Hyppää sisältöön

Tervetuloa live-seurantaan – GoGolf on mukana uuden WHS-tasoitusjärjestelmän koulutuksessa

Uusi tasoitusjärjestelmä otetaan Suomessa käyttöön helmikuussa.

Suomen Golfliitto järjestää tänään maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmän WHS:n koulutustilaisuuden. GoGolf raportoi paikalta tänä iltapäivää.

Golfliiton Mika Wikström avaa tilaisuuden ja heittää vitsin: WHS on lyhenne sanoista Wikström Handicap System. Yleisö palkitsee pienellä naurulla.

Myös Aarni Nordqvist liitosta esittäytyy.

Wikström kertoo, että meillä on ollut kuusi erilaista tasoitusjärjestelmää: EGA, USGA, Australia, Congu, Argentiinassa ja Etelä-Afrikassa. Nyt kaikki yhdistyvät.

WHS alkaa 1.1.2020. Se on ensimmäinen päivä, jolloin on mahdollista siirtyä, mutta Suomi siirtyy 19.2.2020. Jokainen maa saa päättää itse, milloin siirrytään. Wikström kertoo, että NexGolfin ja GolfBoxin toiveet on huomioitu ja siksi päivämäärää on siirretty.

Suurin osa maista siirtyy kesään mennessä. Britannia, jossa järjestelmä on  erilaisempi kuin muualla, siirtyy vasta syksyllä.

Nyt Wikström listaa hyötyjä:

  • Tasoitukset enemmän oikeita
  • Keskiarvolaskenta heijastaa nykyistä pelitaitoa paremmin.
  • Kaikkialla mahdollista pelata 9 reiän tasoituskierros.
  • Tasoitukset vertailukelpoisia maailmanlaajuisesti.

Seuraavaksi slideissa käsitellään uuden tasoitusjärjestelmän oikeudenmukaisuutta, jonka Wikström hieman kyseenalaistaa:

”Oletko nähnyt ikinä golfaria, joka tulee kierrokselta hymyillen pois.”

Kuitenkin uuden järjestelmän pitäisi olla aiempaa oikeudenmukaisempi.

Tasoitusjärjestelmän perusta – USGA:n Course Rating tulee uuden järjestelmän perustaksi, koska se oli jo aiemmin laajasti käytössä.

Ajassa 13.23 seuraa erittäin mielenkiintoinen tieto: Pelaajien ei tarvitse opetella itse järjestelmää.

Uusi tasoitus päivittyy järjestelmään siirtymäaikana tai sen jälkeen. EBirdie-järjestelmässä näkymä on tämännäköinen:

Mitä kentällä Course Ratingiin arvioidaan? Tietenkin kentän pituuteen ja vaikeudet liittyvät asiat.

Pituuteen liittyviä asioita ovat reiän pituus, rulli, reiän korkeuserot, doglegit ja pakotetut lay-up-lyönnit, tuuli ja kentän korkeus, jota Suomessa ei tarvitse miettiä.

Vaikeuksia, joita arvioidaan ovat, väylän pinnan muoto, väylän leveydet, viheriön lähestyminen, karheikot, bunkkerit, estealueet (sivuttaiset) estealueet (ylitys), puut, viheriön pinta eli onko liukkaat ja muodot, ja psyykkinen vaikeus (mitä enemmän vaikeuksia, sitä vaikeampi kenttä on psyykkisesti). Psyykkinen vaikeus ei kosketa scratch-pelaajaa.

Slope rating uudessa järjestelmässä tarkoittaa sitä, kuinka paljon kenttän on vaikeampi bogey-pelaajalle kuin scratch-pelaajalle. Tätä varten on kehitetty oma laskentakaava.

Pelitasoituksen kaava:

Pelitasoitus = Sloperating / 113 x tasoitus + (CR-par)

Nyt Wikströn korostaa, että järjestelmän perusidea on helppo eli kahdeksan parasta kierrosta 20 viimeisestä kierrosta. Niiden keskiarvosta lasketaan voimassaoleva tasoitus.

Tasoituskategoriat poistuvat myös.

Mitkä ovat sitten hyväksytyt pelimuodot:

  • Lyöntipeli
  • Pistebogey
  • Maksimitulos
  • Par/bogey (peli kentän paria tai bogia vastaan)

Pelimuodot saatiin päättää kansallisesti ja Suomessa valittiin yllämainitut neljä pelimuotoa.

BREAKING NEWS: Tasoituskierrosta ei tarvitse jatkossa rekisteröidä ennakkoon – toki merkkarille pitää kertoa ykkösen tiillä!

Kilpailut ovat automaattisesti tasoituskierroksia.

