Hyppää pääsisältöön
Gonzalo Fernández-Castaño on parantanut tulostaan joka päivä karsinnoissa.
Getty Images

Seitsemän ET-voiton "Gonzo" hakee työpaikkaa karsinnoista - myös caddie on moninkertainen voittaja

Kuuden suomalaisen lisäksi European Tourin finaalikarsinnassa pelaa monta kovaa ja kokenutta ammattilaista. Peräti seitsemältä pelaajalta löytyy ansioluettelostaan vähintään kolme European Tourin voittoa.

European Tourin karsinnat ovat täydessä vauhdissa Luminen Hills- ja Lakes-kentällä Costa Daurassa. Mukana on kuusi suomalaista ja koko joukko erittäin meritoituneita European Tour -pelaajia, jotka joutuvat nyt hakemaan uutta vauhtia uralleen.

Gonzalo Fernández-Gastaño

Seitsemänkertainen European Tour -voittaja jätti vuonna 2014 Espanjan pölyt taakseen ja pelasi itselleen kategorian PGA Tourille kaudeksi. Gonzalo Fernández-Gastañon Amerikan-valloitus meni kuitenkin mönkään, sillä hän ei saanut uusittua pelioikeuttaan ja joutui hakemaan vauhtia Web.com Tourilta - turhaan.

Lempinimeä "Gonzo" kantava espanjalainen osallistuu karsintoihin toista kertaa urallaan. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2004 tärppäsi, sillä hän sijoittui kahdeksanneksi. Vielä tuolloin 30 parasta sai paikan kiertueelta.

Nyt, 13 vuotta myöhemmin, hän on karsinnoissa kolmannella kierroksella sijalla 34 eli tasatuloksessa (-4) Oliver Lindellin ja Kalle Samoojan kanssa. Gonzalo satsaa karsintoihin tosissaan, sillä hän on "palkannut" caddiekseen Alvar Quirosin, jolla niin ikään seitsemän European Tourin voittoa.

Gonzolla on tunnetusti hyvä paineensietokyky, sillä espanjalaisen seitsemästä ET-voitosta peräti neljä on tullut uusinnan kautta.

Niclas Fasth

Niclas Fasth on näiden karsintojen "palkkakuningas", sillä hän on ehtinyt tienata European Tourilla peräti 10,6 miljoonaa euroa. Voittoja on kiertueelta peräti kuusi, mutta silti 45-vuotias vielä jaksaa painaa pitkää päivää karsinnoissa.

Kuuden European Tour -kisan lisäksi hänellä on neljä voittoa haastajakiertueelta. Viimeisestä European Tour -voitosta on kuitenkin jo kymmenen vuotta aikaa.

Fasthilla on karsintakonkareista myös paras major-sijoitus. Hän sijoittui vuonna 2001 British Openissa toiseksi. Vuonna 2007 US Openissa hän oli neljäs. Samana vuonna hän oli European Tourin rahalistalla neljäntenä, mikä on hänen kaikkien aikojen paras saavutuksensa kiertueen rankingissa.

Fasth pelasi tänään karsintojen toistaiseksi huonoimman kierroksen (+3), mikä pudotti hänet yhteistulokseen +1 ja jaetulle sijalle 86.

Simon Dyson

Kuuden European Tour -voiton mies on Fasthin tapaan myös Englannin Simon Dyson, jolla on koko uraltaan raha tienattuna noin 10,5 miljoonaa euroa. Taloudellinen riippumattomuus lienee jo saavutettu.

Kaksi viimeistä kautta hän on pyristellyt tourilla laihoin tuloksin. Vaikka Dyson on pelannut kaksi yli 20 kilpailun kautta, hän ei ole noussut Race to Dubai -rankingissa kumpanakaan vuotena 200:n paremmalle puolelle.

Paikkaa ei todennäköisesti kiertueella tänä vuonna heltiä, sillä mies on kisan puolessavälissä selvästi sadan parhaan pelaajan väärällä puolella.

Ricardo Gonzales

Kokenut argentiinalainen pelasi tänä vuonna Suomessa Vierumäellä. Nöyryyttä riittää pelata Challenge Tourilla, vaikka plakkarissa on peräti neljä voittoa pääkiertueelta ja kokonaistienestejäkin noin 6,5 miljoonaa euroa.

48-vuotiaana golfarina parasta ennen päiväys on jo mennyt, mutta pelivuosia on vielä joitain jäljellä. Ehkäpä mielessä siintää jo Champions Tour, jota varten hän pitää pelituntumaa yllä.

Finaalikarsinnassa Gonzales jakaa 68 sijaa. Jos Gonzales ei huomenna menetä asemiaan, hänen pelinsä jatkuvat myös keskiviikkona ja torstaina.

Johan Edfors

Kolme voittoa European Tourilla, neljä voittoa Challenge Tourilla. Johan Edfors, 41, on saanut huomata viime vuosina, että vanhat meriitit eivät paljon paina European Tourilla, sillä ruotsalainen on tehnyt "vanhoilla päivillään" hissiliikettä European Tourin ja Challenge Tourin välillä. 

Karsinoissa Edfors on kolmen kierroksen jälkeen hyvissä asemissa. Hänen pitäisi nipistää tuloksesta muutama lyönti kolmen viimeisen kierroksen aikana yltääkseen 25 parhaan joukkoon.

Richard Green

Myös Richard Green on rikkonut urallaan 10 miljoonan euron maagisen rajan, eikä ihme, sillä hänellä on kolme voittoa European Tourilta. Niistä viimeisin tuli vuonna 2010 uusinnassa, jossa muuten oli mukana myös Gonzalo Fernández-Gastaño.

Tasainen puurtaja ei ole koskaan yltänyt rankingissa kärkikymmenikköön, mutta kahta viimeistä ja muutamaa muuta vuotta lukuunottamatta 46-vuotias on onnistunut uusimaan korttinsa helposti. 

Tuloksessa +1 oleva Green saa petrata hieman huomenna, mikäli haluaa pelata myös kahdella viimeisellä kierroksella kuuden kierroksen kisassa. Cut-raja menee tällä hetkellä miinusykkösen kohdalla.

Mikael Lundberg

Mikael Lundberg  on napannut kolme voittoa European Tourilla ja kaksi Challenge Tourilla. Tämän kauden Challenge Tourin rankingissa hän sijoittui 32:nneksi.

43-vuotias väijyy vain lyönnin päässä cut-rajasta. Kokemuksen puutteesta se ei jää ainakin kiinni.

Muita moninkertaisia European Tour -voittajia karsintafinaalissa

Felipe Aguilar (2), kolmen kierroksen jälkeen tuloksessa -4 ja jaetulla 34. sijalla.

Simon Khan (2), jakaa 86. sijaa tuloksella +1.

Alejandro Cañizares (2), jakaa sadatta sijaa tuloksella +2

Tulospalvelu

GoGolf suosittelee