Hyppää pääsisältöön
Mikko Rantanen pinkoi speedgolfin maailmanmestariksi.
Aleksi Tuomola

Rantasella maailmanluokan tulos speedgolfin SM-kisoissa

Speedgolfin ensimmäisiä SM-kilpailuja pelataan Kytäjällä. Avauspäivänä kisassa nähtiin hurja tulos, jolla taisteltaisiin mitaleista lajin MM-kisoissa.

Talissa pelataan parhaillaan lyöntipelin Suomen mestaruuskilpailuja. Samaan aikaan Kytäjällä speedgolfarit taistelevat SM-mitaleista kaksi päivää kestävässä kilpailussa.

Kyseessä on speedgolfin ensimmäiset SM-kilpailut. Tänään, kisan ensimmäisenä päivänä, lajin suomalainen nokkamies Mikko Rantanen avasi pelin hurjalla tuloksella.

Rantanen pelasi kierroksen 55 minuuttiin ja lyöntitulos oli kova: 71 lyöntiä (par, tii 55) Kytäjän South East -kentällä. Avauspäivän jälkeen Rantanen on selvässä johdossa yhteistuloksellaan 126. Speedgolfissa juoksuaika ja lyöntitulos lasketaan yhteen. 15 reiän jälkeen Rantanen oli vielä yhden alle parin, joten uran ensimmäinen parin alitus kävi miehen mielessä kierroksen aikana.

"Kisoissa en ole aikaisemmin pelannut pariin, mutta harjoituskierroksella joskus. Viimeisellä reiällä oli vielä puolitoista metrinen birdie-putti", Rantanen sanoi kierroksen jälkeen.

"Tämäntasoinen peli riittäisi mitaleille lajin MM-kisoissa", arvioi Rantanen, joka osallistui vuosi sitten Yhdysvalloissa lajin maailmanmestaruuskisoihin.

Kytäjän SE-kenttä on melko rankka juosta, sillä etuysillä on melko paljon korkeuseroja. Takaysi kulkee tasaisemmassa maastossa Kytäjärven rannan tuntumassa. Juoksumatkaa osallistujille kertyi noin 7,9 kilometrin ja 8,8 kilometrin välillä.

Kuusi mailaa matkassa

Rantanen pelasi kierroksen kuusi mailalla. Hän kantoi speedgolfaria varten suunnitellussa bägissään draiveria, hybridiä, rautakuutosta, -ysiä, sandwedgeä ja putteria.

"Normaalia enemmän oli mailoja mukana. Yleensä näistä hybridi jää pois", Rantanen sanoo.

Speedgolfin säännöissä mailojen määrä on rajoitettu seitsemään.

Rantanen on tällä hetkell todella kovassa golfkunnossa. Hän voitti tiistaina SM-kisojen entisten mestarien kilpailun Talissa tuloksella 68 lyöntiä (-3). Kisa pelattiin keltaisilta tiiltä, mutta mikäli entinen Challenge Tour -pelaaja olisi valinnut speedgolfin SM-kilpailujen sijaan lyöntipelin SM-kisat, hän voisi olla korkealla listoilla siinäkin lajissa.

"Nyt on peli hyvässä kunnossa, mutta on vaikea lähteä arvioimaan, miten ne kisat menisivät. PGA:n mestaruudessa pelasin myrskytuulessa muutama viikko sitten 74-76-74. Uskoisin, että nyt parin tuntumaan pitäisi helposti mennä, jos ei tulisi jotain erityistä kilpailujännitystä päälle. Voisihan sitäkin joskus vielä lähteä yrittämään", Rantanen pohdiskeli.

Kesän parhaita draiveja

Rantanen sanoo, että tänään hän löi palloa paremmin kuin koko kesänä, kun mukaan lasketaan myös normaaliin vauhtiin pelattavat golfkierrokset. Draivit olivat pitkiä ja keskellä väylää ja myös lähestymislyönnit onnistuivat. Rei'ille 11, 12 ja 13 Rantanen teki kolme birdietä peräkkäin.

"Kun on jäykkä kroppa, niin Suomen kesäkelissä lyönti toimii paremmin, kun saa kunnon lämmöt päälle", Rantanen naureskeli.

Huomiselle päivälle Rantanen lähtee kahdeksan lyönnin johdossa. Toisena kisassa on Jarkko Björn, jonka juoksuaika oli 57.42 minuuttia ja lyöntitulos 77.

Nopein juoksuaika 51 minuuttia

Kolmantena kilpailussa on Janne Linnermo, jolla oli tänään paras juoksuaika 51.39. Lyöntejä Hyvigolfin pronakin työskentelevälle Linnermolle kertyi 85, mutta hän valitsi erilaisen taktiikan kuin muut kärkinimet. Linnermo lähti liikkeelle vain yhdellä mailalla: rautaseiskalla.

"Peli on sen verran sekaisin, ettei ole mitään järkeä ottaa enempää mailoja mukaan", Linnermo sanoi.

Juoksuaikaan ja mailojen määrään suhteutettuna Linnermo lyöntitulos oli hieno. Se selittyy hyvillä lähipelillä: "Kaikki alle 40 metrin chipin olivat parissa metrissä", Linnermo sanoo.

Kilpailu jatkuu huomenna. Kärkimiehet lähtevät matkaan ensimmäisten joukossa klo 7.30. Suomen mestari on selvillä jo klo 9.

Kilpailun tulokset avauspäivän jälkeen

GoGolf suosittelee