Tällä viikolla GoGolf-valmentaja Marko Kumm opettaa tähtäystä ja suuntautumista.
Moni pelaaja asettuu suljettuun alkuasentoon, vasen kylki edellä. Toisin kuin luulisi tämä itse asiassa voi johtaa slaissiin, kun downsvingissä suunnanmuutosvaiheessa liikerata muuttuukin ulkoa sisälle. Videolla Marko havainnollistaa, kuinka tämä käytännössä tapahtuu.
Vasemmalla suljettu ja oikella neutraali alkuasento. Neutraaliin asentoon pääsee helpommin, kun katsoo tähtäyksen takaa ja linjaa ensin mailan ja vasta sitten vartalon.
Jussi Miettinen
Opettelemalla fiksut lyöntiinvalmistavia rutiinit, omaa alkuasentoa on mahdollisuus parantaa. Hyvä, neutraali alkuasento on myös edellytys teknisesti hyvälle svingille. Siksi niitä voi gripin kanssa pitää golfsvingin kivijalkoina.
Hyvä tapa asettua lyöntiasentoon on ensin katsoa pallon takaa oikea suunta ja etsiä metri pari pallon etupuolelta aputähtäyspiste, joka auttaa myös pallolle asettumista.
Kun lavan asettaa ensin pallon taakse – kohteen suuntaisesti – auttaa tämä myös pääsemään hyvälle etäisyydelle pallosta. Mikäli pelaaja linjaa itsensa kohteeseen ensin jaloilla eikä lavalla, on tällöin vaikeampi hahmottaa oikea etäisyys pallosta.
Tähtäyksen harjoittelussa kannattaa käyttää apuna suuntaustikkuja. Ne eivät maksa paljon, mutta ovat kullanarvoiset.
Jalkojen sekä keskivartalon voimistaminen tuo svingiin tasapainoa, nopeutta sekä lyöntiin pituutta, opastaa Loft Gymin perustaja Janos Uotila.
Kuminauhojen käyttö lämmittelyssä ja venyttelyssä on suurelle osalle säännöllisesti liikuntaa harrastaville tuttua toimintaa.
Hieman jämäkämpien nauhojen avulla kyetään tekemään nopeutta ja nopeusvoimaa kehittäviä harjoitteita, joiden vaikutus tuntuu golfkentällä, muissa harrastuksissa ja arkiliikunnassa
Loft Gymin kuntosalilla Espoon Kerassa harjoittelevilla on käytössään nauhoja, joiden hyödyllisyys golfiin liittyvässä harjoittelussa avautuu Janos Uotilan avulla oheisella videolla.
Tällä viikolla GoGolf-valmentaja Marko Kumm kertoo, miten alkuasentoon on järkevä asettua ja hyvän harjoitteen paineisen osuman treenamiseen.
Hyvä alkuasento ja pallonpaikka ovat golfin perusasioita, jotka luovat pohjan golfsvingille.
Usein kuitenkin huomaa, että rautamailalla lyötäessä monella pelaajalla pallon paikka on usein liian takana, mikä voi johtaa myös siihen, että pelaaja joutuu seisomaan vinosti alkuasennossa.
Hyvää alkuasentoa kannattaa lähteä rakentamaan siten, että seisoo ensin mahdollisimman suorassa ja taivuttaa sen jälkeen lantiosta rintakehää kohti palloa. Tällöin näkee paremmin, onko pallo oikeassa kohtaa stanssia.
Harjoittelussa kannattaa hyödyntää myös suuntaustikkuja tai mailoja osoittamaan lyöntisuunnan ja pallon paikan.
Yksi syy siihen, miksi palloa pidetään välillä jopa tietoisesti takajalalla on se, että pelaaja hakee näin osumaan painetta. Tämä voi kuitenkin johtaa siihen, että käsien ja vartalon yhteys katkeaa ja pelaaja itse asiassa joutuu flippaamaan mailan käsillä läpi osumasta, eli käykin itse asiassa päinvastoin kuin pelaaja ensin ajatteli: painetta katoaa osumasta.
Hyvä harjoite paineiseen osumaan onkin laittaa pallo hieman enemmän eteen ja pyrkiä paineiseen osumaan siten, että tavoitteleekin etujalalta matalaa lyöntiä. Tämä onnistuu, kun keskittyy osumassa vartalon etupuolella pitämään kädet.
Tällä videolla esittelen tarkemmin, kuinka pallolle kannattaa käydä ja äsken esittelemäni painetta osumaan synnyttävä harjoite. Ne ovat erinomaisia harjoituksia erityisesti talviharjoitteluun.
Marko Kummin uusi opetusvideosarja alkaa. Ensimmäisessä osassa paneudutaan otteeseen mailasta.
Mitä tarkoittaa vahva grippi? Entä millainen on heikko ote mailasta?
Uuden video-opetussarjan ensimmäisessä osassa GoGolf-valmentaja MarkoKumm (PGA) näyttää konkreettisesti, miten heikko ja vahva grippi vaikuttavat lavan asentoon ja pallon lentoon.
"Jos grippi on heikko, lapaa haluaa rullaamaan taivasta kohti ja auki – ja haluaa tulla myös osumaan auki. Ja mitä vahvempi grippi, sitä enemmän maila pysyy palloa kohti ja suljettuna."
