Hyppää sisältöön

USGA ja R&A julkaisivat tutkimuksen lyöntipituuksista – pidemmät lyönnit uhka lajille

PGA Tourin pisin draivikeskiarvo on edelleen Hank Kuehnen kaudella 2003 kellottama 321

Golfin muuttuminen liian helpoksi on järjestöjen huolenaiheena.

Draivien pituus kasvoi noin kolmella metrillä kaudesta 2016 kaudelle 2017, kun verrattiin maailman pääkiertueiden lyöntipituuksia. Tutkimukseen otettiin mukaan PGA Tour, European Tour,  LPGA Tour, LET, Web.com Tour, Japan Golf Tour ja PGA Tour Champions. 

Tähän asti lyöntipituudet ovat pysyneet kurissa aina 2003 lähtien. Silloin golfmailojen ja pallojen kimmoisuudelle asetetut rajoitukset auttoivat pysäyttämään räjähdysmäisesti kasvaneet lyöntipituudet. Viimeisen 13 vuoden aikana lyöntipituudet kasvoivat keskiarvolla vain 0,2 metriä vuodessa eli noin 2,5 metriä kaudesta 2003 kauteen 2016. 

Viime vuonna nähty hyppäys sai USGA:n ja R&A:n huolestumaan ja tutkimaan asiaa sekä mahdollisia ratkaisuja siihen lähemmin. 

Välinemuutoksia vastustava Titleist teki oman tutkimuksensa lyöntipituuksista ja osoitti, että ainakin PGA Tourilla lyöntipituuksien kasvu oli vain hieman tavallista suurempi. Kilpailuissa, jotka pelattiin samoilla kentillä kausina 2016 ja 2017 lyöntipituuksien kasvu oli vain puolisen metriä kauden aikana. Suurin ero tuli uusilla areenoilla, joilla eri olosuhteet vaikuttivat lyöntipituuksiin. Esimerkiksi U.S. Openissa 2017 (Erin Hills) draivit päätyivät 20 jaardia pidemmälle kuin kauden 2016 (Oakmont) kilpailussa. 

Tämä ei kuitenkaan riitä vastaamaan muiden tourien hyppyihin lyöntipituuksissa. Japan Golf Tourilla, Ladies European Tourilla ja Web.com Tourilla lyöntipituudet kasvoivat keskiarvolla noin viisi metriä. 

 

Tässä tutkimuksesta poimittu taulukko lyöntipituuksista kaudesta 1968 lähtien.

Huomaa, kuinka lyöntipituudet kasvoivat vain noin viidellä metriällä vuodesta 1968 vuoteen 1993. Kauden 2003 jälkeen pituudet pysyivät hyvin samoina ennen kauden 2017 hyppäystä.

Lyöntien pidentyminen on tehneet pelistä helpompaa kenttien pidennyksistä huolimatta. Kierroskeskiarvot ovat laskeneet noin puolitoista lyöntiä kaikilla maailman pääkiertueilla sitten 1980. Tähän tilastoon vaikuttaa tietysti myös kilpapelaamisen kasvanut suosio ja kovempi taso. 

USGA:n ja R&A:n yhteinen lausunto kertoi organisaatioiden mielipiteistä. Välittömänä tavoitteena ei ole lisätä rajoitteita tai vähentää lyöntipituuksia. Lyöntipituuksien kasvu nähdään kuitenkin uhkana pelille, eikä pituuden kasvua tulla sallimaan jatkossa. 

Sääntömuutokset välineissä ovat mahdollisia, jos lyöntipituuksien kasvu jatkuu. Silloin golfkentät eivät enää pysty haastamaan pelaajia oikealla tavalla. Pituuden kasvuun voi johtaa myös pelaajien kehittyvä fysiikka ja svingitekniikka. Myös nämä tekijät voivat vaikuttaa välineiden rajoituksiin. 

Tulevaisuudessa ei ole tavoiteena tehdä erillisiä sääntöjä kilpapelaajien ja amatöörien välille. Mahdolliset muutokset tulevat koskemaan kaikkia pelaajia myös jatkossa. 

Lähde: A Review of Driving Distance – 2017 

Etsi luettavaa