Hyppää sisältöön

PGA valmentajalla 69 vuotta golfuran käynnistymisestä: ”Nautin edelleen oppilaiden kehittymisestä”

Jussi Kaarenmaalle golfin opettaminen on kutsumusammatti

Juhani ”Jussi ” Kaarenmaa täyttää perjantaina 80 vuotta ja opettaa edelleen ympärivuotisesti. Bägissä on samoja hikkorimailoja, joita hän sai ministeri Eljas Erkolta 1950-luvun alussa Talissa caddiemasterina toimiessaan

Jussi Kaarenmaan on luonnollista sopia syntymäpäivähaastattelunsa Planmeca Golf Areenalle Vuosaareen.
Hän opettaa Suomen suurimmassa ympäri vuoden auki olevassa hallissa varsinaisen pelikauden ulkopuolella

”Kyllä on upeaa, että Suomessa on näin hieno harjoituskeskus. Euroopan parhaita, ellei ykkönen”, Kaarenmaa kehaisee kohteliaasti, tässä tapauksessa aiheestakin työpaikkaansa. 

Hallin toimitusjohtaja Kari Anttila on tuttu mies, sillä  Kaarenmaa on opettanut tälle kesällä 2009 golfin alkeet ja myöntänyt Anttilalle green cardin.

Tuttuja golfareita tulee vastaan usein, sillä  Kaarenmaan opetuksen ja kurssien kautta lajiin tutustuneiden ja pelin aloittaneiden määrä lasketaan useissa tuhansissa.

”Golfin opettaminen käynnistyi 1990-luvun alussa kun olin suorittanut PGA:n valmentajatutkinnon. Tämä on valtavan upea homma. Saa olla avuksi ihmisille heidän rakkaan harrastuksensa parissa”,  Kaarenmaa  kertoo kutsumuksestaan.

Ensimmäiset kolme kautta hän opetti Peuramaalla, josta siirtyi 16 vuoden ajaksi Ringsideen. Vastikään on käynnistynyt 11. opetuskausi GoGolf Megarange Airportissa.

Rahat polkupyörään caddienä työskentelemällä

Golfuran käynnistymiseen olympiavuonna 1952  liittyy onnellista sattumaa asuinpaikan suhteen.

”Asuin vanhempieni kanssa Pitäjänmäellä Partiotiellä, josta on reilun kilometrin matka Taliin. Kaverini naapurustosta kertoivat mailapelistä, johon herrat tarvitsevat avukseen reippaita poikia mailoja kantamaan.”

HGK:n ensimmäinen suomalaisvalmentaja Sigge Nyström (kesk.) opettaa Talin nykyisen 18:n väylällä, Jussi Kaarenmaa (oik.) oppilaan caddienä

HGK:n ensimmäinen suomalaisvalmentaja Sigge Nyström (kesk.) opettaa Talin nykyisen 18:n väylällä, Jussi Kaarenmaa (oik.) oppilaan caddienä

Kaarenmaa suuntasi HGK:n kentälle, ja meni caddie-jonon päähän.

Hän sai ”keikkoja”, onnistui työssään ja säästi 11-vuotiaana kesän ansioistaan summan, jolla hankki oman polkupyörän.

”Mieletön tsägä siinä oli, että asuttiin nurkilla. Annoin vanhemmille ansaitsemistani rahoista osan.” 

Eljas Erkon aloitteesta käynnistyi starttiaikojen varaus

HGK:ssa oli kaudella 1952 noin sata jäsentä joista vain kolmasosalla oli omat mailat.

Jäsenistössä oli suhteessa runsaasti vaikuttajia, näistä tunnetuimpia ministeri Eljas Erkko ja laivanvarustaja Antti Wihuri

Jussi Kaarenmaan lyhyessä ajassa kehittyneestä ammattitaidosta kertoo se, että hän pääsi näiden molempien suosioon.

Jo seuraavana kesänä, 12-vuotiasta Jussi Kaarenmaata pyydettiin Taliin caddiemasteriksi. Tässä toimessa hän oli kymmenen kesän ajan.

Muutaman kymmenen aktiivipelaajan seurassa ykköstiille harvoin muodostui ruuhkaa. Eljas Erkko joutui kerran odottamaan vuoroaan, mistä johtuen hän asteli caddimasterin toimistoon ja tiivisti viestinsä.

”Tulen pelaamaan joka arkipäivä kello 16. Jollen pääse, niin sihteerini kyllä ilmoittaa sen”, Kaarenmaa kertoo Erkon ohjeistuksesta.

Talissa käynnistyi tältä istumalta starttiaikojen varauskäytäntö kesällä 1954.

Heikki Hedmanin kanssa Suomessa ja maailmalla

Kaarenmaa on ikäisekseen varsin hyväkuntoisen näköinen. Ajatuksetkin ovat teräviä kuin partaveitsellä.’

