Hyppää sisältöön

Slaissin anatomia –  keljun kierteen korjaaminen kannattaa aloittaa lavan asennosta

Päätyykö pallo usein slaissin seurauksena metsään? Slaissi johtuu usein avoimesta lavasta.

Lue tämä juttu, jos haluat tietää, mistä slaissi johtuu. Yksi asia selittää golfin yleisintä virhettä enemmän kuin mikää muu.

Slaissi aiheuttaa pelaajissa pelkoa ja saattaa pahimmillaan jopa viedä kiinnostuksen koko harrastukseen. Siksi golflehtien sivuilla, YouTuben golfkanavilla ja käytännössä jokaisella rangella golfarit yrittävät löytää konsteja slaissin suoristamiseen. Myös välinemerkit pyrkivät valmistamaan anteeksiantavia mailoja, joiden avulla myös slaissaavan lyönnin kanssa voisi nauttia pelistä.

Lyöntiä kompensoivien mailojen sijaan fiksumpaa olisi tietysti päästä eroon sivukierteestä. Tässä auttaa paljon se, kun ymmärtää, mistä slaissi johtuu.

Lapa on avoin, kun se osoittaa osumahetkellä pelaajasta poispäin suhteessa kohdelinjaan.

Lapa on avoin, kun se osoittaa osumahetkellä pelaajasta poispäin suhteessa kohdelinjaan.

Rik Poppius

Slaissi syntyy, kun maila tulee palloon ulkoa sisään ja lapa on auki. Nämä johtavat oikeakätisellä pelaajalla siihen, että pallo lähtee ensin kohdelinjasta vasemmalle, mutta alkaa vähän matkaa lennettyään kiertyä rajusti oikealle.

Näiden kahden tekijän lisäksi slaissiin liittyy tyypillisesti se, että lavan dynaaminen nostokulma (mailan todellinen nostokulma osumahetkellä) ja mailan palloon tulokulma (attack angle) ovat positiivisia. Tällöin pallo osuu helposti myös rautamailoilla lavan yläosaan, mikä on lyönnin toistettavuuden kannalta tuhoisaa.

Mailan tulokulma palloon kertoo sen, missä kulmassa lapa osuu palloon osumahetkellä.

Mailan tulokulma palloon kertoo sen, missä kulmassa lapa osuu palloon osumahetkellä.

Rik Poppius

Kun kaikki edellä mainitut ainekset yhdistetään samaan keitokseen, tuloksena on korkea, ponneton ja kierteinen lentorata.

Kun maila ja kädet liikkuvat nopeasti kohti kroppaa, pelaajan täytyy väistää pois tieltä.

Ulkoa sisälle kulkeva mailan liikerata ei ole itsessään ongelma. Kuitenkin jos maila tulee yli kuusi astetta ulkoa sisälle, pelaajalta alkaa kadota tila svingata. Kun maila ja kädet liikkuvat nopeasti kohti kroppaa, pelaajan täytyy väistää pois tieltä.

Ulkoa sisälle maila tulee, kun se leikkaa kohdelinjan ulkopuolelta ja jatkaa osuman jälkeen linjan sisäpuolelle.

Ulkoa sisälle maila tulee, kun se leikkaa kohdelinjan ulkopuolelta ja jatkaa osuman jälkeen linjan sisäpuolelle.

Rik Poppius

Rangella slaissarin tunnistaa helposti siitä, että hän joutuu väistämään osuma-alueella vasemmalle – joskus jopa astumaan kokonaan sivulle osuman jälkeen.

Ulkoa sisään tuleva liikerata on usein seurausta auki olevasta lavasta. Jos lapa on svingissä auki, mailan liike suuntautuu vaistomaisesti kohdelinjasta vasemmalle, jolloin pelaaja joutuu mukauttamaan liikettään lavan asentoon. Toisin sanoen hänen on pakko korjata omaa liikettään siten, ettei pallo lähtisi suoraan oikealle.

Koska oikeakätisellä pelaajalla pallo lähtee slaississa kohteesta vasemmalle, se houkuttelee häntä sulkemaan stanssia jo alkuasennossa.

Nyt virheet alkavat kertaantua, sillä suljettu jalkojen asento lisää entisestään tarvetta väistää svingissä vasemmalle. Tällöin pelaaja myös usein kokee lyönnin jäävän kesken.

