Hyppää sisältöön

Tässä ovat PGA Tourin tilastokuninkaat 2020 – viheriöosumatilastossa yllättävä kärkimies

Maailman ykköseksi ei nousta ilman laajaa lyöntivalikoimaa.

PGA Tourin uusi kausi käynnistyy tänään Safeway Openilla. Siksi on aika käydä menneen kauden 2019-2020 onnistujat tilastojen valossa.

Valhe, emävalhe, tilasto. Näinhän tunnettu sanonta kuuluu. PGA Tourilla tilastot kuitenkin kertovat paljon pelaajien vahvuuksista ja heikkouksista, varsinkin Strokes Gained -tilastot. Mukana on toki myös jonkin verran yllätyksiä.

Katsaus tilastoihin paljasti myös sen, että FedEx Cupin voittaja Dustin Johnson on kokonaisvaltaisesti hyvä pelaaja. Hän ei sijoittunut yhdessäkään alla olevista tilastossa viiden parhaan joukkoon mutta oli monessa kärjen tuntumassa. Ainoastaan yhdellä osa-alueella hän oli PGA Tourin keskivertopelaajaa heikompi: draivien tarkkuus. Toisaalta kymmenestä pitkälyöntisimmästä pelaajasta hän osui tarkimmin väylään.

Kierroskeskiarvo: Webb Simpson

Ainoa pelaaja, jonka pelasi kisakierorksen alle 69 lyönnin keskiarvolla oli Webb Simpson. Hän lähti FedEx Cupin finaalikilpailuun sijalta neljä, mutta putosi Tour Championshipissä 12:nneksi.

Myös muut pelaajat löytyvät FedEx Cupista korkealta.

  1. Webb Simpson 68,98
  2. Jon Rahm 69,13
  3. Justin Thomas 69,13
  4. Rory McIlroy 69,22
  5. Xander Schauffele 69,23

Fed Ex Cupin voittaja Dustin Johnson sijoittui tilastossa kahdeksanneksi 69,32 lyönnin keskiarvolla.

Pisimmät draivit, keskiarvo: Bryson DeChambeau

Myöskään pisimpien draivien kärjessä ei löytynyt yllättäjiä. Kärjessä on niukalla jaardin erolla massakuurillaan kohua herättänyt Bryson DeChambeau ennen edellisen kauden ykköstä Cameron Champia. Korkealle tilastossa sijoittui myös Rory McIlroy, joka hävisi kärjelle noin kahdeksan jaardia.

Mutta keitä ovat Ryan Brehm ja Grayson Murray, jotka ylsivät kärkiviisikkoon? Brehm on ainakin osoitus siitä, että pitkät draivit eivät ole kaikki kaikessa, sillä hän joutuu lähtemään hakemaan uutta nousua alempaa. Hän sijoittui FedEx Cupissa juuri ja juuri 200 parhaan joukkoon. Murray sentään uusi korttinsa sijoittumalla 100:nneksi.

  1. Bryson DeChambeau 322,1
  2. Cameron Champ 322
  3. Ryan Brehm 315,3
  4. Rory McIlroy 314
  5. Grayson Murray 313,8

Dustin Johnson sijoittui tässä tilastossa kymmenenneksi

Tarkimmat draivaajat: Jim Furyk

Pitkälyöntiset pelaajat eivät tässä tilastossa loista, sillä mitä pidemmälle pallo lentää, sitä vaikeampaa on tietysti osua väylään, vaikka suhteessa pallo menisi ihan yhtä paljon vinoon asteissa mitattuna.

Esimerkiksi tilastokärki Jim Furyk kuuluu kiertueen lyhytlyöntisimpien pelaajien joukkoon. Hänen draivinsa kantoivat viime kaudella ainoastaan noin 280 jaardia. Hän sijoittui dravitilastossa toiseksi viimeiseksi!

Viidestä tarkimmasta draivaajista pisimmälle löi Brendon Todd, joka sijoittui 198 pelaajan joukossa vasta sijalle 177!

  1. Jim Furyk 74,50 %
  2. Ryan Armour 73,87 %
  3. Brian Stuard 71,85 %
  4. Brendon Todd 71,37 %
  5. Kyle Stanley 71,3 %

Dustin Johnsonin sijoitus oli vasta 118:s, mikä kertoo siitä, että pituus on huippugolfissa tarkkuutta tärkeämpää, mitä tulee draivaamiseen. Kymmenestä pitkälyöntisimmästä pelaajista hän oli kuitenkin tarkin draivaaja.

