Hyppää sisältöön

Resepti on tässä: näillä lääkkeillä lisää pituutta lyöntiin, seniorigolfari!

Iän myötä liikkuvuus heikkenee ja lyönnit lyhenevät.

Huippuopettaja kertoi Golf.com-sivustolla hyödyllisiä neuvoja, kuinka seniorigolfari voi saavuttaa lisää pituutta lyönteihinsä.

Golfopettaja Kellie Stenzel kirjoitti Golf.comille mielenkiintoisen artikkelin, jossa hän luetteli kymmenen konstia, kuinka ikääntynyt golfari voi saattaa lisää pituutta lyöntiinsä.

Yhdysvaltain hopeahiusrannikolla Floridassa vaikuttava Stenzel kertoi, että hänen pakeillaan rangella paljon vanhoja pelaajia. Esimerkkeinä hän mainitsi 80-vuotiaan, joka pelaa toistuvasti alle ikänsä, ja 90-vuotiaan, joka pelaa säännöllisesti ja draivaa hyvin osuessaan pallon yli 200 jaardin päähän.

Hyödyllisen artikkelin löydät kokonaisuudessaan täältä. Alta löydät Stenzelin vinkkejä ja lyhyet perustelut niihin. 

Käytä käsiä ja ranteita

Nykysvingissä korostetaan erityisesti vartalon kiertoa golfsvingin voimanlähteenä, mutta Stenzel kehottaa ikäihmisiä käyttämään enemmän käsiä ja ranteita.

Jotta tämä onnistuisi, hän kehottaa tarttumaan gripistä kevyesti sormilla, jotta ranteet voisivat oimia paremmin vipuvartena downsvingissä ja osumassa.

Jack Nicklausin lantio ei käänny enää niin kuin nuorena, joten hänkin käyttää enemmän käsiä saadakseen vauhtia mailanpäähän.

Jack Nicklausin lantio ei käänny enää niin kuin nuorena, joten hänkin käyttää enemmän käsiä saadakseen vauhtia mailanpäähän.

Getty Images

Sulje stanssia

Iän myötä keho jäykistyy, mikä lyhentää lyöntiä ja aiheuttaa slaissia, kun taakseviennissä kroppa ei taivu kääntymään helposti kohteesta pois päin.

Stenzel kehottaa Golf.comissa siirtämään taaimmaista jalkaa hivenen poispäin pallosta eli sulkemaan stanssia. Tämä helpottaa kääntymään paremmin poispäin pallosta ja madaltamaan mailan liikerataa.

Se suoristaa ja pidentää lyöntiä.

Käänny aikaisin ja käytä lantiota

Taaksevienti lyhenee iän myötä, näinhän siinä väistämättä käy kun keho ei ole enää norja niin kuin nuorena. 

Tästä syystä on tärkeää kääntää kroppaa jo aikaisessa vaiheessa taaksevientiä – oikeastaan aloittaa taaksevientiä vartaloa kääntämällä..

Stenzelin mukaan se toimii samalla tavalla kuin stanssin sulkeminen: svingin liikerata madaltuu ja lyönti sitä kautta pitenee.

Muutenkin taakseviennin merkitys korostuu vanhemmalla iällä, kun liikkuvuus heikkenee – sillä mitä enemmän kääntyy taakse, sitä enemmän syntyy vipuvartta, joka tuottaa vauhtia.

Stenzel muistuttaa, että ylävartalon jäykistyessä, voi tuntua epäluonnolliselta kääntää myös lantiota taakseviennissä – varsinkin jos kärsii alaselkäogelmista.

Hän kuitenkin korostaa, että lantion kääntäminen helpottuu, kun siirtää taaimmista jalkaa alkuasennossa hieman taaksepäin. Se myös vähentää alaselkään kohdistuvaa painetta.

Mitoita välineet

Iän myötä mailanpään nopeus väistämättä hidastuu. Tätä ei voi Stenzelin mukaan voi olla ottamatta huomioon, jos haluaa saavuttaa lisää pituutta lyöntiin.

Ensinnäkin voi olla järkevää hankkia kevyemmät mailat ja joustavammat varret. Ne ovat helppo tapa saada lisää pituuta lyöntiin. Mailanpäännopeuden hidastuessa myös nostokulman merkitys korostoo. Mitä hitaampi vauhti, sitä nostavampi draiveri kannattaa hankkia, koska se helpottaa pallon saamista ilmaan ja sitä kautta lyönti pitenee.

Tärkeää on kiinnittää huomiota myös gripin oikeaan paksuuteen. Esimerkiksi vanhoilla ihmisillä yleinen artriitti eli niveltulehdus on yksi tekijä, joka gripissä on syytä ottaa huomioon.

Älä tyydy mutuun vaan käy mitoittamassa mailat asiantuntijalla.

Etsi luettavaa