Avoin lapa pakottaa myös pelaajan hidastamaan käsien liikettä.

Avoin lapa aiheuttaa myös sen, että dynaaminen nostokulma kasvaa nopeasti osuma-alueella. Pelaaja saattaa lyödä rauta 7:lla, mutta osumassa dynaaminen nostokulma vastaakin pw:tä. Tämän aiheuttaa aiheuttaa ns. flippaaminen eli ranteiden vapauttaminen liian aikaisin.

Dynaaminen nostokulma (dynamic loft) on lavan todellinen nostokulma osumahetkellä. Siihen vaikuttaa lavan nostokulman lisäksi se, missä kulmassa maila on suhteessa palloon osumahetkellä ja onko lapa avoin, suljettu vai suorassa osumahetkellä.

Dynaaminen nostokulma (dynamic loft) on lavan todellinen nostokulma osumahetkellä. Siihen vaikuttaa lavan nostokulman lisäksi se, missä kulmassa maila on suhteessa palloon osumahetkellä ja onko lapa avoin, suljettu vai suorassa osumahetkellä.

Rik Poppius

Avoin lapa pakottaa myös pelaajan hidastamaan käsien liikettä, jotta mailan lapa ehtisi osumaan paremmassa asennossa. Käsien hidastamisen vaikutuksesta myös mailanpää hidastuu merkittävästi vieden lyönnistä tehoa.

Samalla lavan nostokulma suurenee ja tulokulma palloon muuttuu osumassa positiiviseksi. Käytännössä lapa kääntyy kohti taivasta ja liikkuu ylöspäin. 

Slaissaava lyönti aiheuttaa ongelmia monesta syystä.

Yksi asia kuitenkin määrittää slaissia enemmän mikään muu: svingin suuntaan nähden avoin lapa.

Yksi asia kuitenkin määrittää slaissia enemmän mikään muu: svingin suuntaan nähden avoin lapa. Avoimella lavalla tässä tarkoitetaan tilannetta, jossa lapa on osumahetkellä vähintään kuusi astetta auki svingin suuntaan nähden.

Tästä asennosta pallon lentoa alkaa olla hyvin vaikea hallita ja samalla lyönnin pituudesta leikkautuu melkoinen siivu pois. Kun tähän lisätään slaissille tyypillinen osumaan hidastettu lapa, keitos alkaa olla valmis.

Nostokulman kasvaminen tarkoittaa sitä, että pallon lähtökulma ja alakierteen määrä nousevat. Ne yhdessä syövät lyönnin mittaa.

Positiiviset loft ja attack angle yhdessä vaikuttavat siihen, että osumat löytyvät helposti lavan yläreunasta ja erityisesti rautamailoilla puhtaan osuman saaminen samalla vaikeutuu. Kermana kakun päällä on ulkoa sisälle kulkevan svingin aiheuttamat haasteet tehokkaalle lyönnille.

Jos lapa on auki, ulkoa sisälle svingaaminen on välttämätöntä.

Moni varmasti muistaa ensimmäiset golflyönnit rangella, jolloin ainoa tavoite oli saada pallo ilmaan. Se on helpompaa, kun kääntää lapaa auki ranteilla, jolloin ”onnistuneiden” osumien saaminen tuntuu helpommalta. Myöhemmin sama asia johtaa slaissiin ja kun svingin korjaaminen tuntuu liian vaikealta, on helpompaa kompensoida lyöntiä muilla tavoin.

Useimmiten slaissin korjaaminen kannattaa aloittaa tarkistamalla missä asennossa lapa on downswingin alussa. Jos lapa on auki, ulkoa sisälle svingaaminen on välttämätöntä.

Lääkkeenä slaissin korjaukseen on lavan asennon kontrollointi backsvingin aikana. Lapakontrolli tuo svingin liikkeen lähemmäs neutraalia tai muuttaa sen jopa sisältä ulos. Näiden yhteisvaikutuksesta osumat, lyönnin teho ja ennen kaikkea pelinautinto paranevat.

Talviharjoittelun alkaessa kannattaa kokeilla, miten lavan asennon muuttaminen vaikuttaa omaan svingiin. Saatat yllättyä lopputuloksista.

Etsi luettavaa