Hyppää pääsisältöön
Golfmatkat ovat tärkeässä osassa golfmessuja
Thracian Cliffs

Thracian Cliffs ja Cape Kaliakran helmet

Cape Kaliakran alueelle on vajaan kymmenen vuoden aikana rakennettu kolme upeaa golfkenttää: Lighthouse, BlackSeaRama ja Thracian Cliffs.

Cape Kaliakra on yksi Euroopan kauneimmista alueista. Se sijaitsee Mustanmeren rannalla noin 65 kilometrin ajomatkan päässä Varnan kansainväliseltä lentokentältä.

Kohde on tullut tutuksi myös golfareille, sillä niemimaalla sijaitsee kolme kenttää lähellä toisiaan. Onkohan mallia otettu Turkin Belekistä, jossa yhdessä turistikylässä on vieri vieren kymmenisen golfkenttää?

Keväisin parasta aikaa vierailulle ovat huhti-toukokuu ja syksyisin syys-lokakuu. Näihin aikoihin Varnaan pääsee Tampereelta suoralla lennolla.

Lighthousessa lempeää golfia resort-kentällä

Lighthousebig-landscape.jpg

Lighthouse Resort
Lighthouse Resort
Lighthouse Golf & Spa Resort

Cape Kaliakran kolme golfkenttää ovat erilaisia. Lighthousea voi kuvailla leppoisaksi links-henkiseksi resort-kentäksi, jossa voit pelata hyvän tuloksen. Vuonna 2016 Lighthouse liittyi mukaan European Tour Courses -ketjuun. Samaan ketjuu kuuluu Suomesta Linna Golf.

Lighthousen väylät ovat leveät ja viheriöt suurehkot ja sopivasti kumpuilevat. Lisäksi kenttä on selkeä, sillä bunkkerit, vesiesteet ja muut hankaluudet näkyvät tiiauspaikalle, mikä helpottaa pelisuunnitelman laatimista tiillä.

Myös harjoitteluun Lighthouse tarjoaa hyvät mahdollisuudet. Osittain katettu ruohorange, lähipelialue ja puttigriini sijaitsevat golfklubin vieressä.

Hurmaava BlackSeaRama

BlacksearamaRuins.jpg

BlackSeaRama
BlackSeaRama
BlackSeaRama

Alueen toinen kenttä, BlackSeaRama, sijaitsee korkealla rantakallioiden päällä - aivan kuten kaksi muutakin Cape Kaliakran kenttää.

BlackSeaRama on monin paikoin lähes esteettömät näkymät Mustallemerelle, kun taas Lighthousessa metsiköt ja järkälemäinen hotellirakennus peittävät merinäköalan oikeastaan yhtä reikää lukuun ottamatta.

Esimerkiksi BlackSeaRaman klubirakennus sijaitsee aivan jyrkänteen reunalla. Näkymä ravintolan terassilta hivelee silmiä.

Golfkenttä valittiin valmistuessaan viime vuosikymmenen lopulla vuoden parhaaksi uudeksi kentäksi maailmassa. Eikä syyttä, sillä kentällä kaikki osa-alueet ovat kohdallaan: suunnittelu, maisemat ja kunto.

Kenttä on sopivan haastava niin klubipelaajille kuin huippuammattilaisillekin, kunhan pelaaja avaa reiät taitojaan vastaavalta tiiltä. Vaihtoehtoja löytyy viisi. Championship-tiiltä kenttä on peräti 6 650 metriä pitkä (takatii on vähän lähempänä), etummaisilta noin 4 500 metriä.

Piste i:n päällä on kentän päätösreikä, joka on takatiiltä reippaasti yli 200 metriä pitkä par 3. Se kulkee Mustanmeren rantaviivaa pitkin korkealla kallion jyrkänteellä. On harvinaista, että golfkenttä ylipäätään päättyy par-kolmoseen, mutta BlackSeaRamassa päätöksen ymmärtää, sillä näin hienoihin maisemiin golfkierroksen lopettaa mielellään.

Thracian Cliffs - golfia maailman huipulta

TCB3.jpg

Thracian Cliffs
Thracian Cliffs
Thracian Cliffs

Jos kauniit maisemat Mustallemerelle täydensivät pelaamisen ehdoilla rakennettua BlackSeaRamaa, niin Gary Playerin kynästä lähtenyt Thracian Cliffs on suunniteltu pitkälti merinäkymien ja näyttävyyden ehdoilla.

Valitettavasti se tarkoittaa sitä, että etenkin etuysillä kenttä kohtelee pelaajaa julmasti.

Esimerkiksi reikä numero seitsemällä rannalle rakennettu tiiauspaikka pakottaa lyömään lyhyimmillään noin 170 metriä pitkän avauksen ilmassa, jotta pallon saa hiekkarannan yli kielekkeen päällä olevalle tasanteelle, jossa väylä sijaitsee. Hyvä linja vaati noin 200 metrin ylityksen.

 

Monelle klubipelaajalle avaus voi muodostua ylitsepääsemättömäksi.

Oma lukunsa on kuutosreikä, jossa avaus lyödään korkealta kallion päältä 40 metriä alempana sijaitsevalla viheriölle. Takatiiltä reikä on yli 200 metriä pitkä ja etenkin tuulisissa olosuhteissa todellinen haaste.

Suurien korkeuserojen vuoksi kenttä pitää pelata autolla. Autojen käyttö sallittiin poikkeuksellisesti myös Euroopan Tourin huipuille, kun kiertueen reikäpelimestaruus pelattiin taannoin täällä.

Etuysi kulkee poispäin klubilta rantakallioiden reunalla ja välillä rannallakin. Takaysi palaa takaisin hieman sisempänä, eikä ole niin haastava.

TCB4.jpg

Thracian Cliffs
Thracian Cliffs
Thracian Cliffs

Thracian Cliffsin kokee mielellään elämässään ja yhdistelmänä alueen kahden muun kentän kanssa se muodostaa lomagolfiin upean kokonaisuuden.

Thracian cliffsissä majoitut korkealuokkaisissa sviiteissä. Marina Villagen yhden ja kahden makuuhuoneen asuntojen koot vaihtelevat 80 ja 130 neliön välissä. Villagen kymmenen taloa kätkevät sisälleen viidestä kuuteentoista asuntoa. Näkymät asunnoista avautuvat näkymät rangelle, satamaan tai järvelle. Lähialueelta löydät ravintolat ja värikkään piazzan.

Bulgariasta suomalaisten yksi suosikkikohteista

Suomalaiset ovat löytäneet kiitettävästi Bulgarian golfkeitaan. Hinta-laatusuhteeltaan vertaansa vailla oleva kokonaisuus kasvattaa suosiotaan sesonki sesongilta. Kehitystä on auttanut Tampereelta lähtevät Bulgarian Airin lennot kohteen lähimmälle kentälle Varnaan.

Nyt noin 40 minuutin bussimatka on lyhyt verrattuna Bourgasin lentokentältä tulevaan kolmen tunnin bussimatkaan. Alueen uskomattoman kaunis luonto ja Balchikin pikkukaupunki vartin ajomatkan päässä takaavat, ettei tekemisen puutetta viikon matkallakaan pääse tulemaan.

Ian Woosnamin ja Gary Playerin taidonnäytteiden lomassa tosin tylsää tai koti-ikävää tuskin ehtii kärsimään.

GoGolf suosittelee