Hyppää sisältöön

Ski & Golf: Suomalaisjoukkue nousi palkinnoille MM-kisoissa

Suomen nopeita yli 50-vuotiaita kisaajia.

Viime viikolla ratkottiin kuka on kingi vuorella ja viheriöllä. Ski & Golfin MM-kisat käytiin totuttuun tapaan Zell am Seessa, Itävallassa.

Golfosuus pelataan upeissa alppimaisemissa.

Golfosuus pelataan upeissa alppimaisemissa.

Suurpujottelun ja golfin yhdistelmästä on kisattu jo 12 kertaa Itävallan Zell am Seessä MM-tasolla. Suomesta oli nyt ennätykselliset kuusitoista osallistujaa mukana, joukossa sekä golfin ja suurpujottelun kotimaisia mestareita ja luonnollisesti mukana myös tuoreet yhdistelmän Suomen mestarit.

Kisat käytiin loistavissa olosuhteissa. Kaprunin jäätiköllä oli edelleen talviset pakkaslumet. Se piti radan hyvänä jopa sen jälkeen, kun laskijoita oli ollut radalla yli 200.

Perinteiseen tyyliin suomalaiset hallitsivat suurpujottelun, neljä oli mitalissa kiinni mäen jälkeen. Yllättäen mid-luokan joukkuekisassa suomalaistiimi  ”Catmandoo Golf” oli nimestään huolimatta piikkipaikalla suurpujottelun jälkeen. Myös yli 50-vuotiaiden sarjassa oli sijat kuusi ja reipas kärkipaikka ratalaskun jälkeen, vaikka radalla oli noin 60 kisaajaa siinä sarjassa, suurin osa karaistuneita  alppimaiden kiitäjiä. 

Milla Hallanoro oli paras naisgolfari kisoissa.

Milla Hallanoro oli paras naisgolfari kisoissa.

Jussi Heinilä

Golf upeilla, mutta teknisillä Zell am See kentillä vaatii rautaisia hermoja ja maltillisia ratkaisuja. Tällä kertaa niissä suomalaisissa onnistui vain Milla Hallanoro, joka komeassa päätösgaalassa palkittiin koko kisan parhaana naisgolfarina. Millan laskunopeus ei aivan yltänyt kuitenkaan mitaleille. Muut mitalitoivomme kenttä vähitellen kypsytti, viimeiselle kierrokselle ei juuri tullut nousuja suomalaisleiriin vaan pudottiin pistesijoille.

Suomen ykkösjoukkue (Peter Rosenberg, Vesa Leskinen, Kimmo Herranen, Vesa-Pekka Koskinen ja Jussi Heinilä) piti kuitenkin tiiminä pintansa ja varmisti hopean Suomeen. Pakko myöntää, että upea ”players-night” oli kivempi juhlia metallit kaulassa kuin haavoja nuollen. 

Suomen hieno tiimi luo mahtavaa tunnelmaa,  toisten tsempaaminen sekä omille mokille ja ratkaisuille nauraminen tuovat oman mausteensa neljäpäiväiseen urakointiin. Yksilömitaleihin tarvitaan kuitenkin jäätävää peliä, jota on vaikea tuottaa alkukaudella raakassa kahden kierroksen scratch-kisassa. Ensi kaudella onkin suunnitteilla halliharjoittelua ja lämppärikisoina mm. Vihdin SM-kisat, Baijerin, Tsekin ja Itävallan avoimet…sitten alkaa rutiinia olla jo MM-kisaakin varten.

Lisätietoa skigolfworldcup.com

Jussi Heinilä


Golf ja alppihiihto – hyviä vastapainoja toisilleen

Neljä vuodenaikaa asettavat rajoitteita golfin ja laskettelun harrastamiselle. Monet golfarit hyödyntävät tauon lasketellen, useat kilpalaskijat taas kesällä rentoutuvat viheriöillä. Samanhenkistä porukkaa.

Näistä kohtaamisista on varmaan lähtenyt liikkeelle ajatus yhdistää näitä erilaisia lajeja, hakea porukan  yleisosaajia. Lisäksi useiden laskettelukeskusten lähellä on mainioita golfkenttiä, ja keväällä on usein voitu laskea ja golfata samoina päivinä.

Suomessa mm. Meriteijo ja Vihti ovat yhdistelmälajin pioneereja, Vihdissä miteltiin SM-tasolla ensimmäistä kertaa kahden kierroksen GS ja täyden 18 reiän formaatilla huhtikuussa, varsin talvisissa olosuhteissa. Miesten ja naisten SM-mitalistit ovat vahvasti mukana myös MM-kisoissa.

