Hyppää sisältöön

Uusi tarkkuustyökalu Mizunolta: T7-wedge

Mizunon uudet T7-wedget.

Mizunon keulakuva Luke Donald otti The Open Championshipissä käyttöönsä uudet T7-wedget. Uudet tarkkuustyökalut yhdistävät pehmeän tuntuman kestävään lyöntipintaan. Kyseessä on Mizunon ensimmäinen Boron-teräksestä taottu wedge.

Japanilainen Mizuno on tunnettu laadukkaasta teräksen käsittelystä ja viime vuosien materiaali-innovaatioista. Vuosi sitten julkaistiin ensimmäinen Boron-teräksestä (boron = boori) taottu rautamaila. Nyt tekniikka on otettu käyttöön wedge-mallistossa. Taottu, perinteinen blade-tyylinen T7 korvaa mallistossa edellisen MP-T5-mallin.

Pehmeä tuntuma säilyy

Mizunon taotut wedget ovat olleet tuntumaltaan erittäin pehmeitä. Mizunon kehitysjohtajan David Llewellynin mukaan pehmeyden huono puoli on urien nopea kuluminen.

”Pieni määrä booria terässeoksessa mahdollistaa paremman kestävyyden vaarantamatta pehmeää tuntumaa ja tarkkuutta”, Llewellyn kertoo.

”Halusimme varmistaa, ettei boorin käyttö vie perinteistä tuntumaa wedgeistä. Luke Donald testasi tuntumaa ja otti wegdet bägiinsä heti, joten huolta ei ole.”

Urien muoto ja etureuna vaihtelevat nostokulman mukaan

T7-wedgeissä on aiempien mallien tapaan vaihtelevan muotoiset urat. Quad Cut -tekniikalla jyrsityt urat pyrkivät maksimoimaan spinnin määrän erityyppisillä lyönneillä. Pitching wedge ja gap wedge -nostokulmilla (45–53°) urat ovat syvempiä ja kapeampia, koska niillä lyödään useammin täysiä tai puolikkaita svingejä lyhyestä ruohosta.

Griinin ympäristön raffissa ja bunkkereissa enemmän käytettävät isomman nostokulman työkalut taasen hyötyvät leveämmistä ja matalammista urista. Nostokulmilla 54–62° pelattaessa lavan ja pallon väliin jää usein hiekkaa, ruohoa tai muuta likaa – leveä ja matala ura ei mene niin helposti tukkoon vaan antaa pallolle spinniä varmemmin.

Toinen nostokulman mukaan vaihteleva ominaisuus T7-wedgeissä on mailan etureunan muoto (”leading edge”). Pitching wedge -nostokulmilla (45–48°) etureuna on suora, jotta maila sulautuu rautasettiin hyvin. Etureunan muoto pyöristyy asteittain, ja lob wedgeissä (58–62°) muoto on jo selvästi pyöreämpi. Pidän tätä hyvänä, sillä herkissä nostoissa kaipaa varmuutta siitä, että maila todella sujahtaa pallon alle. Isojen nostokulmien wedgeissä myös pohjan ”graindaus” on erilainen, jotta lavan avaaminen ja nostokulman manipulointi on helpompaa.

Mizunon T7-wedgejä saa sinisenä ja teräksen värisenä.

Mizunon T7-wedgejä saa sinisenä ja teräksen värisenä.

Mizuno

Sininen tunnusväri, laaja valikoima nostokulmia

Mizuno otti sinisen tunnusvärinsä käyttöön viime vuoden S5-wedgessä. Sinisten mailojen suosio on ollut hyvä ja nyt väri on tarjolla myös T7-mallistossa. Lyöntipinta on harmaa, mutta muuten lapa on sinisellä värillä päällystetty. On hyvä tiedostaa, että väri kuluu pois etenkin pohjasta melko pian. Alta paljastuu harmaa teräs.

T7 siis jatkaa Mizunon blade-wedgejen sarjaa. Mallistoon jää myös mainittu S5, joka on hieman helpompi ja soveltuu laajemmalle pelaajajoukolle. T7:n kohderyhmä on pelaajat, jotka haluavat erinomaisen tuntuman ja osaavat paremmin hallita spinniä ja osumaa. Blade-wedget eivät anna huonoja osumia anteeksi, vaan tuntuvat pelaajan sormissa asti.

Klassinen ulkonäkö houkuttelee varmasti monia. T7:n koristelu on hieman pelkistetympi kuin MP-T5:n: nostokulma ja bounce-kulma on selkeän ympyrän sisällä ja muuten merkinnät ovat hyvin hillityt. Mizunon nykytyylin mukaisesti nostokulma löytyy vain lavan taustasta – pohja on puhtaan sileä.

Yksityiskohtana on huomattava, että mailan nimestä ja merkinnöistä on pudotettu ”MP”-kirjaimet pois – ehkä selkeyden, ehkä tuotevalikoiman vuoksi. Aiemmin esittelemämme JPX900-sarjan rautamailojen kaveriksi kun tuntuisi paremmin sopivan T7-wedge ”MP-T7”:n sijasta. Mizuno taitaa tässäkin hämärtää rajaa ”parempien pelaajien” MP-sarjan ja muun malliston välillä.

T7-wedgejä tulee saamaan oikea- ja vasenkätisenä nostokulmilla 45–62°. Naisten mallisto tulee vain oikeakätisenä. Tarkemmat bounce-, varsi- ja grippivaihtoehdot selviävät myöhemmin, mutta mikäli Mizuno jatkaa aiempien vuosien linjalla, on valinnan varaa erittäin runsaasti.

Etsi luettavaa