Hyppää sisältöön

Sami Välimäen raudat käännetty fadeksi: ”Chippaaminen raffista mennyt harjoitellessa yllättävänkin hyvin”

Sami Välimäki on hakenut sunnuntaista lähtien tuntumaa kisakenttään.

Valmentaja Timo Karvinen kertoo, miten Sami Välimäen valmistautuminen tänään käynnistyvään US Openiin on sujunut.

Sami Välimäki on ottanut sunnuntaista lähtien tuntumaa Winged Footin West-kenttään, tämänviikkoiseen US Open -areenaan. Raastava kenttä ei päästä pelaajia helpolla. Vain kerran kentällä on alitettu par, kun siellä on ratkottu US Openin kohtalo.

Välimäen mukana kisapaikalla New Yorkissa on hänen valmentajansa Timo Karvinen, joka kertoi GoGolfille mietteitään kilpailun alla.

Välimäki, Karvinen ja caddie Väinö Viitaharju saapuivat kisapaikalle lauantai-iltana. Koronatestiin kolmikko joutui samantien, mutta se sujui Karvisen mukaan mutkattomasti. 

Sami Välimäki ja Timo Karvinen ovat valmistautuneet US Openiin sunnuntaista lähtien.

Sami Välimäki ja Timo Karvinen ovat valmistautuneet US Openiin sunnuntaista lähtien.

Timo Karvisen albumi

Kaksi kierrosta ja paljon treeniä

Sunnuntaina Välimäki suoritti lyhyen treenin sulattaen aikaeron aiheuttamaa väsymystä ja kiersi Winged Footin ensimmäiset yhdeksän reikää. Maanantaina Välimäki pelasi täyden kierroksen, minkä jälkeen hän harjoitteli vielä kolmisen tuntia pelin eri osa-alueita.

”Painopisteenä treenissä olivat pitchit 30–50 meristä, rautalyönti ja noin 2,5 metrin putit”, Karvinen kertoi.

Tiistaina Välimäki ei pelannut yhtään reikää, vaan ainoastaan harjoitteli ja antoi haastatteluja. Tiistain treeneissä painopiste oli raudoissa, raffichipeissä ja 10–14 metrin puteissa. 

Välimäki on päässyt melko hyvin sinuiksi Winged Footin kentän karheikkoihin, jotka ovat pitkät ja tuuheat. Viheriön ympäristössä lapaa pitää avata reilulla kädellä, jottei mailan kulku tukahdu ruohoon.

”Chippaaminen raffista mennyt harjoitellessa yllättävänkin hyvin. Olemme painottaneet yksinkertaisia ratkaisuja kisatilanteessa”, Karvinen sanoo.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Kannattaa pysyä väylillä ja viheriöillä, sillä tällaisia karheikkoja on @samioskariilla luvassa @usopengolfissa! Osallistu US Open -kilpailuun GoGolfin sivuilla: mikä on Samin tulos ja sijoitus uran ensimmäisessä majorissa. Kiitos @karvinen.timo videoista! #usopengolf #gogolffi #gosami

Henkilön GoGolf.fi (@gogolffi) jakama julkaisu Syys 16, 2020 kello 5.25 PDT

Keskiviikkona Välimäki kiersi takaysin vielä kertaalleen eli ennen kilpailua hän ehti pelata kisa-areenan kahteen otteeseen.

”Kenttä vaatii väyläosumia”

Mikä tekee Winged Footin West-kentästä sitten niin vaikean? Karvisen mukaan pituus, korotetut griinit ja tuuheat karheikot. Väylät ovat myös erittäin kapeat.

”Kenttä vaatii väyläosumia, jotta griineihin voi osua. Noin kuuden tuuman (15 sentin) tasalaatuinen raffi estää useimmiten griinille pääsyn. Paras maila raffista on hybridi, jotta maila tulee raffista läpi”, Karvinen näkee.

Välimäki starttaa kierrokselle torstaina ykkösen tiiltä klo 15.51 Suomen aikaa. Hän joutuu heti todelliseen testiin, sillä kentän alku on vaikea.

”Kun lähtee kierrokselle ykköseltä, täytyy aloittaa vahvasti. Etenkin reiät kaksi, kolme ja viisi ovat vaativia”, sanoo Karvinen.

Karvisen mukaan vahva aloitus tarkoittaa Winged Footista pelaamista pariin ensimmäiset viisi reikää. Esimerkiksi kolmosreikä pelattiin maanantaina peräti 245 metriä pitkänä vastatuuleen! Kyseessä on par 3. Viides reikä on puolestaan kisaan muutettu par 4:ksi – pituutta sillä on noin 450 metriä.

Winged Footin viheriöt tarjoavat pelaajille mielenkiintoisia haasteita.

Winged Footin viheriöt tarjoavat pelaajille mielenkiintoisia haasteita.

Timo Karvinen

Viheriöissä on myös voimakkaasti muotoja, ja ne tulevat nopeutumaan, mitä pidemmälle viikko etenee. Karvinen kertoo, että sunnuntaina ja maanantaina stimp-lukema oli 10,5 jalkaa. Tiistaina viheriöt olivat nopeutuneet oli 11 jalkaan.

Takaysin vaikeimpia reikiä ovat 10, 15 ja 18. 

”Kymppi on vaikea par 3, jossa on osuttava griiniin tai vahvasti korotettu griini heittää pallon kauas lipusta. Sivuilla on jyrkät penkat, jotka raffitettu tuuheasti”, Karvinen kuvailee.

Viidestoista on noin 380 metriä pitkä par 4. Reikä ei ole pitkä, mutta vaikeaksi sen tekee griini.

”Viheriöitä on luonnehdittu golfin vaikeimmaksi. Alkuosa vahvasti pystyssä ja valuttaa pallot pitkälle alas. Keskitasanteella on pieniä tasoja, ja ylätasanteella yksi lipunpaikka pienellä ylähyllyllä oikealla. Jos onnistuu saamaan väylä- ja griiniosuman ja kaksi puttia, niin saa jatkaa tyytyväisenä seuraavalle reiälle”, Karvinen kuvailee.

15. reiän haasteet tulevat viheriöllä.

15. reiän haasteet tulevat viheriöllä.

Timo Karvinen

Pelaajia ei päästä helpolla päätösreikäkään, joka voi kilpailun ratkaisussa tarjota kosolti draamaa. Pituutta reiällä on noin 420 metriä.

”Se on legendaarinen lopetusreikä. Par 4, jossa on dogleg vasemmalle ja jossa tullaan griinille keskiraudalla yli 150 metristä. Griini on vahvasti korotettu kaksitaso”, Karvinen sanoo.

Lyönti käännetty fadeksi

Karvisen mukaan Välimäki on ollut harjoituspäivänä vahva avauksissa. Raudoissa kaksikko on hakenut pallolle parempaa lähtösuuntaa. Kierteenä Sami tullee käyttämään fadea lähestymisissä.

”Lentorata on kontrolloidumpi, ja pallo pysähtyy paremmin griiniin. Lisäksi palloon pääsee paremmin raffista”, Karvinen perustelee.

Yleisesti ottaen Karvinen pitää hyvänä asiana sitä, että Sami lähti pari viikkoa sitten pelaamaan Valderrammaan, jossa hän sijoittui jaetulle 10. sijalle.

”Valderama toimi hyvänä valmistautumisena kärsivälliseen peliin. Windeg Footissa on edettävä lyönti kerrallaan, eikä pelin rytmitystä voi sikäli ajatella liikaa”, hän korostaa. ”Torstaiaamuna tarvitaan kuitenkin vahva aloitus startattaessa ykköstiiltä.”

Mikä tulee olemaan sitten cut-raja tällä viikolla? Kun Winged Footissa viimeksi pelattiin US Open, se oli yhdeksän yli parin.

”Samoissa mennään tänäkin vuonna”, Karvinen arvioi.

Etsi luettavaa