Hyppää sisältöön

Opi tour-pelaajan ylväs loppuasento

Onko golfissa mitään tyylikkäämpää kuin huippupelaajan tasapainoinen loppuasento? Hyvää loppuasentoa kannattaa harjoitella, koska se kertoo svingin hyvästä liikejärjestyksestä.

Ehkä tunnetuin golfkuva on Ben Hoganin loppuasennosta vuoden 1950 US Openin viimeiseltä reiältä. Yhä kiistellään, oliko maila rautaykkönen vai -kakkonen.

Jo junnuna ihailin tuota kuvaa, jonka löydät google-haulla: Ben Hogan Merion. Myöhemmin otin mallia siitä, miltä Seve Ballesteros näytti seuratessaan pallon lentoa. Kuinka on mahdollista, että joku pystyi lyömään samanaikaisesti sekä kovaa että elegantisti?

Kun kuvia katsoo, pitää muistaa, että golfsvingissä on kyse liikkeestä eikä asennoista eri vaiheessa lyöntiä. Kahdella asennolla on kuitenkin valtava merkitys: lähtö- ja loppuasennolla.

Lähtöasennon tärkeyttä korostetaan monesti, mikä on hyvä, mutta loppuasentoa harvemmin harjoitellaan erikseen. Tämän jutun idea on saada jokainen opettelemaan parempi svingin loppuasento.

JOSKUS KUULEE sanottavan, että ei sillä loppuasennolla ole väliä, kun pallo on jo kaukana. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Hyvä tasapainoinen loppuasento kertoo, että svingin liikejärjestys on toiminut. Downsvingi on käynnistynyt jaloista ja lantiosta, ei ylävartalon syöksyllä.

Hyvään tasapainoon ja ylvääseen ryhtiin loppunut svingi kertoo myös siitä, että reidet, pakarat ja core eli keskivartalon syvät lihakset ovat aktivoituneet downsvingin läpi. Tämä on tärkeää paitsi lyönnin myös kehon hyvinvoinnin kannalta, sillä tämä suojaa kehoa ja selkää.

”Yllytän aina oppilaitani pyrkimään mahdollisimman ylvääseen loppuasennon.”

Mistä hyvä loppuasento koostuu?

  • Tässä on asioita, joista tunnistaa hyvän loppuasennon.
  • Reidet ovat yhdessä etummaisen säären vetäessä taakse ja taaemman pyrkiessä läpi.
  • Lantion seutu noussut eteen ja ylös.
  • Rintakehä osoittaa ylös ja vasemmalle.
  • Käsivarret ovat kehon etupuolella, mailan varsi korvien takana.
  • Vasen puoli on kiertynyt ympäri ja taakse, oikealla kyljellä on pientä sivutaivutusta.

Aloita harjoittelu opettelemalla hyvä loppuasento: ota tasapainoinen lähtöasento ja käänny siitä hitaasti loppuasentoon ilman svingin liikevoiman avustusta. Yritä lähteä liikkeelle kiertämällä vasenta säärtä ja lonkkaa ympäri ja taakse. Samalla kun kierrät, anna vyötärön nousta. Lopussa on hyvä tuntea, kuinka reidet tulevat yhteen.

Varmista myös, että rintakehä osoittaa lipusta vasemmalle. Pyri saamaan mailan varsi samaan kulmaan korvien kanssa. Se onnistuu, kun annat ranteiden vapautua – otteen on kuitenkin säilyttävä ehjänä.

Tämän harjoituksen ei ole tarkoitus olla helppo, eikä juttu ole osata sitä heti. Säännöllisen tekemisen myötä tasapainoinen ja ylväs loppuasento alkaa löytyä.

Tee liike lähtöasennosta suoraan loppuasentoon, jossa maila on korvien kanssa linjassa. En ole tässä lyönyt palloa, vaan yritän harjoittelumielessä poseerata mahdollisimman hyvää loppuasentoa.

Tee liike lähtöasennosta suoraan loppuasentoon, jossa maila on korvien kanssa linjassa. En ole tässä lyönyt palloa, vaan yritän harjoittelumielessä poseerata mahdollisimman hyvää loppuasentoa.

Juha Törmälä

Pallonheitto-harjoite

Kun osaat poseerata hyvän loppuasennon, voit olla varma, että liikut siihen svingatessakin paremmin. Silti aina kannattaa harjoitella oikeaa liikejärjestystä. Voit treenata sitä esimerkiksi opettelemalla heittämään palloa alakautta golfliikkeellä. Tarkoitus on tunnistaa, kuinka hyvä liikejärjestys yhdistyy tasapainoiseen loppuasentoon.

Juha Törmälä

Ota pallo oikeaan käteen siten, että se on peukalon ja etusormen ison nivelen varassa. Svingaa lähtöasennosta käsi taakse samalla, kun selkä kääntyy kohti lippua ja paino siirtyy oikean kantapään alle.

Lähde downsvingiin jaloista ja lantiosta kiertämällä. Kädessäsi oleva pallo liikkuu viimeisenä. Vapauta pallo niin, että se osuu maahan voimalla muutaman metrin normaalin pallon paikan etupuolella ja pomppii suoraan kohti lippua. Anna kierron viedä, mutta tunne samalla, kuinka keho ojentuu ylös loppuasentoon.

Seiso hyvässä tasapainossa yhtälailla kummallakin jalalla.

Juha Törmälä

Yritä saada alavartalo kiertämään ensin, ja kädessä oleva pallo liikkuu viimeisenä.

Juha Törmälä

Vapauta pallo niin, että se osuu maahan voimalla pari metriä pallon paikan etupuolella.

Juha Törmälä

Tarkista lopuksi, mihin olet päätynyt. Tarvittaessa yritä seuraavalla heitolla päästä parempaan loppuasentoon.

Juha Törmälä

Kirjoitus on alun perin julkaistu GoGolf-lehden numerossa 3/19. Lehti on yksi monista GoGolfin jäseneduista. Liity jäseneksi täältä.
 

Etsi luettavaa