Rory McIlroy nousi Tigerin rinnalle kaksinkertaisena FedEx Cup -voittajana

Rory McIlroy oli lopulta paras The Tour Championshipissä.

Rory McIlroy nousi selvään voittoon koko kauden käynnissä olleen FedEx Cupin päättäneessä ja kokonaiskisan ratkaisseessa Tour Championshipissä.

Rory McIlroy ei ole vähään aikaan voittanut major-kilpailua, mutta tällä kaudella hän on ollut ykkönen kahdessa muussa suurkilpailussa. Maaliskuussa pohjoisirlantilainen vei nimiintä The Players Championshipin ja eilen aamuyöllä Suomen aikaan PGA Tour -kauden päättävän Tour Championshipin ja samalla FedEx Cupin.

Muistoksi eilisestä voitosta Rory saa kotiinviemiseksi upean pystyn. FedEx Cupin voitto puolestaan toi hänelle peräti 15 miljoonan euron tienestit.

McIlroy (-18) nappasi voiton selvästi neljän lyönnin erolla Xander Schauffeleen (-14), joka sijoittui toiseksi. Kisaan johtoasemasta lähtenyt Justin Thomas oli kolmas ja samoin kuin lopussa hyytynyt Brooks Koepka. Koepkan voittohaaveet kariutuivat takaysin alkupuoliskolla, kun hän teki kolme perättäistä bogia rei’ille 12–14. Thomas ja Koepka päätyivät tulokseen -13.

Englannin Paul Casey oli yhdysvaltalaiskolmikon jälkeen viides tuloksella -9.

Voitto oli McIlroylle mieluisa paitsi julmetun suuren rahapotin myös viimevuotisten huonojen muistojen vuoksi. Tuolloin hän lähti päätöspäivään Tiger Woodsin kanssa kärkiryhmässä ja otti tältä pahasti kuonoon.

Vuosi sitten hänen päätöspäivän kierrostuloksensa oli 74. Eilen se oli peräti kahdeksan lyöntiä parempi: 66 eli neljä alle parin.

”On erittäin hienoa saada nimeni tähän pokaaliin jo toisen kerran. Aina kun pystyt tekemään jotain, jota ainoastaan Tiger on tehnyt, olet tehnyt jotain oikein”, Rory iloitsi.

Ja totta tosiaan. FedEx Cupin on aiemmin voittanut kaksi kertaa ainoastaan Tiger Woods.

Tärkeä revanssi Koepkasta

Rory sai nyt myös revanssin Koepkasta, jolle hän hävisi muutama viikko sitten Memphisissä WGC-kisassa. McIlroy johti tuolloin Koepkaa lyönnillä ennen päätöskierrosta, mutta jäi Koepkan jalkoihin, sillä Koepka pelasi neljännen kierroksen 65 lyönnillä ja Rory kuusi lyöntiä heikommin.

Tänään kaksikko pelasi jälleen yhdessä kärkiryhmässä päätöspäivänä.

”Kun näin, että olin samassa ryhmässä Brooksin kanssa, muistelin heti Memphisiä muutama viikko sitten. Tunsin, että opin tuolloin muutaman oppitunnin ja halusin korjata muutamat virheet, joita tein tuolloin sunnuntaina Memphisissä.

McIlroy sanoi, että yksi virheistä oli se, että hän on yrittänyt pelata sunnuntaina samalla latauksella kuin torstaina ja perjantaina. Hänen mukaansa se ei toimi, että on liian rentoutunut, jos haluaa ottaa enemmän voittoja.

”Jos haluan nousta uudelleen dominoivaksi pelaajaksi maailmassa, minun pitää pelata kuin Brooks”, hän tuumasi.

Sunnuntaina se ilmeisesti onnistui, ja se näkyi myös kilpailun lopussa, jolloin hän johtoasemassa ei lähtenyt varmistelemaan vaan iski vielä kaksi birdieä kahdelle viimeiselle reiälle.

Tässä uppoaa voittoputti:

Kummasta tulee Vuoden pelaaja?

Seuraavaksi kaksikko kilpailee Vuoden pelaaja -tittelistä, josta pelaajat äänestävät pian. Valinta osuu todennäköisesti joko Roryyn tai Brooksiin, joilla on tältä kaudelta parhaat saavutukset.

Molemmat ovat voittaneet kolmesti. Rory voitti tosiaan The Players Championshipin lisäksi FedEx Cupin ja Kanadan avoimet. Lisäksi hän on ollut erittäin tasainen: McIlroyllä on 19 kisastartia, joissa hän on sijoittunut 14 kertaa kymmenen parhaan joukkoon.

Brooksin puolesta puhuu huikea major-menestys: hän voitti US Openin ja sijoittui muissakin neljän parhaan joukkoon. Lisäksi hän voitti kaksi muuta kisaa, joista toinen oli WGC-kisa.

”Olen ollut erittäin tasainen”, hän sanoi lehdistötilaisuudessa jatkaen sitten omaan vilpittömään tyyliinsä. ”Yritän tässä argumentoida oman voittoni puolesta, mutta jos niin ei kävisi, ymmärtäisin kyllä, miksi Brooks voittaisi”, hän totesi.

Roryn kausi jatkuu seuraavaksi European Tourilla, johon hän osallistuu pitkälti Ryder Cupin takia. Hän tähdittää tällä viikolla pelattavaa Omega European Mastersia, koska sveitsiläinen kellomerkki on myös hänen omia yhteistyökumppaneitaan.

European Tourin rankingin ykköstilaan McIlroyllä on kuitenkin pitkä matka, sillä hän lähtee loppukauteen sijalta 46. Muuan Mikko Korhonen on listalla häntä yhden sijan edellä.

Oikaisu: Brooks Koepka voitti tänä vuonna PGA Championshipin eikä US Openin, kuten jutussa aiemmin luki.