Hyppää sisältöön

Pehmeä rytmi luo tuntuman chippeihin

Timo Karvinen kertoo tällä viikolla korkeiden chippien perusteet.

Onnistunut chippi alkaa huolellisesta lyönnin suunnittelusta. Kun pudotuspaikka on valittu ja lyönti visualisoitu, on aika toteuttaa suunnitelma. Hyvät harjoitussvingit luovat tuntuman etäisyydestä. Tällä viikolla PGA valmentaja Timo Karvinen käy läpi korkeiden chippien perusteet.

Anna ranteiden toimia taakseviennissä

Lob wedgellä chipattaessa tarvitaan voimantuottoon vipuvarsia. Luonnollinen ranteiden kääntö taakseviennissä takaa riittävän pitkän liikkeen, jolloin mailaa ei tarvitse tietoisesti kiihdyttää kohti osumaa, vaan se kiihtyy hartiankierron ja oman painonsa avulla.

  • Anna ranteiden taittua taakseviennissä, svingaa läpi hartioiden ja käsivarsien tasaisella liikkeellä. Luonnollisen pituinen liike on tasainen antaen mahdollisuuden loivaan osumakulmaan.

Tasainen rytmi, tunne varren paino

Mailan vauhti kasvaa luonnollisesti sitä mukaa mitä pidempi taaksevienti. Yhteisvaikutus mailan massan kiihtyvyydestä ja suuremmasta hartioiden ja käsivarsien liikkeestä lisää tarvittaessa lyönnin pituutta.

  • Tasainen liikkeen kiihtyvyys ja hidastuvuus saatossa antaa pelaajalle tunteen varren painosta koko liikkeen ajan.

Liikkeen ja pallon lentovauhti samanlaiset

Väylältä pelattaessa mailan ja maan välinen reaktio ratkaisee pallon lentovauhdin. Loiva osumakulma, jossa maila pyyhkäisee heinää tuottaa rauhallisen pallon lennon ja hallitun pallon reaktion laskeutuessa.

Jos pallo lentää selvästi svingin vauhtia nopeammin, on osumakulma ollut jyrkkä ja päinvastoin.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa muun muassa European Tour -pelaaja Sami Välimäkeä. Timo opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa.

Lähde mukaan Costa Navarinoon, jonne järjestetään maalis-huhtikuun vaihteessa GoGolf-lehden opetusmatka Timon johdolla.

Etsi luettavaa