Hyppää sisältöön

Painonsiirto on kaiken alulle laittava voima – tästä syystä huippupelaajilla paino jakautuu tasan 50/50 taakseviennin yläasennossa

Tällä viikolla huippuvalmentaja Timo Karvinen kertoo, kuinka paino siirtyy golfsvingin aikana. Tiesitkö, että taakseviennissä painonsiirto myötäilee mailan liikettä, mutta alastulossa maila seuraa vartalon liikettä.

Kaikessa urheilussa, mutta erityisesti niissä lajeissa, joissa lyödään tai heitetään, painonsiirto on liikeketjun alullepaneva voima. Golflyönnissä taakseviennissä painonsiirto myötäilee mailan liikettä, mutta alastulossa maila seuraa vartalon liikettä.

Painopisteen siirtymiseen vaikuttaa sivuttainen liike sekä kierto. Painepiste maata vasten sen sijaan siirtyy mahdollisimman lineaarisesti kohdelinjan mukaisesti. Yleistettynä painonsiirrolla on suuri vaikutus paitsi voimantuottoon myös svingin laajuuteen ja rytmiin.

Alkuasennon merkitys painonsiirrossa

Tukeva alkuasento luo pohjan vahvaan vartalonkäyttöön.

Jalkaterien asento, vartalon kulmat ja pallon paikka ovat niitä perusteita joiden päälle vahva vartalon liike perustuu.

Vartalon kulmat ja pallon paikka vaihtelevat hieman sen mukaan, millä mailalla palloa lyödään.

Alkuasento vaihtelee sen mukaan, millä mailalla palloa lyödään.

Alkuasento vaihtelee sen mukaan, millä mailalla palloa lyödään.

Ylävartalo johtaa taaksevientiä

Backsvingissä painonsiirto tapahtuu pääosin ylävartalosta. Rintakehä myötäilee mailan liikettä mahdollistaen maksimaalisen liikelaajuuden.

Suurin osuus painosta on oikealla backsvingin puolivälissä. Alavartalo aloittaa painonsiirron jo hyvissä ajoin ennen mailan yläasentoa, ja monella huippupelaajalla onkin painon jakauma tasan 50/50 yläasennossa. Sivuttaisen liikkeen tulee rautamailalla olla pienempi kuin puilla. Tähän vaikuttavat stanssin leveys ja mailan kehän erilainen muoto.

Taakseviennin yläasennossa painosiirto on hyvillä pelaajilla 50/50.

Taakseviennin yläasennossa painosiirto on hyvillä pelaajilla 50/50.

Kontrolloi lantion liikettä

Backsvingin aikana valmistaudutaan tehokkaaseen liikkeeseen kohti kohdetta ja varastoidaan voimaa alastuloa varten. Luo aktiivinen jännite alavartaloon pitämällä painopiste jalan sisäsyrjällä.

Nivelkulmien kontrollointi (polvikulma, nilkan kulma jne.) vaatii paljon tarkkuutta taakseviennissä. Vahva nivelkulmien pito aktivoi suuret lihasryhymät helpottaen downsvingin järjestystä.


Mainos: Vielä ehdit: Black Friday -tarjous – viisi kuukautta harjoittelua (lyöntipaikat ja lähipelialueet) kaikissa GoGolfin ja Golf Skyn toimipaikoissa 250 € (norm. 295 €)


Aggressiivisesti osumaan, aloita jaloista

Downsvingi alkaa jaloista jo ennen kuin maila on saavuttanut taakseviennin huippunsa. Hyvät pelaajat aloittavat tämän elastisen siirtymisen alavartalosta selvästi harrastelijoita aiemmin.

Kun vasen puoli siirtyy kohteeseen, se lisää painetta maata vasten. Vartalon saavuttaessa sivuttaisen tukipisteensä on paine vasemman jalan alla niin suuri, että se pysäyttää siirtymisen ja aloittaa kierron. Tämä vastavoimiin perustuva reaktio toimii automaattisesti, jos liikejärjestys ja nivelkulmat aktivoituvat oikein.

Vastavoimien ansiosta alkaa myös ylävartalon ojentuminen, joka käynnistää käsivarsissa voiman vapautumisen. Voidaankin siis todeta, että lyönnin ajoitus perustuu pitkälti vartalon painonsiirtoon, liikejärjestykseen ja vastavoimien hyödyntämiseen.

Video näyttää kuinka vastavoimien synty muuttaa lantion ja ylävartalon liikesuunnat toisistaan poispäin aloittaen releasen.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.

Etsi luettavaa