Hyppää sisältöön

Svingianalyysi: Justin Thomasin räjähtävä ponnistus

Justin Thomas pelaa juuri nyt kovalla itseluottamuksella.

Justin Thomas repii ”hintelästä” kropastaan paljon tehoja irti. Golfvalmentaja Petteri Nykky analysoi tuoreen major-voittajan svingin.

Petteri Nykky on opettanut golfia lähes 30 vuotta. Nykyään hän valmentaa muun muassa Noora Tammista ja Ursula Wikströmiä, jotka pelaavat Ladies European Tourilla.

Golfpelaajien lisäksi Nykky valmentaa salibandyn SM-sarjassa pelaavaa Tampereen Classicia. Viime kaudella hän johdatti seuran Suomen mestaruuteen.

”Päivät menevät näin talvisin täällä Malmin hallilla ja illat Tampereella. Se sopii minulle oikein hyvin”, Nykky kertoo.

Opettaessaan golfsvingiä Nykky painottaa pelaajien henkilökohtaisia ominaisuuksia ja edellytyksiä sekä sitä, että pelaaja ymmärtäisi itse, mitä lyönnissä tapahtuu. Yksittäisten svingiajatusten sijaan hän korostaa sitä, että svingi on pelaajan fyysisten edellytysten mukainen.

”Pääasiassa yritän olla pilaamatta urheilijan mahdollisuuksia olla hyvä”, Nykky muotoilee.

Mentaalipuolella hän korostaa sitä, kuinka erilaista on kilpailla paineen alla kuin pelata harjoituskierros. Hän haluaa myös suojattiensa ymmärtävän hyvin itseään ja tekevän itselleen selväksi, kuinka isoon rooliin pelaaja haluaa asettaa golfin elämässään.

Menestymisen kannalta on tärkeämpää sitoutua lajiin kunnolla kuin hioa yksittäinen svingiajatus täydelliseksi. Hänen mielestään on tärkeää, että pelaajat pystyvät saamaan itsestään ja svingistään mahdollisimman paljon irti.

Tästä täydellinen esimerkki on PGA Tourin komeetta Justin Thomas. Alla Nykky analysoi GoGolfin pyynnöstä yhdysvaltalaisen svingin.

1. Alkuasento

Tasapainoinen ja oikeaoppinen alkuasento. Tässä lyönnissä Thomas lähtee hakemaan väylän mukaista draw’ta. Jalkojen kulma on hyvä, ja asento näyttää levolliselta. Thomas kannattelee lapaa ilmassa, ja sen avulla hän säilyttää kontrollin mailaansa.

Getty Images

2. Liikkeellelähtö

Thomas käynnistää taakseviennin päätä kääntämällä. Sen jälkeen oikea lonkka lähtee kiertymään taakse. Kädet lähtevät liikkeelle hieman ulkokautta, mikä antaa reilusti tilaa backsvingille.

Getty Images

3. Taakseviennin puoliväli

Thomasin painopiste on keskellä oikeaa jalkapohjaa, eikä liu’u päkiälle tai kantapäälle. Näin hän pystyy rakentamaan hyvin painetta oikeaa puolta vasten. Mailan varsi osoittaa hieman pallon sisäpuolelle, ja kädet pysyvät hyvin vartalon edessä.

Getty Images

4. Taakseviennin yläasento

Thomasin asento on atleettinen. Hartiat kääntyvät yli 90 ja lantio yli 45 astetta, eikä hän liu’u sivusuunnassa. Mailan lapa pysyy suorana, vaikka monilla nykyisillä huipuilla se tuppaa sulkeutumaan. Kädet nousevat melko korkealla ja vasen ranne taipuu hieman. Oikea polvi säilyttää asentonsa, jolloin jalka toimii pönkkänä downsvingiin lähtiessä.

Getty Images

5. Suunnanmuutos

Thomas käynnistää suunnanmuutoksen jaloillaan jo ennen kuin maila ehtii taakseviennin huipulle. Samalla lantio lähtee kiertymään auki vasenta jalkaa vasten, jolloin tukivoima ja liikevoima säilyvät. Vaarana on, että oikea kyynärpää voi jäädä huonolla ajoituksella hieman jumiin selän taakse. Silloin tarkkuus kärsii. Vasen ranne suoristuu, kädet tippuvat hieman alemmas ja hartioiden sekä lantion välille muodostuu hetkessä valtava jännite.

Getty Images

6. Downsvingin puoliväli

Tässä kohtaa lyöntiä Thomas rakentaa mailanpäähän kovaa vauhtia. Lantio kulkee paljon hartioiden edellä. Oikea jalka on enää päkiän varassa maassa ja valmistautuu ponnistamaan eteenpäin osumahetkellä. Lonkka ja kyynärpää pysyvät kropan edessä, ja vasen käsi painautuu kiinni rintakehään. Näin korkea lantion ja hartioiden välinen kulmaero ei ole normaali edes huippuammattilaisilla, klubipelaajista puhumattakaan. Kropasta otetaan irti kaikki, mitä on otettavissa.

Getty Images

7. Osumahetki

Thomas hakee voimaa keskivartalosta, ja osumahetkellä lantio on kääntynyt voimakkaasti. Oikea polvi ei ole kuitenkaan pettänyt sivulle, vaan liikkuu kohteeseen päin. Oikealla jalalla pusketaan eteenpäin, ja vasen jalka ottaa vastaan. Silti Thomas pysyy pallon takana, vaikka liikesuunta on voimakkaasti eteenpäin.

Kuvassa näkyvä voimakas kierto ja räjähtävä ponnistus maasta tuottavaan svingiin valtavasti voimaa. Sen ansiosta Thomas lyö palloa pitkälle. Tällaisen liikkeen hiominen toistettavaksi vaatii valtavasti harjoittelua ja erinomaisen liikkuvuuden.

Getty Images

8. Vapautus

Thomas antaa käsien liikkua vapaasti kohteeseen päin. Aktiivisen vartalon ansiosta sille on myös tilaa. Hänen vasen jalkansa kiertyy niin voimakkaasti, että nivelet olisivat koetuksella, ellei hänen jalkateränsä antaisi myöten ja kääntyisi auki liikkeen aikana. Hartiat ovat ehtineet jo näin lyhyessä ajassa kiertyä lantion ohi, ja lapa on pysynyt kutakuinkin samassa asennossa läpi osuman. Thomasin selkä on mutkalla. Jollain aikavälillä näin raju liike saattaa vahingoittaa selkää.

Getty Images

9. Saattovaihe

Thomasin oikea käsi on pysynyt lähes suorassa, mikä kertoo valtavasta liikkuvuudesta. Tähän asentoon eivät pääse läheskään kaikki tour-pelaajatkaan. Hänen vasen kantapäänsä on laskeutunut takaisin maahan ja koko jalkaterä on aivan eri asennossa kuin lähtiessä.

Getty Images

10. Loppuasento

Thomasin loppuasento on hyvin levollinen, vaikka svingissä tapahtuu paljon asioita. Se kertoo kovasta harjoittelusta ja lukuisista toistoista.

Getty Images

Juttu on alunperin ilmestynyt GoGolf 1/17-numerossa.

Etsi luettavaa