Hyppää sisältöön

Sadan kentän strategia – GolfStar haluaa laajentua muihin Pohjoismaihin

Tony Trigell on GolfStarin perustaja ja pääomistaja.

GolfStar on mullistanut tapaa pelata golfia Ruotsissa jo 20 vuoden ajan. Nyt se suunnittelee laajentumista muihin Pohjoismaihin.

TUKHOLMAN ALUEELLA on liian paljon golfkenttiä. Siksi kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa ja edessä on rakennemuutos. Tätä mieltä on ruotsalaisen GolfStarin perustaja ja toimitusjohtaja Tony Trigell.

GolfStar on pyrkinyt muuttamaan ruotsalaisten tapaa pelata golfia jo pitkään. Sen ideana on golfkenttien yhdistäminen. Tällöin asiakas voi pelata kausimaksua vastaan yhden golfkentän sijaan useilla kentillä, mikä lisää kenttien vetovoimaa. Yhdistämällä kenttiä saavutetaan myös kustannussäästöjä.

Nykyään GolfStar pyörittää Tukholman alueella 14:ää golfkeskusta ja yhteensä 20 golfkenttää. Se ei kuitenkaan riitä, sillä GolfStar aikoo laajentua lähivuosien aikana merkittävästi. Katse on kääntynyt myös muihin Pohjoismaihin.

”En ajattele kahtakymmentä golfkeskusta vaan pikemminkin sataa”, sanoo Trigell, joka vieraili helmikuussa Suomessa.

Sadan golfkeskuksen operoiminen Pohjoismaissa kuulostaa hurjalta tavoitteelta. Vertailun vuoksi: Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa toimii nyt yhteensä hieman alle tuhat golfkeskusta.

”Markkina eli pelaajat ovat tähän kypsiä, mutta golfkenttien hallitukset eivät välttämättä vielä”, Trigell arvioi. ”Variaatio pelata useilla kentillä on se, mitä asiakkaat haluavat.”

GolfStar ei omista kaikkia kenttää, joilla se toimii, vaan se on myös vuokrannut kenttiä käyttöönsä. Trigellin mukaan oleellista on se, että GolfStar saa hallintaansa kaikki tiiausajat, joita se sitten myy pelaajille.

EDELLISEN KASVUPYRÄHDYKSEN GolfStar otti vuonna 2012, jolloin se laajeni nykyisiin mittoihinsa. Sitä ennen GolfStariin kuului neljä golfkeskusta ja kuusi kenttää.

”Vuosi 2012 oli kokeilu. Nyt tiedämme, mitä tarvitaan, että saamme sata kenttää kasaan. Kasvun rahoittaminen on oikeastaan ainoa iso ongelma tässä yhtälössä”, Trigell näkee.

Yksi vaihtoehto on listautuminen Tukholman pörssiin. Trigellin mukaan tämä voisi olla edessä parin vuoden kuluttua. Viime kesänä GolfStarin osakkeita ryhdyttiin vaihtamaan kasvuyrityksille tarkoitetulla pienellä markkinapaikalla.

Kasvustrategiaan on haettu mallia Ruotsissa useita hiihtokeskuksia pyörittävästä SkiStarista ja Pohjoismaissa toimivasta kuntosaliketjusta Satsista, joka omistaa esimerkiksi Elixia-ketjun Suomessa.

Trigell muistuttaa, että aiemmin kuntosaleja pyörittivät pitkälti itsenäiset yrittäjät, mutta nykyään kuntosalibisnes Pohjoismaissa on isojen ketjujen temmellyskenttä. Hän näkee, että sama on tapahtuu ennen pitkää myös golfissa.

JOS GOLFSTAR laajenee Suomeen, varteenotettava vaihtoehto on GoGolf-konserniin kuuluva Golf Holdings Finland. Se omistaa Kirkkonummella sijaitsevan Kurk Golfin ja suunnittelee laajenemista myös muualle.

GolfStar ja Kurk Golf tekevät jo nyt yhteistyötä, sillä Kurk Golfin pelioikeutetut pääsevät pelaamaan ilmaiseksi GolfStarin kentille Tukholmassa. Golf Holdings Finlandin hallituksen puheenjohtajan ja GoGolfin hallituksen jäsenen Hans Weckmanin mukaan yhteistyö GolfStarin kanssa on sujunut hyvin, ja parhaillaan yritykset pohtivat  yhteistyön viemistä seuraavalle tasolle.

”GolfStarin laajentumisessa olisi luontevaa, että Kurk Golf ja GoGolfin ranget sekä mahdolliset muut kentät olisivat mukana kuvioissa”, Weckman näkee.

Etsi luettavaa