Hyppää pääsisältöön
Sami Välimäki oli viime elokuussa Vierumäki Finnish Challengen paras suomalainen.
Tomi Natri

Suurlupaus Sami Välimäki etenee kohti suuria kisoja

Sami Välimäki pelasi vuosia ikätoveriaan Patrik Lainetta vastaan jääkiekkoa, mutta sitten tuli valinnan paikka. Artikkeli on julkaistu alunperin GoGolf-lehden numerossa 1/18.

GOLFIN KANNALTA oli onni, että jääkiekkoväelle ei kelvannut Sami Välimäen tasapainoilu kahden lajin välillä. Tamperelainen pelasi jääkiekkoa Ilveksessä ja golfia Nokia River Golfin riveissä.

Välimäki oli päästä noin 15-vuotiaana jääkiekon juniorimaajoukkueeseen. Kun jääkiekkoväen puolelta tuli painetta keskittyä vain yhteen lajiin, Välimäen ykköslajiksi vaihtui golf.

”Pelasin talvet lätkää ja kesät golfia. Jääkiekon puolella ei tykätty, että kesätreenit jäivät pois. Mutta oikein tyytyväinen olen lajivalintaan, mitään ei ole hampaankolossa”, Välimäki kertoo.

Välimäki pelasi juniori-ikäisenä Patrik Lainetta vastaan jääkiekkoa Tampereella. Kaksi vuonna 1998 syntynyttä huippulahjakkuutta pelasivat kuitenkin eri seuroissa siitä asti, kun Laine 6-vuotiaana vaihtoi Ilveksestä Tapparaan.

”Patrikia vastaan tuli pelattua paljon. Hänellä oli jo silloin hyvä laukaus, mutta ei sitä varmasti voinut sanoa, että hänestä tulee NHL:n parhaita maalitykkejä”, Välimäki sanoo.

VIIME VUONNA ei ainoastaan Laineesta vaan myös Välimäestä leivottiin otsikoita. Välimäki pelasi erittäin hyvin useassa ammattilaiskisassa ja voitti esimerkiksi Gecko Tourin kisan ja oli Vierumäen Challenge Tourin kisassa parhaana suomalaisena sijalla 11.

Välimäkeä puolitoista vuotta valmentanut Timo Karvinen näkee viime vuoden osalta Välimäen pelissä yhden suuren kehitysaskeleen. ”Birdien lukumäärässä Sami otti ison stepin eteenpäin”, Karvinen kertoo.

Välimäki nakutti vaikuttavia tilastolukuja vuonna 2017. Hänen kierroskeskiarvonsa oli 69,95, väyläosumaprosenttinsa oli 74,8 ja griinivastaava 79,6. Puttikeskiarvoksi muodostui 30,7.

Puttaminen paljastaa Välimäestä ja Karvisesta monta mielenkiintoista asiaa.

”Meillä on sellainen hiljainen projekti, että Sami on kolmessa vuodessa Suomen paras puttaaja. Ursula Wikström ja Minea Blomqvist-Kakko ovat oikeasti niin hyviä, että vaatii paljon olla Suomen paras”, Karvinen sanoi.

Mitä Välimäki sitten tekee puttitreeneissä?

”Teimme juuri harjoituksen, jossa Sami yritti tehdä joka putissa uransa parhaan suorituksen. Siinä pitää nostaa tekemisen taso ihan huippuunsa griinin lukemisesta lähtien. Ja vaikka tulos ei välttämättä ole aina hyvä, ainakin tekeminen on huippuluokkaa”, Karvinen kertoo Espanja-matkasta, jossa Välimäki oli harjoittelemassa Panoramica Golf Clubilla maalis-huhtikuun vaihteessa.

VÄLIMÄKI ON päässyt hyvään ryhmään harjoittelemaan. Virossa on koottu yksityinen tiimi, jossa on neljä virolaista ja kaksi suomalaista pelaajaa. Välimäen lisäksi Suomesta on mukana Eemil Alajärvi. Tiimi on leireillyt Yhdysvalloissa ja Espanjassa yhteensä kolme kertaa menneen talven aikana.

Karvinen on työstänyt Välimäen svingiä pikku hiljaa pois vanhasta, jossa käytettiin liikaa käsiä.

”Pientä tekniikkamuutosta olen hakenut, ei mitään radikaalia. Osuma-alueella pitäisi saada yläkroppaa enemmän auki. Aiemmin olen lyönyt liikaa käsillä, mailan vapautusta on ollut liikaa”, Välimäki kertoo.

Välimäki on erittäin hyvä pallonlyöjä jo nyt. Hän lyö pääsääntöisesti varsin suoraa lyöntiä ilman sivukierrettä. Jos sivukierrettä lähdetään hakemaan, Välimäki pitää hieman enemmän draw’n kuin faden lyömisestä. Molempia kierteitä harjoitellaan jokaisessa treenissä.

Mailanpäähän Välimäki saa riittävän nopeuden. Karvista kiinnostaa lyönnistä kerätystä datasta ennen kaikkea pallon lähtönopeus. Se on Välimäellä 175 mailia tunnissa.

”Moni huiskii kyllä lujaa, mutta he eivät välttämättä osu puhtaasti palloon. Samilla on tehokas ja puhdas osuma”, Karvinen sanoo.

TÄNÄ VUONNA Välimäki on ehtinyt pelata muutaman kisan. Espanjassa Nordic Leaguen talvikiertueella hän oli yhdessä kisassa jo lähellä voittoa, mutta jäi lopulta jaetulle 9. sijalle. Sen jälkeen pari kisaa meni heikommin, mutta Qatarissa lyönti taas löytyi. Siellä Välimäki edusti Eurooppaa Bonallack Trophy -kisassa. Tuloksena oli kaksi voittoa sekä yksi tasapeli ja tappio.

Tällä kaudella Välimäen päätavoite on selvitä Nordic Leaguen rankingissa viiden parhaan joukkoon. Se takaisi pääsyn Challenge Tourille kaudelle 2019.

”Ensi vuonna aion myös siirtyä ammattilaiseksi. Iso tavoitteeni on pelata jonain päivänä PGA Tourilla”, Välimäki kertoo.

ARNO SEIRO

Sami Välimäen edesottamuksia voi seurata osoitteessa: samivalimaki.fi.

Juttu on alunperin julkaistu GoGolf-lehden numerossa 1/18

GoGolf suosittelee