Hyppää pääsisältöön
Donald Trumpin yhtiö omistaa kaksi kenttää Skotlannissa.
Getty Images

Ovatko Trumpin golfkentät Skotlannissa huonompi bisnes kuin KHL-seuran omistaminen?

Donald Trump omistaa Skotlannissa kaksi golfkenttää. Niissä ei käy riittävästi pelaajia.

Yhdysvaltain presidentti nykyinen Donald Trump lähti valloittamaan Skotlantia reilu kymmenen vuotta sitten, kun hän alkoi rakentaa maan itärannikolle, lähellä Aberdeenia "maailman parasta golfkenttää".

Trump International Golf Links valmistui muutama vuosi sitten, jonka jälkeen Trumpin yhtiö on ostanut myös Turnberryn kuuluisan kentän. Se sijaitsee länsirannikolla ja tunnetaan muun muassa The Open -kisoistaan ja valkoisesta majakastaan.

eric_trump_martin_ebert_turnberry.jpg

Eric Trump johtaa nykyään Britannian-kenttiä. Suomeenkin kenttäremontteja suunnitellut Martin Ebert vastasi Turnberryn uuden kentän suunnittelusta.
Eric Trump johtaa nykyään Britannian-kenttiä. Suomeenkin kenttäremontteja suunnitellut Martin Ebert vastasi Turnberryn uuden kentän suunnittelusta.
Getty Images

Perjantaina julkaistun talouskatsauksen mukaan Trumpin Skotlannin-kentät eivät tao suuresta julkisuudestaan huolimatta voittoa. Päinvastoin, sillä viimeisen kolmen vuoden aikana Trumpin golfbisnekset Skotlannissa ovat tehneet tappiota.

Viime vuonna kenttien tappio lähes tuplaantui lähes 20 miljoonaan euroon. Kentät takovat siis jopa suurempaa tappiota kuin Jokerien KHL-joukkue, jonka viime vuoden tappion kerrottiin olevan peräti 14 miljoonaa euroa.

Kenttien talouden kannalta huolestuttavaa on se, että myös kenttien liikevaihto putosi jyrkästi. Toisaalta täytyy muistaa Turnberry Resort oli puoli vuotta suljettuna, kun sinne rakennettiin uutta kenttää ja vanhaa remontointiin


"Kentän väitetään olevan maailman paras, mutta en oikein usko, että se on suuri menestys"

- David Milne


Uutistoimisto AP:n jutussa Trump International Golf Linksin naapurissa asuvaa David Milneä, jonka mukaan pelaajia käy kentällä vähän. Hän sanoo, että pysäköintialue on harvakseltaan edes puoliksi täynnä autoja.

"Kentän väitetään olevan maailman paras, mutta en oikein usko, että se on suuri menestys", Milne sanoin AP:n haastattelussa.

Milne saattaa olla hieman jäävi arvioimaan kenttää, sillä hänellä on ollut omat taistelunsa Trumpin golfkenttähanketta kohtaa. Hän vastusti sitä henkeen ja vereen, eikä suostunut myymään kiinteistöään, vaikka siitä tarjottiin hänellä yli 600 000 euroa.

Trumpin tavoitteena oli alunperin rakentaa alueella myös toinen kenttä, hotelli ja lomakiinteistö, mutta ne on nyt laitettu jäihin. Yksi syy tähän on se, että alueen edustalle ollaan rakentamassa tuulivoimalapuistoa, joka Trumpin mukaan pilaisi alueen maisemat.

Myös ympäristöviranomaiset ovat asettuneet hanketta vastaan, sillä hankkeita on suunniteltu harvinaiseksi luokiteltujen dyynialueiden päälle.


Amerikkalainen sanonta kuuluu, että kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, mutta Trumpin tapauksessa se ei välttämättä pidä paikkansa.


Presidenttinä Donald Trump itse ei voi olla enää mukana aktiivisesti yritystensä toiminnassa, vaan jätti kentät omistavan Britiannian tytäryhtiön vetovastuun Eric-pojalleen, kun hänet valittiin virkaansa.

Perjantaina julkaistussa kenttien talouskatsauksessa poika-Trump ilmoitti olevansa luottavainen siihen, että kohteet houkuttelevat vielä kosolti golfin harrastajia. Haastattelua AP:lle hän ei kuitenkaan antanut.

David Milne on eri mieltä. Hän uskoo monen muun tapaan, että Trumpin valinta presidentiksi on ollut haitaksi hänen liiketoimilleen. Toisaalta Aberdeenshiren alueella löytyy myös tyytyväisiä yrittäjiä, sillä esimerkiksi hotellivierailujen määrä on lisääntynyt kentän jälkeen, sillä tällä hetkellä Trump International Golf Linksin majoituskapasiteettin on hyvin pientä.

david_milne.jpg

David Milne ei suostunut myymään kiinteistöään Donald Trumpille. Kuva otettu vuonna 2009.
David Milne ei suostunut myymään kiinteistöään Donald Trumpille. Kuva otettu vuonna 2009.
Getty Images

Amerikkalainen sanonta kuuluu, että kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, mutta Trumpin tapauksessa se ei välttämättä pidä paikkansa.

Erityisesti huonoa pr:ää on kerännyt Trump International Golf Links, josta on tehty kaksikin dokumenttielokuvaa, jossa Yhdysvaltain nykyinen presidentti esitellään kaikkea muuta kuin hyvässä valossa. Moni ei myöskään katso Trumpin tekemisiä ja käyttäytymistä presidenttinä hyvällä.

"Jotkut tulevat paikalle, koska se on presidentin golfkenttä, mutta toiset välttelevät sitä samasta syystä", Milne näkee.