Tiger Woods vedenjakajalla – jääkö Sam Sneadin ennätys rikkomatta?

Tiger Woodsin Masters 2020 päättyi iloiseen hymyyn. Kärki karkasi kuitenkin kauas viikonloppuna

Torstaina 45 vuotta täyttänyt Tiger Woods oli kauden 2020 suurimpia pettymyksiä, eivätkä Sam Sneadin, Jack Nicklauksen, Phil Mickelsonin ja Vijay Singhin tilastot menestyksestä 45+ vuotiaana enteile Woodsille voittokulkua tulevina vuosina.

USA:ssa rakaastetaan numeroita, tilastoja ja ennätyksiä. Golfissa tilastoja löytyy loputtomasti. Voittaminen ja voittojen määrä on kaikissa lajeissa prioriteetissa ensimmäisten joukossa.

Tiger  Woodsin ennätyksellisen uran  arvokkaimmiksi kruunuiksi on hänen päähänsä aseteltu Jack Nicklauksen majorien (18) voittoennätyksen rikkomista, sekä PGA Tourilla Sam Sneadin ykköstilojen (82) sivuuttamista.

Kauden 2019 loppupuolella Woods nousi Sneadin rinnalle Japanin voitollaan. Saman vuoden huhtikuussa 15. major-voitto sai golfia seuraavat sekä median syystäkin villiksi ilosta. Odotukset sille, että Tiger syrjäyttää Nicklauksen, nousivat kertaheitolla pilviin.

Päättyvä vuosi oli toista maata, menestyksellä mitattuna täydellinen pannukakku.

Tiger Woodsille täytti vuoden toiseksi viimeisenä päivänä 45 vuotta.

Tämän rajapaalun ylittäminen on ollut neljälle muulle konkariaikoinaan menestyneelle pelaajalle tiukka rasti.

Sam Snead teki 1980-luvulla pikavisiitin Suomeen ja Espoon Golfseuran kentälle

GETTY IMAGES

Sam Snead voitti urallaan 82 PGA Tourin kisaa, joista seitsemän oli majoreita. Vuonna 1912 syntynyt Snead oli fyysisesti todellinen teräsmies, joka vielä  62-vuotiaana  ylsi majorisa ( PGA Championship) kolmanneksi.

Viimeisen majorien ykköstilan hän saavutti 41-vuotiaana.

Tigerin nykyisen iän jälkeen, 45-vuotta täytettyään Snead juhli vielä seitsemän kertaa tavallisen PGA Tourin kisan voittoa. Viimeisen kerran 52-vuotiaana.

Jack Nicklaus saavutti PGA Tourin normikisoissa viimeisen ykköstilansa 44-vuotiaana. Mastersin  voitto 1986 oli superyllätys, 46-vuotiaana ansaitsemansa kuudes ykköstila jäi hänen viimeisekseen. 12 vuotta myöhemmin, 58-vuotiaana Nicklaus ylsi vielä kuudenneksi samassa kisassa.

Vijay Singh on selkein esimerkki siitä, miten ikääntyminen saa pelaajasta otteen jossain vaiheessa uraa.

Ennen 40-vuotisynttäreitään Singh oli voittanut 12 kertaa. Heti niiden jälkeen käynnistyi hurja viiden vuoden menestyskulku (40-44-v), jolloin ykköstiloja tuli peräti 19.

Tämä on 2000-luvulla ylivoimainen ennätys ja luultavasti sellaiseksi jääkin.

Hämmästyttävää tässä tarinassa on se, että Singh voitti samana vuonna kuin täytti 45-vuotta vielä Tourin kaksi finaalikisaa, jotka jäivät viimeisiksi.

Tigerin kovin kiistakumppani Phil Mickelson on voittanut PGA Tourilla 44 kertaa, joista kaksi 45 vuoden rajan ylitettyään.

Summa Summarum:

45-vuotta täytettyään edellä luetelluista neljästä mestarista vain Jack Nicklaus on onnistunut voittamaan majorin. Tigerin nouseminen hänen rinnalleen vaatisi kolme ykköstilaa, ohittaminen neljä. Molemmat ovat mahdollisia, mutta eivät kovin todennäköisä tapahtumaketjuja.

Jack Nicklaus, Phil Mickelson ja Vijay Singh  ovat voittaneet YHTEENSÄ neljä kilpailua 45+ vuotiaina.  Mahdollisuus sille, että Tiger  Woods jumittuu tasatilanteeseen Sneadin kanssa PGA Tourin voittojen määrässä  (82-82) kasvaa jatkuvasti, vaikka tällä hetkellä suuri osa mediasta ja lajia seuraavista uskoo Woodsin siirtyvän yksin listan kärkeen.

Kausi 2021 on tavanomaista suurempi vedenjakaja Woodsin uralla. Japanin voittonsa yhteydessä syksyllä 2019 Woods painotti tavoitettaan pelata Tokion olympialaisissa. Mestari on pudonnut maailmanlistalla sijaluvulle 41:s. Mahdollisuudet joukkueeseen nousuun ovat olemassa, mutta ne ovat erittäin pienet.

Woodsin oletetaan aloittavan kautensa tammikuun loppupuolella nuoruutensa kotimaisemissa Kaliforniassa.