Hyppää pääsisältöön
Titleistin ja muiden merkkien Tour Vanit ovat monien golfareiden unissa
Titleist

Pelurien työkalut: Titleist 718 MB, CB ja T-MB

Miksi muuttaa sellaista, joka toimii? Tämä lienee Titleistin tuotekehittäjien ohjenuora, sillä merkin taotut rautamailat MB ja CB ovat pysyneet lähes samanlaisina vuosien ajan. Pieniä uudistuksia on kuitenkin nyt tehty, ja valikoima on laajentunut.

Amerikkalainen Titleist on yksi suurista golfalan toimijoista. Merkin tallissa on vuosien varrella pelannut maailman terävintä kärkeä ja voittoja eri toureilta tulee kuin liukuhihnalta. Titleist tunnettiin pitkään huippupelaajien merkkinä, mutta vanhat mielikuvat lienevät jo muuttuneen suositun AP-sarjan myötä – laajat pelaajajoukot ovat ottaneet “Titun” mailat bägiinsä.

AP-sarjan esittelimme aiemmin – tässä keskitymme pelurien työkaluihin, maltillisesti uudistuneisiin MB-, CB- ja T-MB-mailoihin.

Hyväksi havaittua muotoilua

Titleistin AP-sarjan mailat ovat kuuluneet valikoimaan vuodesta 2008 ja siten lunastaneet klassikon aseman. Vieläkin vankemmassa klassikkoasemassa ovat MB- ja CB-raudat, joiden muotokieli kumpuaa kauempaa historiasta. Voisi jopa väittää, että MB:n tyyppisiä mailoja on kuulunut mallistoon aina ja CB:n tyyppisiäkin ainakin 1990-luvun lopulta alkaen.

Klassikkomailojen suosio on vakaata niin amatöörien kuin ammattilaistenkin keskuudessa. Yhteistä MB- ja CB-raudoille ovat vähäinen offset, klassinen muotoilu, pieni lavan koko, kapea yläreuna ja “perinteiset” nostokulmat – kaikki ominaisuuksia, joista huippupelaajat yleensä pitävät. Tunnettuja Titleistin tallin MB/CB-pelaajia ovat mm. Adam Scott, Justin Thomas, Rafa Cabrera Bello, Jimmy Walker ja Andrew “Beef” Johnston. Huippupelaajat arvostavat maksimaalista lyönnin hallintaa ja tasaista suorituskykyä, jonka hyväksi havaitun malliset mailat takaavat.

Perinteinen blade MB ja kehäpainoinen CB

MB – muscle back – ei paljon esittelyjä kaipaa. Kyseessä on hyvin perinteinen blade-rauta, joka ei ole kovin anteeksiantava, mutta joka tarjoaa loistavaa muokattavuutta ja erittäin tasaista suorituskykyä. Pelaajalta pienilapainen “voiveitsi” vaatii ennen kaikkea hyvää pallonlyöntitaitoa. Toisaalta monet hieman korkeamman tasoituksen pelaajat hyötyisivät bladen antamasta palautteesta ja tasaisuudesta. MB:n tuottama pallon lentorata on toistettava eikä yllättäviä, matalan spinnin pituuspalloja voi lyödä vahingossa. Pallo spinnaa enemmän kuin millään muulla Titleistin valikoiman mailalla ja pysähtyy siksi nopeasti griinille.

Titleist718MBalku.png

Kuin voiveitsi. Alkuasennossa saattaisi pelottaa.
Kuin voiveitsi. Alkuasennossa saattaisi pelottaa.
Titleist

CB – cavity back – noudattaa sekin perinteistä muotokieltä. Klassinen, kehäpainoinen rautamaila auttaa säilyttämään pallon lähtönopeuden ja suunnan huonoillakin osumilla. CB ei kuitenkaan ole varsinainen game improvement -maila vaan selkeästi suunnattu alle 15 tasoituksella pelaaville. Lapa on vain hieman MB:tä suurempi, ja soveltuu hyvin yhdistelmäsetiksi MB:n kanssa. Alkuasennossa eroa ei mallien välillä juuri huomaa, ja nostokulmatkin ovat identtiset.

Uudistuksia MB- ja CB-rautoihin on tehty maltillisesti. Lavan ala-etureunaa on hieman pyöristetty, jotta maila kulkisi sujuvammin ruohon läpi. Ulkonäkö on hyvin paljon 716-versioiden kaltainen, mutta CB:n “Tungsten”-teksti on jätetty pois. Suorituskyvyssä ei suuria harppauksia ole ollut tarpeen ottaa, sillä jatkuva suosio kertoo mailojen toimivan niin kuin pitääkin.

Titleist718CB.jpg

CB:n lavasta poistettiin turhat merkinnät, mikä on hyvä uudistus.
CB:n lavasta poistettiin turhat merkinnät, mikä on hyvä uudistus.
Titleist

Uutuussetti T-MB

Muutaman vuoden ajan Titleistin mallistoon on kuulunut pitkien rautojen korvaajiksi suunniteltu T-MB. Muun muassa Jordan Spiethin rauta-3 ja rauta-4 ovat T-MB-mallia. Kyseessä on Titleistin mukaan “moderni blade”: ontto lapa, jossa on käytetty volframia (engl. tungsten) ja erikoismuotoiltua lyöntipintaa, jotta pallo saadaan helposti ilmaan. T-MB onkin selvästi anteeksiantavampi kuin MB tai CB.

718-sarjan uutuus on mallistoon lisätty kokonainen setti T-MB:itä. Valittavana on Titleistin laajin setti aina rauta-2:sta gap wedgeen. T-MB lienee hinnaston yläpäässä ja suunnattu heille, jotka haluavat klassiselta näyttävän mailan, joka kuitenkin auttaa pelaajaa.

Titleist718TMB.jpg

Moderni blade, kuvaa Titleist T-MB:tä
Moderni blade, kuvaa Titleist T-MB:tä
Titleist

Yhdistelmiä fittauksen kautta

Titleist korostaa, että mailat kannattaa aina sovittaa kunkin pelaajan ominaisuuksien mukaan. MB–CB–T-MB -sarjan mailoista on ammattitaitoisen fittaajan avulla yhdisteltävissä setti, jossa yhdistyy klassinen ulkonäkö ja tasaisen varma suorituskyky. Valinnanvaraa erilaisista varsista ja gripeistä on runsaasti.

Lisätietoa Titleistin valikoimasta: https://readymag.com/u14092235...

GoGolf suosittelee