Hyppää sisältöön

Ostajan opas: Ota nämä asiat huomioon, kun ostat uusia wedgejä

Mitä pitää huomioida, kun on ostamassa uusia wedgejä. Lue tämä juttu, niin tiedät.

Pitkän pelin sujuvuus on tärkeää golfin nautinnollisuuden ja ilon kannalta, mutta hyvän tuloksen tekemiseen tarvitaan onnistumisia lähellä viheriötä.

Lähipeliguru David Peltzin mukaan 80 prosenttia pelaajan tasoituksesta määrittyy sen perusteella, miten hän hallitsee lyönnit alle sadasta metristä. Siksi myös lähipelimailoihin kannattaa panostaa.

Uusien wedgejen ostaminen on ajankohtaista, jos vanhojen mailojet urat ovat niin kuluneet, että niiden kierreominaisuudet ovat heikentyneet, tai haluaa vaihtaa setin mukana tulleet wedget laadukkaampiin vaihtoehtoihin. Voi myös olla, että nykyiset wedget eivät toimi omaan peliin, jos svingi on muuttunut tai niiden ominaisuudet ovat alunpitäen olleet väärät.

Välineliikkeistä löytyy nykyään niin laaja valikoima eri valmistajien tuotteita, että pää voi mennä pyörälle. Pelkästään yhdeltä valmistajalta löytyy malli, jota on saatavilla parikymmentä eri versiota jopa neljällä eri pinnoitteella.

Pelottaa jo ajatella, mistä uusien mailojen valinta pitäisi aloittaa ja mitä vieraskieliset termit tarkoittavat. Valintavaiheessa pitäisi tietää ainakin mailatyypit sekä termit bounce, lie-kulma ja grind. Lähdetään siis perusteista liikkeelle.

Pitcheristä lobberiin

Wedget jaetaan yleisesti neljään kategoriaan nostokulman ja käyttötarkoituksen mukaan. Pitching wedgen nostokulma on  44–48 astetta, ja se tulee aina mailasarjan mukana. Valmistajat tarjoavat tosin niitä myös erikoiswedgeinä.

”Pitcheri” on hyvä yleismaila, joka sopii lähestymislyönteihin ja chippaamiseen. Siinä on kapea pohja ja vähän bouncea.

Gap wedgen nostokulma vaihtelee 49–53 asteen välillä. ”Gäpperi” on usein se neljäs wedge, joka lisätään bägiin, kun halutaan sopiva jaksotus mailojen kantamaan. Jos sarjan pw:ssä on 44 asteen nostokulma ja siihen päälle hankkii 56-asteisen sand wedgen, syntyy kahden wedgen väliin liian suuri ero lyöntien pituudessa. Sen voi kuroa umpeen gap wedgellä. Gw on yleismaila lyhyisiin lähestymisiin, jossa on melko vähän bouncea.

Sand wedgen (54–58 astetta) käyttötarkoituksen kertoo jo nimikin: sitä käytetään erityisesti hiekkalyönneissä. ”Sändi” toimii hyvin myös karheikosta ja muista ongelmapaikoista, koska siinä on yleensä mailasetin suurin bounce. Jos bouncea on vähän tai kenttä pehmeä, mikään ei estä lyömästä sw:llä myös väylältä.

Lob wedgen nostokulma on useimmiten 60 astetta, mutta se voi vaihdella 58 ja 64 asteen välillä. Muun muassa Phil Michelson käyttää 64-asteista ”lobberia”.

Lob wedge on tarkoitettu erikoislyönteihin viheriön ympärillä. Esimerkiksi jos pallo pitää lyödä erittäin korkealle, kannattaa tarttua lobberiin.

Lw:llä lyödään harvoin täyttä lyöntiä. Tärkeää on mahdollisuus avata lapaa ja lyödä erikorkuisia lyöntejä. Avonaisella lavalla ja kovalta alustalta lyötäessä kannattaa suosia pientä bouncea.

Mikä on bouncen tehtävä?

Termi bounce on toistunut tässä jutussa useaan otteeseen. Mistä oikein on kyse?

Bouncella tarkoitetaan lavan pohjan kuperuutta. Bouncen tehtävä on auttaa mailan kulkua turpeen läpi. Sen koko vaikuttaa siihen, miten helposti maila kulkee turpeen läpi ja miten paljon turve kimmottaa mailaa takaisin pintaan.

Mitä suurempi bounce, sitä nopeammin lapaa nousee ylös turpeesta. Pehmeällä kentällä suuri bounce on hyödyllinen, ja se auttaa välttämään suuria divotteja. Sen sijaan kovalla kentällä pelattaessa kannattaa valita pienen bouncen wedge, sillä kovalta tantereelta lyötäessä iso bounce voi pompauttaa mailan liian ylös aiheuttaen osuman pallon kylkeen.

Myös mailan palloon tulosuunta vaikuttaa bounce-kulman valintaan. Jyrkästi palloon tulevat pelaajat yleensä suosivat isoa bouncea. Loivasti palloa lähestyvät valitsevat puolestaan pienellä bouncella varustetun mailan. Hiekasta lyötäessä maila toimii samalla periaatteella: iso bounce auttaa pehmeästä hiekasta lyötäessä ja estää lapaa sukeltamasta syvälle hiekkaan.