Kyse on kahdesta varsin erilaisesta lajista ja täysin eri kykyjä edellytetään, ainakin kilpatasolla. Pitkäjännitteinen ja herkkä golf vs. räjähtävyyttä, nopeutta ja rohkeutta vaativa lyhyt ratalaskupyrähdys. Erityisesti lajin maailmanmestaruusympyröissä usean päivän kisassa lajien vaativuus paljastuu koruttomasti  ja voittajat selviävät taidolla, eivät tuurilla. 

Lajit on saatu yhteismitallisiksi kertoimilla: suurpujottelun sekuntitulos yksinkertaisesti kerrotaan neljällä, josta saadaan pohjapisteet (”lyönnit”) ennen kahta kilpagolfkierrosta. Keskiarvoaika suurpujottelussa on noin 40 sekuntia, joka siis tuottaa pohjalle samat pisteet kuin olisi pelannut 80 lyönnin kierroksen.

Vihdin SM-kisoissa pelattiin vain 18 reikää, joten yhteislaskuaika kerrottiin vain kahdella.  MM-kisassa on useita ikäryhmiä sekä myös joukkuekisa.

Suomalaiset ovat innokkaasti olleet mukana MM-tasolla jo 11 vuotta. Vaikka itse suoritukset tehdään keskittyneesti ja parasta antaen, viikon paras anti on useimmille yhdessäolo ja seurustelu upeassa ympäristössä ja huippuhienossa tapahtumassa. Vuosien varrella monista kansainvälisistä lasku- ja pelikavereista on tullut myös hyviä ystäviä. Suomi näkyy noin viidenkymmenen joukkueen joukossa komeasti yhtenäisillä Catmandoo asuillaan ja rennolla asenteellaan.

Noin 230 kisaajaa 17 maasta Zell am Seen kauniissa kylässä edustavat lajejaan laidasta laitaan. Noin puolet kisaajista on tosissaan tavoittelemassa sijoituksia, puolet on rentoja yleisosaajia. Esimerkiksi rinteessä voi könytä rauhassa, jos rataa ei selvitä parilla laskulla, ajaksi merkitään kylmästi 60 s. Ellei osallistu starttiin, aika on 75 sekuntia. Aika lailla siinä antaa siimaa suksitaitajille.

Suomalaiset ovat perinteisesti pärjänneet Kaprunin jäätikön radalla paremmin kuin golfkentällä. Olemme usein olleet kympin sakissa sarjoissamme (noin 50 kisaajaa per sarja suosituimmissa sarjoissa), olemmepa olleet myös radan nopeimpia seniorisarjassa jo muutaman kerran. Joukossa on tukku maailman tähtiä ja vanhoja olympiasankareita, todella hyviä päänahkoja.

Meitä suomalaisia on auttanut, että kilpailemme Master-alppikisoissa talvella ja omaamme tuoreen tuntuman ratalaskuun. Golf yleensä kuitenkin palauttaa maan pinnalle. Toukokuun alkupuolella harvalla meistä on rutiinia vielä kauden siinä vaiheessa. Parina vuonna olemme kuitenkin taistelleet MM-mitaleille seniorisarjassa, naisissa ja joukkukisassa, mutta yleensä lipsuneet golfissa ulos podiumilta 

Naisten sarjassa Suomi sai toissakeväänä vihdoin kuitenkin MM-mitalin, kun Milla Hallanoro muutaman harjoitteluvuoden jälkeen pääsi hyvin sisään tunnelmaan ja ratoihin. Milla nappasi arvokkaan pronssimitalin kovassa sarjassa.  

Milla Hallanoro on aikoinaan ollut voittamassa pronssia Suomen tyttöjen EM-joukkueessa yhdessä mm. Minea Blomqvist-Kakon kanssa. Parikilpailussa Milla ja Turun Peter Rosenberg jäivät vain 6 lyöntiä mitalista ollen viides. Muuten suomalaissijoitukset olivat lähinnä tuloslistojen puolessa välissä. 

Laji on koukuttava, etenkin kun MM tasolla, kun sitä suoritetaan kuvankauniissa ympäristössä Itävallan sydämessä. Kesäkelit laaksossa ja jäätiköllä on edelleen hyvät laskuolosuhteet. 

Etsi luettavaa