”Olen mainiossa kunnossa. Nuoruusvuosinani innostuin laskettelusta. Päättyneellä kaudella oli tosi nastaa päästä kahdesti viikossa Kalpalinnaan skimbaamaan. Pelaan golfia noin 60 kierrosta vuodessa ja treenaan fysiikkaa kotona pienessä omassa salissa. Pidän itseni liikkellä,se on tärkeintä”, Kaarenmaa kuvailee elämäntapaansa.

Golf jäi nuoruusvuosien jälkeen pitkäksi aikaa.

Autourheilu, rata-ajo lukeutui kymmenen vuoden ajan harrastuksiin.

Työelämän puolella Kaarenmaa oli näkyvimmin esillä perustamansa Q Studion, maamme suurimmaksi nousseen valokuvaamon kautta.

Monella mittarilla maamme kuuluisin tennisvalmentaja Heikki Hedman oli aisapari ja hengenheimolainen, jonka kanssa Kaarenmaa teki jo 80-luvulla yhdistettyjä tennis- ja golfmatkoja, vei laskettelijoita alpeille sekä kouluttautui golfvalmentajaksi.

”Olen aina pitänyt ihmisten kanssa toimimisesta ja opettamisesta. ”Hessun” kanssa tekemäni yhteistyö toi minut käytännössä takaisin golfin pariin.” 

Kaarenmaa nostaa elämänsä parhaaksi golfmuistoksi Hedmanin ja oppilaidensa  kanssa tehdyn pro-am matkan Yhdysvaltoihin, Arizonaan.

”Osallistujia oli kymmenistä eri maista, positiivinen meno ja jenkkityyliin kannustus kuului asiaan. Onnistuin eräällä reiällä, jonka viheriön ympärillä oli yleisöä, lyömään rautakolmosella upean lähestymisen ja tekemään birdien. Yleisön hurraus ja ryhmän kanssa koettu ilo jäivät ikuisiksi ajoiksi mieleen. Me kaikki saaamme lisää virtaa yhdessä koetuista hetkistä”, Kaarenmaa muistuttaa.

Tasapainoinen alkuasento ja pehmeä svingi

Jussi Kaarenmaa tekee golfopetusta säännnöllisesti, mutta ei pakonomaisesti joka päivä. Opetukseen ja matkoihin liittyvissä postituslistoissa on noin 500 nimeä.

”Oppilaita on ilahduttavasti kaikista segmenteistä. Vähän pelanneita, kokeneita konkareita. On nuoria junioreita,  pariskuntija ja ryhmiä sekä yrityksiä.”

Kaarenmaan kovimpia valmennettavia on 17-vuotias Niilo Mäkipetäjä (HCP +3). 

”Niilo kävi ennen Dubain maajoukkueleiriä hakemassa svingiin ja puttiin pehmeyttä. Lämmitti kovasti, kun hän laittoi leriiltä tekstarin, jossa kiitteli tuntien annista, kertoi hyvistä tuloksistaan ja toivotteli hyvää päivänjatkoa. Nuorissa on suomalaisen golfin tulevaisuus.”

Kaarenmaasta paistaa ulospäin luonteenpiirteinä positiivisuus sekä aito kiinnostus ihmisiin. 

”Tärkeimpiä osasia opetuksessani ovat hyvä, tasapainoinen alkuasento, sekä pehmeä malli svingata.”

Kaarenmaa teki 2000-luvun toisella yhdessä Leena Matikan kanssa opetuskirjan,  ”Kehity golfaajana.”

Siitä otettiin kaksi painosta. Kustantajan käsityksen mukaan se on suomalaisista golfin opetuskirjoista eniten myyty.

Minun työkaluni. Jussi Kaarenmaa pelaa nykyään vain ja ainoastaan hikkori-vartisilla mailoilla

Minun työkaluni. Jussi Kaarenmaa pelaa nykyään vain ja ainoastaan hikkori-vartisilla mailoilla

Teemu Tyry

Juhani Kaarenmaalla on myös itseään vanhempia oppilaita.

”92-vuotias oppilas vastasi kysymykseeni kuinka menee varsin osuvasti. Oikein hyvin, nuorin poikani, joka ei ole riittävän hyvin pitänyt huolta itsestään pääsi juuri vanhainkotiin”, Kaarenmaa  naurahtaa oppilaan kuivaa huumoria.

Syntymäpäivänään Kaarenmaa ei ole opettamassa, mutta hän suunnitteli yhdeksän reäiän pelaamista, mikäli säät suosivat. 

80-vuotiaalta on lupa kysyä, kuinka pitkään hän aikoo opetustyötä tehdä?

”Kun nauttii siitä mitä tekee, ei lopettaminen käy edes mielessä”, Jussi Kaarenmaa määrittää  haastattelun lopuksi. 

Kaarenmaa opettaa kauden 2021 aikana GoGolf Megarange Airportissa ja ottaa vastaan myös uusia oppilaita.

Jussi Kaarenmaan kotisivut

Etsi luettavaa