Bounce ilmoitetaan asteina, eli paljonko mailan etureuna on pohjan alinta kohta ylempänä. Bounce-kulma vaihtelee wedgeissä jopa 4–18 asteen välillä, mutta yleensä pelaajat päätyvät 6–14 asteen bouncella varustettuun wedgeen.

MAINOS.

Golf Skyn tyhjennysmyynnit 25.1.–5.2.

Golf Skyn myymälöissä ja verkkokaupassa tyhjennetään nyt varastoja uusien tulokkaiden tieltä oikein urakalla.

Löytyisikö tyhjennysmyynneistä uudet wedget bägiisi? Kaikki mailat myydään nyt vähintään 40 prosentin alennuksella.

Mitä tarkoittaa lie-kulmalla ja grind?

Lie-kulma on varren ja lavan pituussuunnassa olevan kulman suuruus. Maila toimii tarkoituksenmukaisesti, kun osumahetkellä lavan pohja on vaakasuorassa. Jos lapa viistää maata joko kärjellä tai kannalla, lapa kääntyy ja pallo lähtee vinoon.

Mailojen lie-kulman voi tarkistaa helposti kotikonstein laittamalla maalarinteippiä lavan pohjaan ja lyömällä muutaman pallon lyöntimatolta. Teipin pitäisi kulua lavan keskeltä. Jos se kuluu kannasta tai kärjestä, kannattaa tarkistuttaa mailojen lie-kulmat välineasiantuntijalla.

Grind kuvaa puolestaan pohjan muotoilua, se tarkoittaa suomeksi esimerkiksi: hioa, työstää. Erilaiset pohjan muotoilut mahdollistavat muun muassa lavan avaamisen erikoislyöntejä varten. Grind vaikuttaa myös mailan painopisteeseen ja siten pallon lentokaareen aivan lyhyestä chipistä lähtien.

Ammattilaisten lapojen pohjat saatetaan hioa juuri heidän yksityiskohtaisten toiveidensa mukaisesti, mutta meille amatööreille löytyy hyllystä valmiina niin monta vaihtoehtoa, että sopiva grind löytyy varmasti.

Turvaudu asiantuntijaan

Kun menee ostamaan uusia mailoja, kannattaa rohkeasti kääntyä ammattilaisen puoleen ja kysyä neuvoa. Asiantunteva myyjä kartoittaa aluksi asiakkaan tarpeen ja nykyisen kaluston. Todella suuri osa ongelmista johtuu nykyisten mailojen vääristä lie-kulmista. Väärät asetukset haittaavat peliä, mutta ne on helppo korjata.

Pelaajan taso vaikuttaa siihen, millaiset wedget hänen kannattaa hankkia. Rautasetteihin kuuluu poikkeuksetta pitchin wedge ja harrastajatason seteissä on yleensä mukana myös sand wedge. Milloin sitten tulee kyseeseen siirtyminen ns. erikoiswedgeihin?

Tämä on hyvin yksilöllistä. Alkuun pääsee ihan hyvin sarjaan kuuluvilla wedgeille, mutta erikoiswedget on hyvä hankkia silloin, kun osumat alkavat olla puhtaita. Tällöin laadukkaat wedget antavat kaivattua kierrettä, jolloin pallon hallintaan kannattaa panostaa.

Sopiva määrä wedgejä

Erityisen tärkeää on hankkia sellaiset wedget, jotka istuvat lyöntien pituuden osalta saumattomasti muuhun settiin, niin että jokaiselle etäisyydelle löytyy sopiva maila. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että nostokulmien välillä eroa olisi neljästä kuuteen astetta eli esimerkiksi 44, 50, 56 ja 60 astetta tai 47, 52 ja 58 astetta.

Välinevalmistajat ovat viime vuosina pienenentäneet rautamailojen nostokulmia samalla kun lavat ovat muuttuneet helpommiksi. Uusi normaali on vähintään yhden mailan verran vähemmän nostokulmaa kuin vielä vuosikymmen sitten, minkä takia yhä harvemmin bägistä löytyy rautakolmonen tai -nelonen. Tämä antaa tilaa wedgejen hankintaan, eikä neljän erikoiswedgen setti ei ole enää mikään harvinaisuus.

Mailoja ostaessa myös kotikentän olosuhteet on hyvä ottaa huomioon. Suomessa väylät ovat yleensä pehmeitä ja siksi wedgeissä on hyvä olla jonkin verran bouncea. Sen sijaan kotimaan kentillä bunkkerit ovat yleensä kovan puoleisia, ja siksi sand wedgessä ei tarvitse super isoa bouncea (16–18 astetta).

Viimeisenä asiana ennen ostamista kannattaa pyytää myyjää tarkistamaan, että mailojen nostokulmat pitävät paikkansa. Se ei kestä kauan ja saat mielenrauhan sille, että tuotteet ovat laadultaan juuri luvatun mukaiset.

OLLI-PEKKA NISSINEN

Etsi luettavaa