Hyppää sisältöön

PGA Tourin TrackMan -keskiarvot yllättävät: Draiverilla lyödään alaspäin

Cameron Champ on PGA Tourin pisimpiä draivaajia

PGA Tourin keskiarvot TrackManiin kertovat paljon hyvää dataa golfpallon lyömisestä maailman absoluuttisella huipulla. Osa luvuista saattaa yllättää.

Tiesitkö, että keskimäärin PGA Tourin pelaaja lyö draiverilla palloa 250 metriä ilmassa. Pomppujen jälkeen mittaa toki kertyy kymmenkunta metriä lisää. Tiesitkö, että lähes kaikilla mailoilla pallon maksimikorkeus on kohtalaisen sama? 

Korkeimmat lyönnit lyödään golfissa keskimäärin draiverilla. Draivit käyvät PGA Tourin keskiarvon mukaan 32 jaardin korkeudessa, eli lähes 30 metrissä. Matalimmat lyönnit lähtevät rauta-kolmosella, jonka maksimikorkeus on keskimäärin 27 jaardia, eli noin 25 metriä. 

PGA Tourin trackman -tilastot kertovat yllättäviä numeroita

PGA Tourin trackman -tilastot kertovat yllättäviä numeroita

Yksi keskiarvo kuitenkin pistää silmään: Draiverin ”attack angle”, eli mailan tulokulma palloon. PGA Tourin keskiarvo tähän on -1,3 astetta. Suomennettuna se tarkoittaa, että keskimäärin palloa lyödään marginaalisesti alaspäin myös draiverilla! 

Kaikki totutut opetusmetodit kertovat aina, että draiverilla palloa pitäisi lyödä ylöspäin. Tämä pitää myös paikkansa, mutta PGA Tourin mailanpäännopeuksilla on haettu enemmän tarkkuutta kuin absolluuttista pituutta. 

Tim Burke on pituuslyönnin maailmanmestari ja pallo pakenee

Tim Burke on pituuslyönnin maailmanmestari ja pallo pakenee

Matti Ojala: ”En lähtisi tuijottamaan liikaa keskiarvoa”

Golfvalmentaja Matti Ojala ei ylläty tilastosta. Hän on nähnyt kyseiset tilastot ja kerennyt myös pohtimaan mistä tämä voi johtuu. 

”Noilla nopeuksilla pituuksien optimointi ei enää ole välttämättä se tärkein asia. Ehkä pelaajat haluavat toteuttaa samanlaista svingiä kuin muilla mailoilla tai hakevat enemmän tarkkuutta. Ei tuo kuitenkaan optimaalinen tapa ole ja edelleen suosittelen lyömään palloa ylöspäin draiverilla. Mielummin tarkastelen aina kaikkien osa-alueiden parhaiden numeroita”, Matti kertoo. 

Vanhoilla välineillä kyseinen tapa lyödä palloa olisi ollut paljon vaikeampi. Nykyisin välineet antavat paljon anteeksi ja tuottavat hyviä kaaria vaikka maila ei tulisi optimaalisessa kulmassa palloon. 

”Dustin Johnsonin data muun muassa kertoo, että palloa lyödään ulkoa sisään ja silti ylöspäin. Tällaiseen pääseminen vaatii todella vahvaa fysiikkaa ja hyvää lantion kiertoa. Toki tapoja lyödä palloa on niin monia, ettei kaikille toimi se yksi ja oikea tai sama tyyli”, Ojala pohtii. 

Etsi luettavaa