Tasoituskierroksen voi pelata 18 ja 9 reiän kierroksella. Mutta sen lisäksi myös 10–17 reikää hyväksytään, mikäli on hyväksytty syy. Sellainen voi olla sairastuminen, loukkaantuminen, pimeäntuloa tai ukkonen.

Euroopassa hyväksytään, jos ilmoittaa etukäteen, että pelaan esimerkiksi 14 reikää.

Nopea vilkaisu ympäri salia – kukaan ei ole vielä vaipunut uneen.

Noin tunti on kulunut ja Wikström piristää päivää animaatiovideolla:

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

WHS-koulutuksessa. Katso ja opi…

Henkilön GoGolf.fi (@gogolffi) jakama julkaisu Joulu 11, 2019 kello 4.01 PST

BREAKING NEWS 2: Tulosten syöttäminen onnistuu jatkossa ainoastaan reikäkohtaisesti! 

  • Virallinen tasoitus lasketaan yön aikana.
  • Jos pelataan useampi kierros saman päivän aikana, niin tarvittaessa käytetään samaa tasoitusta.
  • Jos tasoitustulosta ei palauteta samana päivänä, niin virallinen tasoitus päivittyy heti.

Nyt Wikström näyttää suomalaisten golfkenttien edustajista koostuvalle yleisölle toisen videon yllämainituista asioista. Videon kertoja lukee tekstit englantia murtaen puhuen, millä tietysti korostetaan sitä, että uutta WHS:ää käytetään eri puolilla maailmaa.

Kaiken ydin: tasoitustulos

  • Mihin tulokseen pelaaja pelasi kierroksensa. 
  • Lastetaan automaattisesti eBirdie-palvelussa.
  • Käytetään tasoituslaskennassa

Nettotuplabogeykorjaus tehdään, mikäli pelaajan nettotulos ylittää tuplabogin. Suurin tulos yksittäisellä reiällä on nettotupla. Tällä halutaan välttää se, ettei yksittäinen huono tulos vaikuta liikaa tulokseen.

Nyt pureudutaan tarkemmin tasoituksen laskentaan – perusidea on yksinkertainen, mutta tarkennukset ja täsmennykset tekevät siitä monimutkaisen, Wikström korostaa.

Mikäli pelaa yhdeksän reikää, jokaiselle pelaamattomalle reiälle kirjataan nettopar paitsi ensimmäiselle pelaamattomalle reiälle merkitään nettobogey. Sama pätee kaikilla vajailla kierroksilla (9–17 reikää) eli aina ensimmäiselle reiälle merkitään nettobogey ja lopuille nettopar.

Koulutusta tulee kohta täyteen puolitoista tuntia. Suurin osa yleisöstä seuraa edelleen tarkkaavaisesti, mutta muutama selailee nyt puhelinta. Nyt jännitetään, päästäänkö kohta tauolle.

Tauko ei tule, vaan Wikström ryhtyy esittelemään uusia kaavoja. Ne ovat niin monimutkaisia, että on turha ottaa asia tässä esille.

Wikström myöntää, että hänellä meni muutama viikko ymmärtää asia, vaikka olen lukenut yliopistossa matematiikka pääaineena.

Tauko tulee puheeksi: se pidetään vasta kolmen aikoihin eli 23 minuutin päästä.

Pehmeä rajoittaminen hidastaa tasoituksen nousua, kun uuden taoistuksen ero alimpaan tasoitukseen on enemmän kuin 3,0.

Nyt puhutaan tasoituksen pehmeästä ja kovasta rajoittamisesta, joilla varmistetaan se, ettei tasoitus nouse liikaa, mikäli peliin tuli heikko jakso. Wikström heijastaa seinälle kaavoja. Ei mennä niihin sen tarkemmin. Wikstörm kuitenkin lohduttaa:

”Teidän ei tarvitse huolehtia asiasta, eBirdie-palvelu huolehtii siitä.”

Poikkeukselliset tulokset – jos tulee puolestaan todella hyvä tulos suhteessa pelaajan tasoon, järjestelmä säätää automaattisesti tasoitusta pienemmäksi.

Peliolosuhteet vaikuttavat tulokseen, joten tasoitustulos olisi hyvä jättää samana päivänä, koska kaikki pelatut tulokset vaikuttavat peliolosuhdelaskentaan eli PCC:hen.

Huonokin tulos voi pudottaa tasoitusta, mikäli olosuhteet ovat vaikeat.

Tauko. Koulutus menee niin vahvasti detaljitasolle, että päätämme live-seurannan, koska tavalliselle pelaajalle tästä ei ole suurta hyötyä. Tärkein oppimme koulutuksesta: jätä kortti klubiin, tietokonejärjestelmä hoitaa loput.

Live-seuranta on päättynyt, kiitos!

Etsi luettavaa