Parhaat draivaajat: Bryson DeChambeau

Strokes gained -tilasto draivauksessa ottaa huomioon pituuden lisäksi myös tarkkuuden. Tässä tilastossa lukema kertoo, kuinka monta lyöntiä pelaaja voittaa avauksillaan muiden pelaajien keskiarvoon nähden. Tässä paljastuu, että pitkälyöntiset pelaajat ovat vahvoilla tarkkoihin pelaajiin verrattuna. 

Viiden tarkimman draivaajan joukosta ainoastaan Ryan Todd sijoittui sadan parhaan joukkoon. Hän oli 99:s.

  1. Bryson DeChambeau 1,04 
  2. Cameron Champ 1
  3. Sergio Garcia 0,85
  4. Jon Rahm 0,76
  5. Jhonattan Vegas 0,721

Dustin Johnsonin sijoitus on 11:s.

Viheriöosumat: Jim Furyk

Tämä tilasto kertoo, kuinka tarkasti pelaajat osuvat viheriöön. Lyhytlyöntinen Furyk joutuu lähestymään muita kauempaa, hän osuu tarkasti viheriöön myös raudoilla. Furykin viheriöosuma prosentti oli 74 eli kierroksen aikana hän pääsi puttaamaan birdietä 13,3 kertaa.

  1. Jim Furyk 74,23
  2. Kyle Stanley 72,55
  3. Aaron Wise 72.11
  4. Will Gordon 71,70
  5. Russell Henley 71.70

Dustin Johnson on tällä listalla sijalla vasta 40:s. Erot ovat kuitenkin pieniä pelaajien välillä. Esimerkiksi kun Furyk osuu viheriöön keskimäärin 13,3 kertaa kierroksen aikana, Johnsonilla lukema on 12,5.

Hämmentävää on se, kuinka heikosti näin tarkasti palloja lyövä Furyk pelasi viime kaudella. Hän sijoittui FedEx Cupissa vasta sijalle 180. Hän pelasi tynkäkaudella 13 kilpailua, joissa putosi cutissa peräti seitsemässä. Furykin ongelmat kulmioituvat lähipeliin. Erityisesti hän on ongelmissa silloin, kun pallo ei osu viheriölle, sillä hän on kiertu

Paremmin pelaajien lähestymislyöntien laatua kuvaakin Strokes Gained -tilasto. Siinä esimerkiksi Furykin ja Johnson välinen ero on enää marginaalinen.

Strokes Gained -lähestymiset: Justin Thomas

Strokes Gained -tilastot kertovat paremmin totuuden lähestymislyönneissä kuin viheriöosumaprosentit. Se nimittäin ottaa huomioon myös sen, kuinka hyvään paikkaan pallo lähestymislyönnin jälkeen päätyy.

Tässä tilastossa ykkösenä on Justin Thomas, joka jakoi FedEx Cupissa kakkossijaa Xander Schauffelen kanssa. 

Thomas sai keskimäärin yhden lyönnin eteen per kierros keskiarvoon nähden. Dustin Johnsonia, joka sijoittui tilastossa 14:nneksi, hän voitti lähestymisillään keskimäärin hieman alle puoli lyöntiä.

  1. Justin Thomas 1 lyönti
  2. Collin Morikawa 0,88 lyöntiä
  3. Russell Henley 0,87 lyöntiä
  4. Tyrrell Hatton 0,69 lyöntiä
  5. Hideki Matsuyama 0,69 lyöntiä

Strokes Gained – Tiiltä viheriölle: Justin Thomas

Tämä tilasto kertoo, kuka on kiertueen paras pallonlyöjä, sillä se ottaa huomioon avaukset ja lähestymiset. Tässä tilastossa kiertueen Vuoden pelaajaksi valittu Justin Thomas oli selvä kärkimies.

Thomas nimittäin voitti keskimääräistä pelaajaa yli kierroksella yli 1,7 lyönnillä. Neljän kierroksen kisassa se antaa lähes seitsemän lyönnin edun keskiverto tour-pelaajaan nähden.

Jim Furykin sijoitus tässä tilastossa oli 57:s.

