Suomalaiset haastavat maailman parhaimmistoa Abu Dhabissa – näin kilpailu televisioidaan

Suosikkeihin lukeutuvat Justin Thomas

European Tour käynnistyy torstaina Abu Dhabissa, jossa mukana on neljä suomalaista ja monta tähtikategoriaan kuuluvaa golfammattilaista.

European Tourin talviloma on vietetty ja kiertue alkaa ylihuomenna kauden ensimmäisellä kisalla. Kyseessä ei ole mikä tahansa kisa, vaan Rolex Seriesiin kuuluva Abu Dhabi Championship, jossa palkintorahaa on jaossa peräti kahdeksan miljoonaa dollaria eli noin 6,6 miljoonaa euroa.

Lukratiivinen summa on houkutellut nimekkään osanottajajoukon. Maailmanlistan kärkikymmeniköstä mukana on kolme pelaajaa: Rory McIlroy, Justin Thomas ja Tyrrell Hatton. Korkeimmalla kolmikosta on Thomas. Hän on tuoreen rankingin kolmonen. Kisavuoden käynnistävä McIlroy on maailmanlistalla neljäntenä ja Hatton kymmenentenä.

Muita nimekkäitä pelaajia ovat muun muassa englantilaiset Matthew Fitzpatrick, Tommy FleetwoodJustin Rose ja Lee Westwood, joka puolustaa kisan voittoa viime vuodelta ja hakee uransa neljättä kiertueen kokonaiskilpailun voittoa.

”Abu Dhabin kisan voittaminen oli minulle hieno hetki ja auttoi minut hyvää vireeseen viime kaudelle, josta muodostui erikoislaatuinen”, Westwood sanoi kuukausi taannoin European Tourin haastattelussa.

”En ainoastaan voittanut urani toista Rolex Seriesin kilpailua, mutta myös todistin itselleni, että pystyn edelleen voittamaan European Tourin kovimmalla tasolla. Se oli täydellinen alku ikimuistettavalle vuodelle”, viittäkympiä lähestyvä englantilainen herutti.

Lentävä lähtö myös suomalaisille?

Kohti tuntematonta. Sami Välimäki starttaa kauden 2021 muiden suomalaispelaajien tapaan Abu Dhabissa.

Getty Images

Jos viime vuonna Westwood sai lentävän lähdön kaudelleen, niin toivotaan sitä samaa tänä vuonna myös koko suomalaisnelikolle Sami Välimäki, Kalle Samooja, Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen, jotka ovat viivalla kauden avauskisassa.

Suomalaisista suurimmat odotukset kohdistuvat 22-vuotiaaseen Välimäkeen, joka käytti talvitauon hyväksi akkuja latailemalla loistavasti sujuneen viime kauden jälkeen.

Viime torstaina Vuoden urheilija -äänestyksessä toiseksi sijoittunut Välimäki sijoitetaan varmasti mielenkiintoiseen peliryhmään. Välimäki tuli viime kaudella European Tourin rankingissa 11:nneksi ja hänet valittiin myös kiertueen Vuoden tulokkaaksi.

Vuosi sitten Välimäki ei vielä mahtunut mukaan Abu Dhabin -kilpailuun karsinnoista ansaitsemallaan kategorialla. Tänä vuonna hän pystyy itse valikoimaan ne kilpailut, joihin haluaa osallistua – kiitos viime maaliskuisen Oman Openin voittonsa.

Välimäellä saattaa myös olla edessään enemmän edustustehtäviä WGC-kilpailuissa, mikäli maailmanlistan sijoitus kohenee tätä vauhtia. Vuoden ensimmäisessä WGC-kisassa Floridassa nuorukainen on jo mukana.

Korhonen paras suomalainen vuosi sitten

Vuosi sitten yksikään suomalainen ei läpäissyt cutia Abu Dhabissa. Paras suomalainen oli Mikko Korhonen, joka jäi karsintarajasta lyönnin.

Korhosen terveysmurheet alkavat olla takanapäin ja hänet on nähty harjoittelevan poikkeuksellisella innolla myös kotona, mikä lupaa hyvää tulevaa kautta ajatellen: motivaatio vaikuttaisi olevan kohollaan.

Tenniskyynärpäästä kauden mittaan kärsinyt konkari sijoittui rankingissa 111:nneksi, mikä oli huonoin sijoitus sitten kauden 2015, jolloin hän oli listauksessa 90:s.

Mikko Korhonen pelasi edellisen kerran kisassa Dubaissa joulukuun alussa.

Entä mikä on Kalle Samoojan kunto talvitauon jäljiltä? Samoojalle kausi 2020 oli uran paras, ja hän sijoittui kiertueen rankingissa toiseksi parhaana suomalaisena hienosti 42:nneksi. Parannusta edelliseen vuoteen oli 20 sijaa.

Syksyn pelit Samoojalla sujuivat hyvin. Hän sijoittui toiseksi Cyprus Openissa. Toinen palkintopallisija tuli maaliskuussa Qatarissa juuri ennen koronataukoa. Finaalikisassa Samooja puristi itsensä 23:nneksi.

Yksi kohokohdista oli lokakuussa tullut yhdeksäs sija Scottish Openissa, joka kuuluu Abu Dhabin tapaan Rolex Seriesiin. Se toi uran toiseksi suurimman tilipäivän, sillä hän sai kisasta noin 108 000 euron palkintopotin ja jälleen yhden todisteen siitä, että turkulaisella on aineksia pelata huippusijoituksista kiertueen kärkipelaajien seurassa.

Näytön paikka on Tapio Pulkkasella, jonka kausi 2020 sujui mollivoittoisesti. Vuodesta 2018 lähtien European Tourilla pelannut Kymen Golfin kasvatti sijoittui rankingissa 178:nneksi, mutta miehen potentiaali tiedetään.

Uran parhaalla kaudellaan 2018 hän otti kolme top 10 -sijoitusta, joista kohokohta oli neljäs sija Alfred Dunhill Links -kisassa.

Näin kilpailu televisioidaan

Entinen European Tour -pelaaja Nick Dougherty luo nyt uraa televisiotoimittajana.

Kilpailun näyttää suorana lähetyksenä suoratoistopalvelu Viaplay ja V Sport Urheilu. Luvassa on tuhti paketti golfia kotikatsomoihin heti kauden aluksi.

Torstaina kilpailu tulee ”eetteriin” kahdessa erässä. Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina ratkaisuhetket näytetään yhteen pötköön, kahtena viimeisenä päivänä luonnollisesti siihen saakka, kunnes kaikki pelaajat ovat ehtineet pelata kierroksensa loppuun.

Aikaeroa Abu Dhabin ja Suomen välillä kaksi tuntia. Kello on Lähi-idässä Suomea edellä.