Hyppää sisältöön

Timo Karvinen: Wedget etäisyyskontrolliin

Timo Karvinen kertoo tällä viikolla korkeiden chippien perusteet.

Mailanvalmistajien pienentäessä rautamailojen nostokulmia on lyhyiden rautojen etäisyyskontrolli noussut yleiseksi puheenaiheeksi eritasoisilla pelaajilla. Mailojen lisäksi tarvitaan tekniikka, joka palvelee pituuden kontrollointia. Tällä viikolla PGA-valmentaja Timo Karvinen perehdyttää wedge-lyöntien etäisyyskontrolliin.

Kontrolli alkaa välineistä

Mailojen loogisten nostokulmien lisäksi pituuden kontrollointiin vaikuttaa myös lavan painopiste. Usein bladen ja kehäpainotteisen mailan väliin jää suurempi ero metreissä kuin mailojen nostokulmat antaa odottaa. Lisäksi on syytä huomioida, että metallivartiset erikoiswedget valmistetaan usein S200-varren jäykkyydellä.

Lisäksi eri lapamallit on eri tavoin painotettuja ja pohjan muotoiluissa on merkittäviä eroja. Mailojen nostokulmia, painotusta ja varsia on helppo vaihtaa, joten suosittelen perehtymään asiaan osaavan fittaajan avulla.

 

Passiiviset rannekulmat

Rannekulmat muodostavat vipuvarren avulla mailanpäähän nopeutta. Tarkkuutta vaativissa lyhyiden rautojen lyönneissä ei mailanpään vauhtia pyritä maksimoimaan vaan kontrolloimaan lyöntien pituutta.

Vasemman ranteen asento osumassa vaikuttaa mailan nostokulmaan. Lyhyitä rautoja lyödään vajaalla voimalla, jolloin emme tuota täysiä lyöntejä vastaavia voimia. Vajaalla voimalla lyödyissä lyhyissä raudoissa kämmenselän kulmaa kannattaa kontrolloida tietoisesti suoristamalla se jo alkuasennossa.

Myös svingin aikana ranteiden tulisi olla passiiviset ja painonsiirron maltillinen.

Matala lentokaari

Kontrolloitu lyhyen raudan lentokaari on matala ja pallon lento hidas.

Tähän päästään loivalla osumakulmalla ja osumakohdan ollessa lavan alareunassa.

Kontrolloitu lyönti laskeutuu griinille sellaisessa kulmassa, että se ottaa pompun eteenpäin ja pysähtyy paikalleen.

Etsi luettavaa