  1. Justin Thomas 1,74
  2. Hideki Matsuyama 1,43
  3. Jon Rahm 1,34
  4. Sergio Garcia 1,34
  5. Collin Morikawa 1,33

Dustin Johnsonin sijoitus tässä tilastossa oli yhdeksäs.

Strokes Gained – puttipeli: Denny McCarthy

Vaikka olisi kuinka hyvä pallonlyöjä, tulosta ei synny, jos puttipeli on lahoa. Hyvä esimerkki tästä on Sergio Garcia, joka on loistava pallonlyöjä, mutta viheriöillä kiertueen heikompia suorittajia. Espanjalainen sijoittui Strokes Gained Putting -tilastossa sijalle 193. Vain viisi pelaajaa puttasi viime kaudella huonommin kuin Garcia. FedEx Cupissa Garcian sijoitus oli vaatimaton 135:s.

Pelkkä puttaaminen ei kuitenkaan riitä absoluuttiselle huipulle. Tästä kertoo se, että viidestä parhaasta puttaajasta ainoastaan Kevin Na pääsi Tour Championshipiin, johon ylsi FedEx Cupin pisteiden perusteella 30 parasta pelaajaa. Puttitilaston ykkönen Denny McCarthy sijoittui FedEx Cupissa 73:nneksi. Rahansa McCarthy teki pitkälti puttaamalla, sillä pallonlyöjänä hän kuuluu kiertueen heikompaan viidennekseen.

Dustin Johnson oli tällä listalla 48:s. Puttaaminen oli riittävän hyvää, mutta se ei ole hänen pelinsä vahvin osa-alue. 

  1. Denny McCarthy 0,99
  2. Matthew Fitzpatrick 0,88
  3. Andrew Putnam 0,84
  4. Kristoffer Ventura 0,69
  5. Kevin Na 0,69

Strokes Gained – viheriön ympäriltä: Jason Day

Tämä tilasto kertoo, kenellä on kiertueen pehmeimmät kädet, sillä siihen lasketaan lyönnit 30 jaardin sisältä viheriöstä – ei kuitenkaan putit.

Yllätys ei ole, että kärjessä on Jason Day, joka aiemmin tosin tunnettiin erityisesti puttitaiturina. Aiempi tilastokärki ei ollut tänä vuonna vireessä kuitenkaan viheriöillä, joten hän ei aina päässyt hyödyntämään hyvää wedge-peliään.

Myös tilastokolmonen Aaron Baddeley tunnetaan erityisesti puttitaidoistaan, mutta viime kaudella hän oli puttitilastossa vasta 52:s.

  1. Jason Day 0,63
  2. Rob Oppenheim 0,54
  3. Aaron Baddeley 0,52
  4. Brandt Snedeker 0,51
  5. Hideki Matsuyama 0,46

Dustin Johnson oli tässä tilastossa kiertueen keskivertopelaaja sijoittuen listalla puoliväliin, jaetulle 95. sijalle.

Sand Saves: Bud Cauley

Jason Day viihtyy myös bunkkerissa, jossa hän tilastokakkonen bunkkeripelastuksissa. Hän selviytyy kahdella reikää lähes kaksi kertaa kolmesta. Kärjessä on kuitenkin Bud Cauley, joka sijoittui FedEx Cupissa 83:nneksi eli hän on keskivertoa hieman parempi pelaaja.

Viiden joukosta löytyy myös kaksi todellista nykyhuippua: Bryson DeChambeau ja Justin Thomas. Bunkkeripeli vaikuttaa siis varsin tärkeältä osa-alueelta huippugolfissa. Esimerkiksi kärkiviisikko joutui kauden aikana keskimäärin 105 kertaa viheriöbunkkeriin. Bunkkerilyöntejä heille kertyi keskimäärin 1,7 lyöntiä kierrosta kohti.

  1. Bud Cauley 67
  2. Jason Day 65,5
  3. Adam Hadwin 0,65
  4. Bryson DeChambeau 62,9
  5. Justin Thomas 62,5

Tässä tilastossa Dustin Johnsonin sijoitus oli 50:s. Häntä voi pitää näiden tilastojen valossa varsin kokonaisvaltaisena pelaajana. Yhdessäkään näissä merkittävimmistä tilastoissa hän ei ollut keskivertopelaajaa heikompi.

Etsi luettavaa