Marko myös neuvoo oikeanlaisen otteen mailasta. Sellaisen, joka auttaa lyömään palloa suoraan, sillä neutraalissa otteessa mailan lapa osoittaa osumahetkellä helpommin suoraan kohteeseen.
PGA professional Marko Kumm on kokenut golfopettaja, joka kuuluu GoGolfin kokeneeseen golfvalmennustiimiin. Talvisin Marko opettaa GoGolf Loungessa ja kesäisin GoGolfin eri kentillä ja rangeilla.
Fibacon golf- ja jääkiekkovalmentaja Mikko Karhu kertoo tässä ensimmäisen kerran viime marraskuussa julkaistussa jutussa golfin voimaliikkeitä.
Saliharjoittelussa on olemassa niin sanotusti tylsempiä ja hauskempia liikkeitä. Etenkään tylsempien liikkeiden aloittaminen voi olla vaivalloista, mutta niiden tekeminen tunnollisesti mahdollistaa hauskojen liikkeiden osalta paremman kehityksen ja lopputuloksen.
Mikko Karhu avaa tällä kertaa kolme tehokasta voimaliikettä, joiden tulokset on helposti nähtävissä myös golfsvingissä ja pallon pakenemisessa entistä kauemmaksi.
"Kaikkihan me haluamme lyödä kovempaa ja pidemmälle. Tapoja ja näkemyksiä on toki monia miten siihen päästään ja se on myös erittäin yksilöllistä. Toisen svingille ja kehotyypille oikea polku voi olla jalkojen vahvistaminen, toiselle nopeusharjoitusten tekeminen. Näissä kolmessa liikkeessä on pyritty löytämään lihaksia, nopeutta ja monipuolisuutta joista mahdollisimman moni löytäisi lisämetrejä svingiinsä", Karhu alustaa.
"Kyykky toimii aina. Vahvat jalat ovat yleensä tärkein peruste hyvälle golflyönnille. Jos pakarat ovat hyvin käytössä, niin se luo vankan perustan kaikille svingeille. Ristitaljassa haetaan taas enemmän keskivartalon voimaa ja kiertoa, sen voi pienemmillä painoilla tehdä myös avaavana liikkeenä. Pallonheitto on liikkeistä ylivoimaisesti lajinomaisin ja sitä harjoittelevat käytännössä kaikki golfammattilaiset. Näillä liikkeillä varmasti löytyy lisäpotkua draiviin", hän uskoo.
GoGolfin Antti Vaalas kertoo, miksi Sergio Garcia puttaa hyvin silmät kiinni – ja ennen kaikkea kannattaako tavallisen pelaajan ottaa mestarista mallia.
SergioGarcia voitti reilu viikko sitten pitkästä aikaa PGA Tourilla. Yksi voiton avaimista oli se, että hän puttasi silmät kiinni. Espanjalainen puttasi silmät suljettuna myös vuonna 2017 voittaessaan Masters Tournamentin, uransa toistaiseksi ainoan majorin.
Klubipelaajalle tulee väistämättä mieleen, kannattaisiko myös hänen sulkea silmänsä viheriöllä. GoGolfin valmentaja AnttiVaalas kertoo, että vastaus on kyllä ja ei.
Garcialle, jonka puttiliike tulee selkäytimestä, silmät kiinni puttaaminen sopii. Semminkin kun Garcialla on ollut urallaan vaikeuksia erityisesti puttiviheriöllä. Vaalaksen mielestä Garcian puttivaikeudet johtuvat enemmän henkisestä puolesta kuin huonosta puttitekniikasta.
Vaalas näkee, että puttaaminen silmät kiinni vapauttaa Garcian mailan ohjailusta, jolla yleensä pyritään siihen pallon saisi lähteä suoraan.
"Garcia pelaa isoja kisoja. Hänen uransa ja kaikki on kiinni siitä, miten hän puttaa. Hän on alkanut ehkä stressata sitä, lähteekö pallo ihan suoraan, jolloin hartiat jännittyvät, eikä pallo sitten lähdekään suoraan", Vaalas kertoo.
Vaalas sanoo, että silmien sulkeminen auttaa Garciaa vapauttamaan puttiliikettä. Sen avulla hän saa pallon rullaamaan paremmin – ja lähtemään suoraan puttilinjaan.
"Kyllähän kaveri, joka on putannut koko elämänsä, osaa laittaa pallon rullaamaan vaikka silmät kiinni", Vaalas muistuttaa.
Vaikka Garcialla silmät kiinni puttaaminen toimiikin, klubipelaajan ei kannata mennä seuraavan kerran kentälle ja ummistaa silmiään viheriöllä. Sen sijaan hän voi ottaa silmät kiinni puttaamisen yhdeksi harjoitteistaan.
"Osumatuntuman ja osumaäänen aistii paremmin, kun hän laittaa silmät kiinni", Vaalas sanoo.
Oheisella videolla GoGolfin Antti Vaalas ja Jussi Miettinen keskustelevat silmät kiinni puttaamisesta. Videolla Vaalas antaa myös hyviä harjoitteita puttiviheriölle.