Hyppää sisältöön

Ympäristöystävällistä kuntogolfia, osa 1: polkupyörällä golfkentälle

Ympäristöystävällistä kuntogolfia: polkupyörällä golfkentälle.

Golfissa ilmastoa kuormittaa eniten pelaajien liikenne kentälle ja golfkierrokseen saa lisäpotkua kuntoilemalla paikan päälle. Testaan erilaisia päästöttömiä tapoja mennä golfkentälle perinteisen nelipyörän sijaan. Tällä kertaa vuorossa on polkupyörä ja testissä myös pyöräilyyn sopiva reppubägi.

Golfalalla toimitaan vastuullisesti ympäristöasioiden kannalta ja golfkenttien hiilijalanjälkeä on lähdetty pienentämään. Päästöjä aiheuttaa esimerkiksi kentänhoidon koneet ja erityisesti pelaajien liikkuminen golfkentille. Nelipyöräisten käytössä hiilijalanjälkeä voidaan pienentää sopimalla enemmän kimppakyytejä ja käyttämällä esimerkiksi sähköautoja. Joillekin kentillä pääsee kätevästi julkisilla, mutta monille ei.

Tämän 50 Day Golf Challengen yhteydessä, jossa pelaan kaikki Uudenmaan alueen golfkentät erilaisilla tavoilla, kokeilen myös muutamia päästöttömiä tapoja mennä golfkentällä, jotka samalla täydentävät lajin terveysvaikutuksia. Minulle golf, urheilu ja ulkona liikkuminen ovat elämäntapa ja intohimo, ja mielelläni kokeilen uusia virityksiä niin golfkentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Toki golfkentille voi kävellä tai vaikka juosta, jos kenttä on suhteellisen lähellä ja bägi sekä muut varusteet ovat siellä valmiina odottamassa. Jos varusteet pitää ottaa mukaan, niin silloin homma menee hankalammaksi. Lisäksi säällä on suuri vaikutus ja paljonko aikaa haluaa koko operaatioon käyttää.

Itse olen aina mennyt autolla golfkentällä. Toki usein perheen tai kavereiden kanssa (normaaliolosuhteissa) samalla kyydillä, mutta usein myös yksin. Nyt on aika avartaa golfkentällemenokokemuksia!

Polkupyörällä edestakaisin Sarfvikiin ja 36 reikää golfia

Pyöräilin maanantaiaamuna Sarfvik Golfiin, jonne oli noin 15 km matkaa. Aikaa tähän meni 50 minuuttia. Kentällä oli rauhallista, kuten yleensä, ja pääsin pelaamaan Sarfvikin molemmat Old ja New -kentät ilman odottamista. Ja sen jälkeen poljin takaisin kotiin. Suhteellisen reipas kuntoilupäivä, huh!

Jujuna tässä operaatiossa oli myös testata muutama vuosi sitten lanseerattua reppubägiä, Grasshopperia, jonka sain tätä varten käyttöön. Sen saa esimerkiksi pyöräillessä näppärästi selkään ja sisään sopii seitsemän mailaa sekä perustarvikkeet. Tasapainoista reppubägiä on myös mukava kantaa selässä kierroksen aikana.

Kokemus oli mielenkiintoinen vaikkakin kohtuullisen rankka. Ei ehkä ole ideaalia pelata kahta kierrosta, kun pyöräilee edestakaisin kentällä varsinkin pyöräilymatkan ollessa 15 km per suunta. Kokemus oli kuitenkin positiivinen ja aion jatkaa fillarointia golfkentille ainakin välillä ja tietyin edellytyksin: kenttä olisi hyvä olla lähempänä (<10 km per suunta), sää varmasti poutainen ja sopivan lämmin, klubi ja kaikki palvelut auki, ja yksi kierros riittää;) Suosittelen muillekin kokeilemaan varsinkin, jos kotikenttäsi on lähellä ja saat sinne bägin säilytykseen. Onhan fillarilla golfkentälle meneminen varmuudella vähäpäästöisempää ja urheilullisempaa, kuin autolla ajaminen.

