Tuulessa pelaaminen vaatii usean eri taidon yhdistämistä. Käytätkö tuulta apuna vai taisteletko sitä vastaan? Tällä viikolla huippuvalmentaja Timo Karvinen kertoo, miten selviät syksyn tuulisissa oloissa.
Viimeisten viikkojen aikoina on tuullut melko tavalla. Tuulessa pelaaminen vaatii pelaajalta paitsi pelaamisen taitoja myös adaptoitumista vallitseviin olosuhteisiin.
Toisin sanoen tuulessa pelaaminen vaatii tarkkaa lyönnin suunnittelua. Sen lisäksi palloa pitää pystyä pelaamaan joko matalana tai korkeana.
Vahva päätös
Tuulisissa olosuhteissa täytyy olosuhteet arvioida huolella ja tehdä selkeä päätös siitä, miten pelaat lyöntisi. Tuulen suunta, matkan arviointi, mailavalinta ja lyöntiin sitoutuminen vaativat pelaajalta vahvoja päätöksiä. Voidaankin sanoa, että lyönti on puoliksi tehty, kun mielikuva sen toteutuksesta on selkeä.
Siirrä pallon paikka vartalon painopisteen taakse ja pidä kädet edessä. Huomaa mailavalinnassa, että nostokulma pienenee merkittävästi. Grippaa mailasta alempaa kiinni ja avaa jalkojen stanssia hieman.
Svingaa normaalia lyhyemmällä taakseviennillä ja svingaa pehmeästi, jotta takakierre ei nosta palloa lentoradan lopussa ylös. Osumakulma alaspäin ja passiiviset rannekulmat saatossa takaavat sen, että lentorata pysyy matalana loppuun saakka.
Myötätuuleen korkeana
Myötätuulessa on vaikeutena pallon pysähtyminen varsinkin pidemmillä raudoilla. Tällöin voidaan pelata korkeakaarinen ns. takaa-ajo lyönti.
Pallon paikka on selkeästi painopisteen etupuolella, kuitenkin niin että mailan nostokulmaa ei lisätä. Työnnä kämmenet eteenpäin hakien tunnetta pystysuorasta mailanvarresta.
Osumakulma on loiva ja vartalon painopiste osuman takana. Pallon lähtökulma on korkea, se kiipeää korkeaan lakipisteeseen ja putoaa pehmeästi maahan. Lyönti on varsin käyttökelpoinen pidemmillä raudoilla etenkin tiiltä pelattaessa.
Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa GoGolf Rangella Leppävaarassa ja marraskuun alusta lähtien GoGolf Loungessa Espoon Kerassa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.
Vastatuuleen lyötäessä kannattaa ottaa isompi maila ja lyödä rauhallisesti, sillä vastatuuli lisää ilmanvastusta ja nostetta. Alakierteeseen vastatuuli ei vaikuta, vaikka moni niin luulee.
Internetin syövereistä pulpahti esiin mielenkiintoinen video muutaman vuoden takaa. Lyöntitutkia valmistavan Trackman Universityn videolla kerrotaan vasta- ja myötätuulen vaikutuksesta lyöntiin.
Kentällä huomaa, kuinka vastatuulessa (headwind) pallo lentää ilmassa lyhyemmän matkan ja rullii vähemmän. Tämä johtuu ilmanvastuksesta ja nosteesta eikä siitä että vastatuuli lisäisi alakierrettä, sillä vastatuuli ei itsessään vaikuta alakierteen määrään, kuten moni erheellisesti luulee.
Tämä erheellinen ajatusmalli johtuu siitä, että myös alakierre lisää pallon ilmanvastusta ja nostetta, mutta vastatuuli ei itsessään lisää alakierrettä.
Pallon kohoaminen ilmapallon lailla taivaisiin vastatuulessa johtuu siitä, että vastatuulessa ilmavirtausta palloa vastaan on enemmän kuin tuulettomassa säässä tai myötätuulessa, mikä lisää ilmanvastusta ja nostetta. Myötätuulessa ilmanvastus ja noste vastaavasti pienenevät.
Videon yksi tärkeä viesti on se, että vastatuuli vie lyönnistä suhteessa enemmän pituutta kuin yhtä kova myötätuuli (tail wind) lisää mittaa. Ero korostuu, mitä enemmän tuulee, sillä noste ja ilmanvastus eivät käyttäydy lineaarisesti suhteessa ilmavirtaukseen.
Vastatuuleen lyötäessä kannattaa pyrkiä lyömään mahdollisimman pienellä alakierteellä. Tämä onnistuu nappaamalla bägistä hieman isompi rauta ja lyömällä rauhallisesti.
GoGolfin head pro Antti Vaalas muistuttaa, että moni pyrkii svingaamaan mailaa jyrkästi alaspäin pitääkseen lentokaaren matalana, joka lisää vaan spinniä.
"Sen sijaan kannattaa lyödä rauhallisemmin normaalilla svingillä ottaa pitempi maila ja vähemmän nostava maila", Vaalas toistaa videon vinkin. "Se, että lyö jyrkästi ja kovaa, on huono kombinaatio."
Myötätuulessa pallon saa vastaavasti paremmin pysähtymään, kun lyö nostavammalla mailalla hieman kovempaa.
Tällä Trackman Universityn tuottamalla englanninkielisellä animaatiovideolla asia havainnollistuu helposti, joten pari minuuttia kestävä video kannattaa katsoa läpi ajatuksella: