Hyppää sisältöön

Sakea rakastava perfektionisti: Kuka on Hideki Matsuyama?

Hideki Matsuyamalle ei ole löytänyt viime aikoina pysäyttäjää.

Hideki Matsuyama saattaa hyvinkin nousta ensimmäiseksi japanilaiseksi major-voittajaksi tänään illalla. Maailmanlistalla hän todennäköisesti nousee kakkoseksi ohi Jordan Spiethin. Mutta mitä me tiedämme Hideki Matsuyamasta?

Hideki Matsuyama teki ensiesiintymisensä majoreissa vuoden 2011 Mastersissa. Ensimmäisen kerran hän ylsi kympin joukkoon vuoden 2013 US Openissa. Hänen suosionsa Japanissa on käsittämätön ja Matsuyamasta ollaan kruunaamassa seuraavaa ykkösidolia sitten Tiger Woodsin.

25-vuotias Hideki Matsuyama ei ole vielä löytänyt rakastettavuuttaan yhdysvaltalaisyleisön silmissä. Ei siinä, että kenelläkään olisi mitään japanilaista vastaan, mutta kyseessä on todellinen mysteerimies, kenestä ei heru tietoja kentän ulkopuolisesta elämästä. 

Matsuyama on syntynyt Kyotosta viisi tuntia lounaaseen sijatsevassa paikassa nimeltä: ”Matsuyama”. Kyseessä on vain outo sattuma, että miehen sukunimi ja synnyinpaikka on sama asia. Matsuyamassa valmistetaan paljon Sakea (riisiviiniä), joten Saken juominen on geeneissä. 

Treeniä vielä turnauksen jälkeenkin

Mauissa pelatussa Tournament Of Championshissa Matsuyamalta kysyttiin mitä hän tykkää tehdä kentän ulkopuolella. Vastaus tulkin välityksellä oli vähäsanainen: ”Juoda Sakea”. Jatkokysymykseen hän vastasi: ”Pidän siitä aika paljon, olen kyllä juonut oman osani juhliessa.” 

Matsuyamasta ei löydy juuri tietoa muista mielenkiinnon kohteista. Ei lempikirjoista, ei tyttöystävästä tai muista harrastuksista. Hidekin asioita USA:ssa hoitaa manageri Bob Turner. ”Hideki omaa varmaan suurimman intohimon golfia kohtaan sitten Seve Ballesteroksen. Turner hoisi aikanaan Joe Osakin ja Shigegi Maruyaman asioita USA:n päässä. Lisäksi hän on auttanut useita pelaajia ja urheilijoita Japanin matkoihin liittyvissä järjestelyissä. Vaimonsa kanssa he manageroivat myös muita japanilaisia urheilijoita, jotka luovat uraa USA:ssa. 

Turner on seurannut eturivistä Matsuyaman taivalta vuoden 2011 Mastersista lähtien, jossa hän pelasi amatöörinä. Hän toteaakin Golf.com:in artikkelissa, että kyseessä on täysin poikkeuksellinen harjoitusnarkomaani perfektionismisine pyrkimyksineen. Kuten aiemmin artikkelissa näytimme Matsuyaman reaktioita ”huonojen” lyöntien jälkeen. Ne useasti päätyvät melko lähelle lippua, mutta Matsuyama ei tyydy keskinkertaisiin suorituksiin. 

Orlandossa porttien sisäpuolella asuva Matsuyama viettääkin lähes kaikki valoisat tunnit golfkentällä ja kuntosalilla. ”Hänen itselleen asettamat standardit ovat äärimmäisen korkeita. Hän ei tyydy mihinkään golfinsa suhteen.” – vastaavanlaisia perfektionismin piirteitä oli aikanaan havaittavissa muuan pelaajasta, joka dominoi golfia pyöreästi 15 vuotta. 

PGA Championshipin toisella kierroksella 12 greeniosumaa ja 64 lyöntiä pelannut Matsuyama sanoi haastattelussa kierroksen olleen lyömisen osalta jopa heikko. ”En pysty edes laskemaan kaikkia huonoja lyöntejäni.” Lauantaina hermoileva 73 lyönnin kierros ei tuonut myöskään positiivisia kommentteja pöytään. ”Svingini ongelmat tulivat tänään esille.” Matsuyama siirtyikin lyhyiden kommenttien jälkeen harjoittelemaan pimeällä yhden käden putteja – luonnollisesti. 

Vuoden 2013 US Openissa Hideki pelasi Merionissa upean 67 lyönnin päätöskierroksen nousten ensimmäistä kertaa kymmenen parhaan joukkoon majorissa. Hän ei ottanut iloa irti, vaan lähti kierroksen jälkeen vetämään kahden tunnin rangesession. 

”Ei ole juurikaan päiviä, etten pelaisi golfia”

Tässä vaihessa moni varmaan edelleen kyseenalaistaa, että kuka tämä Sakea juova perfektionisti on??? Mauissa häneltä kysyttiin myös, että mikä olisi hänen täydellinen päivänsä golfkentän ulkopuolelta. Hideki mumisi epämääräisen vastauksen: ”Ei ole juurikaan päiviä, etten pelaisi golfia, joten en tiedä.” 

Postimerkkikokoelma? Addiktio HubbaBubbaan tai vaikka sushin kokkaaminen? Kukaan ei oikein tiedä. Tykkääkö Matsuyama surffaamisesta tai muista vesileikeistä? ”En osaa uida, joten en voi harrastaa niitä.” 

Viime vuoden Tour Championshipissa Matsuyamalta kysyttiin mitä hän ostaisi jos voittaisi kymmenen miljoonan pääpalkinnon. ”Laittaisin sen säästöön.” 

Amerikkalaistoimittajat eivät ole ainoita joilla on ongelmia avata Matsuyaman muuria. Myös japanilaistoimittajat kokevat samaa ongelmaa. Heillä ei ole edes lupaa kysyä kentän ulkopuolisista asioista kertoo Hidekiä seuraava Eiko Oizumi. 

”Hän on todella ujo. Hän ei halua avata yksityiselämäänsä ollenkaan. Japanilaistoimittajat eivät kysy näistä asioita, ei se kiellettyä ole, mutta se saa Hidekin olon epämukavaksi.” Hideki itse sanoi hiljattain häntä seuraavasta medialaumasta seuraavasti: ”He tekevät vain työtään, mutta välillä nautin kyllä todella paljon jos heitä on vähemmän.” 

Toinen japanilaistoimittaja muistutti, että Ryo Ishikawa oli ja on toimittajien ja fanien kannalta huomattavasti ihanteellisempi tapaus. ”Ishikawa on kuin Japanin Rickie Fowler. Hän on monella mittarilla paljon suositumpi Japanissa kuin Matsuyama. Kun Matsuyama voittaa majorin, on hänen tähtensä jo niin iso, että yksityiselämäkin aukeaa väkisin.” 

Se voi olla, että tänään selviää kuinka paljon Sakea mahtuu Wannamaker Trophyyn. 

Lähde: Golf.com 

 

 

Etsi luettavaa