mittaustulokset kertovat vain mailan pohjasta suhteessa lyöntisuuntaan. Näin muilla laitteilla etureunan ollessa suorassa tulos on 0 astetta ,vaikka mailan kärki tai kanta olisi ilmassa.

Pitempään golfia pelanneet tietävät, kuinka lavan suunta muuttuu lie-kulman vaihtuessa. Lisäksi GCQuadilla lavan suunta mitataan juuri ennen osumaa toisin kuin esimerkiksi Trackmanilla, jonka lukema tulee vasta osuman jälkeen. Tällä on merkitystä, sillä Trackmanin luvussa mukana on osuman aiheuttama monesti jopa holtiton lavan kääntyminen.

Myös lavan nopeuden ja tulokulman mittauksissa on merkittäviä eroja. GCQuadin mitatessa suoraan pallon edestä mittaustulokset kertovat lavan etureunan liikkeestä. Tutkaan perustuva laite mittaa mailaa lyönnin takaa ja siten tulokset kertovat lavan takaosan liikkeestä.

Näin draiverin vauhti muuttuu useamman mailin esimerkiksi Trackmanista GCQuadiin siirryttäessä, samoin lavan tulokulma (angle of attack) jopa 2-3 asteella.

Takaa mittaavan ja tutkaan perustuvan Trackmanin etu on se, että se pystyy seuraamaan palloa mahdollisesti jopa koko lentomatkan ajan. Näin ulkona pallon lennosta saatu data on tarkkaa, mutta sisätiloissa lopputulos perustuu laskentaan. Lisäksi Trackmania käytettäessä lapaa ei tarvitse lisätä tarroja.

Huiput osuvat aina keskelle

Ennen siirtymistä käytännön harjoituksiin, tutkimme ryhmätyönä muutamien huippupelaajien GCQuadilla mitattua dataa. Tehtävänä oli selvittää mikä erottaa maailman parhaat pelaajat muista. Vastaus selviää nopeasti – maailman parhaat osuvat aina keskelle lapaa. Kaikki muu vaihtelee lyönnistä toiseen: vauhti, lapakulma, -rata jne, mutta osuma löytyy aina samasta paikasta.

Alla olevasta kuvasta näkyy kuinka, erään kolme majoria voittaneen pelaajan osumat draiverilla ovat tiukasti nipussa.

GCQuad näyttää osumakohdan lavassa

GCQuad näyttää osumakohdan lavassa

Koulutus viimeinen osa tapahtuu harjoitusalueella. Paikalle oli saatu vapaaehtoisia oppilaita. Jälleen ryhmätyönä valitsimme oppilailta yhden mittaustuloksen, johon halusimme parannusta. Sitten mietimme kolme eri harjoitetta tai ideaa, jolla muutosta voisi syntyä. Sen jälkeen oppilaat löivät kymmenkunta lyöntiä per harjoite, ja me seurasimme GCQuadin lukuja.

Koulutuksen päätyttyä on aika pohtia päivän antia ja golfopetuksen muutosta viime vuosikymmenien aikana. Ei voi olla kuin kiitollinen siitä, että oma golfopetusura on osunut valtavan kehityksen vuosille.

Se alkeellinen videointi alkuvuosina oli jo niin hienoa, ei silloin olisi osannut kuvitella kaikkea sitä mitä tänä päivänä on tarjolla. Mutta silti pitää muistaa, että työkalut ovat vain apuvälineitä, oppiminen ja oppilas olkoon aina pääasia.

Etsi luettavaa