Hyppää sisältöön

Pallon lentopituus pysyy otsikoissa – USGA ja R&A miettivät ratkaisuja

USGA:n Mike Davis jatkaa keskustelua lyöntipituuksien rajoittamisesta. Tämä onnistuisi helposti muuttamalla pallon ominaisuuksia.

R&A ja USGA ovat jo aloittaneet testit lentorajoitteisista palloista. Syynä on modernien lyöntipituuksien tuomat useat ongelmat. 

Wall Street Journalin artikkelissa käydään läpi useita lyöntipituuksien tuomia haittoja. Pidempien kenttien hoitokustannukset ja tarvittava maa-alue lisäävät kustannuksia kaikille golfaajille. Legendaaristen kenttien kyvyttömyys haastaa moderneja lyöntipituuksia kilpatasolla pakottaa muutoksiin arkkitehtuurissa, mikä voitaisiin välttää muuttamalla palloa. 

Itse näen golfin suurimpina esteinä lajin kustannukset, sekä pelin keston. En itse suostu vapaaehtoisesti kuuden tunnin golfkierrokseen koska lajin ammattilaisena edessä on runsaasti vaihtoehtoisia kenttiä paremmilla pelinopeuksilla. Monilla vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä ja tiedän useiden golfkavereiden kärsivän kenttien pelinopeudesta. 

Yhä pidemmän modernit kentät vain hidastavat pelinopeutta. Yllä mainitussa artikkelissa kerrottiin mielenkiintoinen fakta kenttien pituuksista. Kun Shinnecock Hills isännöi historian toisen U.S. Openin vuonna 1896 kentällä oli pituutta 4 423 jaardia (4 044 m). Ensi vuonna se isännöi kilpailun jälleen ja pituutta on 7 439 jaardia (6 802 m).

Ajattele mitä kahden ja puolen kilometrin lisääminen kentän pituuteen tekee pelinopeuksille. 1900-luvun alun mestari ja suuren golfbuumin Amerikassa aloittanut Bobby Jones kertoi ohimennen 1930-luvun opetusvideossa golfkierroksen kestävän 2 1/2 – 3 tuntia. 

Pitkät lyönnit ovat kauniita katsella, joten en ehkä pudottaisi lyöntipituuksia 1800-luvulle mutta sopiva kompromissi löytyy varmasti jostain modernin golfin ja historian välistä. 

Getty Images

Jack Nicklaus, Gary Player ja Tiger Woods puhuvat lyöntipituuksien rajoittamisen puolesta. Itse yhdyn tähän väittämään golfin pelinopeuden, monipuolisen haastavuuden ja kenttien hoitokustannusten kehittämiseksi. 

Tavallisen golfkuluttajan mietteitä ollaan kuultu vähemmän ja olisi mielenkiintoista saada harrastajien mielipiteitä aiheesta. Omaa mieltäni askarruttaa kaksi kysymystä.

1. Suostuisitko pelaamaan lyhyempää kenttää lyhyemmällä pallolla? 

2. Jos ammattilaisilla pallon lentopituutta rajoitetaan, haluaisitko pelata samoilla välineillä vai tulisiko harrastajille jättää pituutta tuovat pallot?

Vastauksia voi jättää artikkelin facebook julkaisuun, gogolfin facebook sivulla.

Etsi luettavaa