Hyppää sisältöön

Ryder Cupin liikevaihto on satoja miljoonia dollareita – näin maailmanhuipuille maksetaan

Euroopan kaksi viimeistä major-voittajaa

Seve Ballesteros ja Tiger Woods ovat etulinjassa taistelleet pelaajien saaman korvauksen kasvattamisen puolesta.

Ryder Cup on golfin megakilpailuista selkeä ykkönen liikevaihdoltaan ja tuotoiltaan.  Sen jälkeen, kun  Manner-Eurooppa tuli Brittien ja Irlannin tueksi yhteiseen Europan joukkueeseen, (1979) on Ryder Cup noussut hyvää vauhtia liikevaihdoltaan satojen miljoonien dollarien bisnekseksi. Tarkkoja lukuja ei ole koskaan julkaistu.

Ryder Cupin liikevaihto koostuu muun muassa seuraavista osasista:

  • TV-sopimukset, nykyinen on voimassa vuoteen 2030. Tapahtuma televisioidaan 183 eri maahan, katselijoita arvioidaan olevan noin 500 miljoonaa.
  • Tapahtuman yhteistyökumppanit. Suurimman kokoluokan kumppanuuksia on Rolexin, Johnnie Walkerin ja BMW:n kanssa. Pienempiä diilejä on luonnollisesti eri aloilla kymmenittäin.
  • Ryder Cupin pääsylippujen myynti, VIP-tilojen vuokraus ja hospitality-palvelut 
  • Ryder Cupin merchandising-tuotteiden myynti

Tapahtuman järjestäjinä toimivat PGA of America ja Euroopan puolella European Tour.
Isoveli, tässä tapauksessa PGA of America, saa USA:ssa pidetyistä kisojen tuotoista 84 prosenttia, ET vain 16. 
Kun Ryder Cup pelataan Euroopassa, ET:n osuus on 60 prosenttia, PGA of American 40.

Palkintorahoja tai bonuksia ei pelaajille ole koskaan virallisesti maksettu. Kisan historian ensimmäisten vuosikymmenten rahaliikenteestä ei ole säilynyt varmaa tietoa. Perimätietona kulkevat olettamukset, joiden mukaan molempien joukkueiden pelaajien matkakulut ja ylläpito hoidettiin.

Seve Ballesteros ei saanut vaatimuksiaan läpi – jäi pois vuoden 1981 ottelusta

Seve Ballesteros oli vuodesta 1979 alkaen Euroopan Ryder Cup -joukkueen sytyttäjä. Kuva vuoden 1985 ottelusarjasta Belfrysta.

Seve Ballesteros oli vuodesta 1979 alkaen Euroopan Ryder Cup -joukkueen sytyttäjä. Kuva vuoden 1985 ottelusarjasta Belfrysta.

GETTY IMAGES

Tasan 40 vuotta sitten pelatusta järjestetystä toisesta Euroopan ja USA:n välisestä ottelusarjasta jäi pois nopeasti maailman parhaiden joukkoon noussut Espanjan Seve Ballesteros. Syy oli selkeä, Ballesteros vaati starttirahaa Ryder Cupiin osallistumisesta. Riitaa ei saatu ratkaistua.
Kun Tony Jacklin astui kapteenin rooliin 1983, käytäntöä muutettiin. Kaikille Euroopan pelaajille on tuosta vuodesta alkaen annettu palkkiona ”lahjoja”, joiden muotoa tai arvoa ei ole kuitenkaan tarkemmin julkisesti avattu.
Salamyhkäisyys Ryder Cupin taloudellisen tuloksen lisäksi ulottuu siis myös Euroopan joukkueen korvauksina saamiin lahjoihin. 
Oleellinen vastalahja Ryder Cupin elinvoimalle oli Ballesteroksen paluu pelaajaksi aina vuoteen 1995, sen jälkeen kapteeniksi (1997).

Tiger Woods pelaajien puhemiehenä vuoden 1999 ottelusarjassa

Tiger Woods on pelannut Ryder Cupia 1997-2018. Kapteenin rooli on hänelle varattu kun ajankohta osuu kohdilleen

Tiger Woods on pelannut Ryder Cupia 1997-2018. Kapteenin rooli on hänelle varattu kun ajankohta osuu kohdilleen

Getty Images

USA:n pelaajat heräsivät peräämään osuuksia tapahtuman tuotoista 1999, jolloin tunnelmaltaan ennätyksellisen kuuman ”Battle of Brookline” ottelun nettotuotoksi arvioitiin 23 miljoonaa taalaa. 
Puhemiehiksi nousivat joukkueessa pelanneet Tiger Woods, David Duval, Mark O’Meara ja Phil Mickelson.
Nämä, ja joukkueen muut pelaajat turhautuivat etenkin siitä, että Ryder Cup -viikon aikana he joutuivat pistämään melkoisen panoksen myös sponsorien tilaisuuksiin läsnäolollaan.

”Mielipiteeni on, että meidän pitäisi saada potista osuutemme. Mikä tahansa tuo summa on, pelaajilla tulisi olla oikeus päättää mihin kukin sen käyttää. Minä antaisin oman osuuteni hyväntekeväisyyteen. Pelaajien pitäisi saada myös vaikutusvaltaa siihen, miten tapahtuman kokonaistuloa käytetään”, Woods lausui.

Kun USA:n puolella tapahtumaa pyörittää PGA of America, kokonaispotin kohdistuksiin ei edes Woodsin palopuhe riittänyt.

Sen sijaan käyttöön otettiin vuosituhannen vaihteessa käytäntö, jossa kukin USA:n joukkueen pelaaja saa osoittaa 100 000 dollaria haluamaansa hyväntekeväisyyskohteeseen. 

Tämän lisäksi PGA of America lahjoittaa 100 000 dollaria pelaajaa kohden maanlaajuisesti toimiville juniorien golfjärjestöille (Boys & Girls Club of America, PGA Junior League Golf) sekä Chip, Drive & Putt Championship -kilpailun tukemiseen.

Euroopan pelaajat saavat siis kapteenin välittämiä lahjoja, USA:n joukkueen jäsenet saavat päätäntävallan 100 000 dollarin hyväntekeväisyyteen menevän lahjoituksen kohteesta.
Pelaajia ei kuitenkaan kannata näin pienistä korvauksista surkutella. Ryder Cup -pelaajan otsaan saamisella on oman brändin rakentamisen kannalta varsin suuri arvo.

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf näyttävät Ryder Cupin  suorina lähetyksinä perjantaista sunnuntaihin. Suomenkielisessä selostuksessa äänessä ovat Antti Vaalas, Riku Soravuo ja Karri Kakko.

Ryder Cup

Etsi luettavaa