Fillarigolfpäivä oli pieni askel ilmastonmuutoksen torjumisessa – suuri harppaus allekirjoittaneen kalorinkulutuksessa;)

Sain näyttekappaleen Grasshopper reppubägistä blogin kautta sekä henkilökohtaiseen koekäyttöön yritykseltä Hillcreek Golf Oy. Niitä ei vielä ole myynnissä, mutta on ilmeisesti tulossa markkinoille.

Sarfvik Golf ja Eke Golf

Missä kunnossa kentät olivat?

Ei voi muuta kuin jatkaa hämmästelyä kenttien kevätkunnon suhteen. Toki viheriöt olivat molemmilla kentillä vielä hitaat ja rei’ityksen jäljet näkyvissä, joka on normaalia vuoden aikaan nähden. Myös väylät olivat poikkeuksellisen hyvät ja niiltä tuli usein lyötyä ilman tarvetta siirtää palloa. Kentillä ei ollut mitään merkkejä talvituhoista ja tulevat varmuudella huippukuntoon kesäksi riippuen kentänhoidon resursseista.

Sarfvik Golf

Sarfvik Golf

Mikko Rantanen

Sarfvik Golf oli minulle entuudestaan tuttu, vaikka en siellä paljon pelaa. Kentät ovat tällä hetkellä vain omien pelaajien sekä heidän vieraidensa käytössä. Rauhallinen ja tyylikäs golfyhteisö, jonne on aina mukava mennä vierailemaan.

Eke Golf

Eke Golf

Mikko Rantanen

Eke Golf oli minulle uusi tuttavuus ja on aina hienoa bongata uusi kenttä. Kenttä on auki myös vieraspelaajille ja monen pääkaupunkiseudun kentän ollessa ruuhkainen, Eke Golfissa on hyvin tilaa ainakin arkipäivisin ja klubitalon peruspalvelut auki. Myös range ja lähipelialueet ovat erinomaisessa kunnossa ja 9-reikäinen par 3 kenttä oli todella positiivinen kokemus: 50-100 metrisiä reikiä hienosti istutettuna vaihtelevaan maastoon.

Tarkemmat ajankohtaiset tiedot ja koronavirusrajoitukset kannattaa katsoa kenttien nettisivuilta.

Miten peli kulki?

Sarfvikin kentät pelasin oikealta puolelta puolikkaalla setillä, koska reppubägiin sopii vain seitsemän mailaa. Peli kulki ”stedisti”: Old yksi alle ja New kaksi alle parin. Eke Golfissa testasin, miten vasurin mailat istuivat reppubägiin. Leveät draiveri, hybridi ja putteri veivät enemmän tilaa ja bägiin sopi vain 5 mailaa. Tulos kauden huonoin 97 lyöntiä, mutta hyviä selityksiä löytyy säästä, uudesta kentästä, välineistä, peliseurasta ja huonosta tuurista;)

Seuraan jokaisen kierroksen ja kentän osalta myös keskeisiä fitness-tilastoja, joiden avulla selvitän paljonko kaikkien Uudenmaan alueen kenttien pelaamiseen kuluu aikaa, kertyy matkaa, palaa kaloreita ja tulee lyöntejä. Nyt on melkein kolmasosa pelattu 15 päivässä.

Seuraava blogi taas muutaman päivän päästä!

Voit seurata pelejäni ja Uudenmaan alueen golfvalloitusta tulosten osalta Golf GameBook -sovelluksessa (Mikko Rantanen, HCP +0.8).

Mikko Rantanen on entinen golfammattilainen ja nykyinen speedgolfin maailmanmestari. Tässä juttusarjassa golfalan monitoimimies aikoo kiertää kaikki Uudenmaan alueen kentät 50 päivän aikana.

Etsi luettavaa