Hyppää sisältöön

Paljon pitää nostaa penkistä voittaakseen majoreita? ”Se taitaa olla enemmän itseluottamusjuttuja”

Brooks Koepkan vahvuus on tullut esille majoreissa

Historian saatossa golfarin fysiikasta on ollut erinäisiä trendejä. Onko nykytrendi menossa maksimaalisen voimantuoton suuntaan, vai onko Brooks Koepka vain erilainen oman tiensä kulkija?

Pelasin golfia erittäin tavoitteellisesti vielä 10-15 vuotta sitten. Talvisin käsiin tuupattiin mitä erinäisempiä fysiikkaohjelmia ja kroppaa pyrittiin kehittämään ihanteelliseksi golfia ajatellen. Hyvin harvoin, tuskin koskaan mitään harjoitteita tehtiin maksimipainoilla. 

2000-luvulla tuntui, että trendi oli aerobinen kunto yhdistettynä hyvään liikkuvuuteen ja lihaksiston tasapainoon. Toki lihaksia pyrittiin myös kasvattamaan, mutta maksimivoiman saavuttaminen ei ollut koskaan itseistarkoitus. 

Tiger Woods alkoi parhaimmillaan näyttää jo melko vahvalta lihaskimpulta. Nuori Tiger ei kuitenkaan ollut sitä, vaan hän oli ennen kaikkea nopea ja jäntevä. Uusi trendi tuntuu olevan Brooks Koepkan asettama, jossa mies pumppaa isolla painolla nopeita liikkeitä. Koepkan resepti tuntuu toimivan ainakin majoreissa, joissa hän tuntuu lyövän muut maanrakoon raa´alla voimalla, pituudella ja itseluottamuksella. 

Kun Koepkalta kysyttiin pitkä kysymys miten hän selviytyy Bethpagen isoista raffeista muita paremmin, oli vastaus hyvin yksinkertainen: 

”Sen takia käyn salilla”, Koepka vastasi. 

Mikko Ilonen oli pitkän uransa aikana erittäin aktiivinen kuntosalilla myös kisaviikoilla. Mikko ei varsinaisesti halua ottaa kantaa trendeihin, mutta näki salilla paljon ilman päämäärää pyöriviä pelureita. 

”Oli siellä paljon varsinkin tiistaisin ja keskiviikkoisin väkeä. Loppuviikolla paljon vähemmän. Itse tein sillä tavalla, että painot nousivat loppuviikkoa kohden ja toistomäärät vähenivät. Monesta pelaajasta näki, että siellä oltiin alkuviikosta vähän enemmän tavan takia kuin varsinaisesti tekemässä kovin suunnitelmallista ohjelmaa”, Ilonen kertoo. 

Maailmantähdet ovat olleet Mikon mukaan aktiivisia saliharjoittelijoita jo pidempään. 

”Tiger tietenkin nosti riman aika korkealle. Rory nosti lihasmassaa nopeasti, Brooks ja Dustin tietenkin ovat todella vahvoja jässiköitä. En ole kuitenkaan sen tarkemmin koskaan katsellut ympärille ja alkanut muuttaa omaa toimintaa sen mukaan”, Ilonen miettii. 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

If it rains go for the gains. #bbrosfit #team #training #personaltraining #pt #workout #wod #strenght #motivation #health #inspiration #fitness #love #nutrition #crossfit #functionaltraining #3Dtraining #upperbodyworkout #gains #fun #golfer #spain #salou #alldayeveryday #luminegolf

Henkilön Sami Ekholm (@samiekholm) jakama julkaisu Huhti 21, 2019 kello 10.23 PDT

Personal Trainer: ”Ei se Brooks niin iso kaveri ole”

Sami Ekholm on arkityössään personal trainer ja pelaa myös golfia tavoitteellisesti Ruotsissa. Sami voitti uransa ensimmäisen ammattilaiskisan myös viime viikolla Ruotsin haastajakiertueella! 

Näkemykset golfarin ihannefysiikasta eivät Samin mielestä ole kovin yksiselitteisiä. 

”Kun katsoo maailman parhaita pelaajia niin kaikkihan he ovat toki loistavassa kunnossa. Brooks Koepka on kertonut vetävänsä maksimitreeniä vielä kisapäivien aamuna, joka ei tietenkään pitäisi olla optimaalinen valmistautuminen päivään. Uskon, että se on enemmän itseluottamuksen hakemista ja se toimii hänelle loistavasti”, Sami pohtii. 

Koepkan Ryder Cupissa livenä nähnyt Ekholm on itsekin loistavassa kunnossa. Koepka ei kuitenkaan Samin mukaan ole niin iso kuin kuvista näyttää. 

”Väitän, että TV vähän vääristää. Onhan hänellä isot lihakset, mutta ei se niin iso ole kuin telkkarista saa kuvaa. Loistava ja vahva kroppa, mutta tärkein asia on varmasti se itseluottamus, jonka hän salilta ammentaa. Väitän kyllä, että hän nostaa eniten penkistä kaikista maailman top-50 pelaajista”, Sami nauraa. 

Mitä salilla sitten kannattaa treenata. 

”Golf on suoritus mikä vaatii monia osa-alueita. Suorituksessa yhdistyy voima, nopeus, liikkuvuus, räjähtävyys, koordinaatio ja tasapaino. Kaikki ne ovat oleellisia ottaa huomioon harjoittelussa”, Sami täsmentää. Eli ilmeisen kokonaisvaltaisesta hommaa.

”Muistakaa kehittää kuntosalilla niitä osa-alueita, missä henkilökohtaisesti tarvitsee eniten apua. Siinä kannattaa usein kääntyä ammattilaisen apuun, niin saa varmasti oikeat vinkit!”

Etsi luettavaa