Hyppää sisältöön

Onnistuuko yhteneväinen Eurooppa kukistamaan ennakkosuosikki Yhdysvallat?

Padraig Harrington johtaa tämän pelaajajoukon Yhdysvaltoja vastaan.

Euroopan joukkue on paperilla Yhdysvaltoja heikompi Ryder Cupissa, mutta se ei ole ennenkään ollut voiton esteenä. Etukäteen Euroopan valtteja ovat hyvä joukkuehenki ja kokemus haasteottelun voittamisesta.

Euroopan joukkue lähtee altavastaajana perjantaina käynnistyvään Ryder Cupiin – ainakin jos katsoo pelaajien sijoituksia maailmanlistalla.

Tuoreella maailmanlistalla eurooppalaisten sijoitukset vaihtelevat 1–63 välillä, kun taas yhdysvaltalaiset ovat tiiviissä nipussa sijoilla 2–21.

Euroopan pelaajien keskisijoitus on 31:s, kun taas Yhdysvaltojen käsittämättömän kova: 9:s. 

Yhdysvallat pääsee pelaamaan myös fanaattisen kotiyleisön edessä, minkä voi katsoa selkeäksi eduksi kisassa.

Eurooppa Yhdysvaltoja yhteneväisempi

Mutta Ryder Cupia ei ratkaista maailmanlistan sijoitusten perusteella, vaan 28 reikäpelissä. Ja reikäpeli on tunnetusti pelimuotona yllätyksille altis.

Ryder Cupissa ratkaisevaa on myös hyvän joukkuehengen rakentaminen, missä Eurooppa on – paradoksaalista kyllä – onnistunut viime vuosina vastustajaansa paremmin, vaikka joukkue koostuu useasta eri kansallisuudesta.

Yhdysvaltain joukkueeseen kuuluu monta isoa egoa. Kuinka hyvin he mahtuvat samaan kabinettiin joukkuepalavereissa?

Joukkuetoverien välisestä kyräilystä sillä on karmaisevaa kokemusta myös aiemmilta vuosilta.

Takavuosina jännitettä joukkuehenkeen toi esimerkiksi Phil Mickelsonin ja Tiger Woodsin välinen kitka. Kaksikon parittaminen vuonna 2004 oli katastrofi. Perjantaina he hävisivät molemmat ottelunsa. Lauantaina kaksikko ei enää pelannut yhdessä.

Vuonna 2014 Webb Simpson puhui itselleen Tom Watsonilta villin kortin, mitä pidettiin ennen kuulumattomana. 

Tänä vuonna kysymys kuuluu, kuinka hyvin Bryson DeChambeau ja Brooks Koepka mahtuvat samaan joukkueeseen. Vaikka kaksikko on vakuutellut sitä, että Ryder Cupissa miehet pystyvät unohtamaan viikoksi keskinäiset ristiriitansa, on silti vaikea uskoa, että vihanpito yhtäkkiä unohtuisi.

Kahdeksalla eurooppalaisella kokemusta voittamisesta

Euroopalla on viimeisiltä vuosilta myös kokemusta Ryder Cupin voittamisesta. Viidestä edellisestä kohtaamisesta Eurooppa on voittanut neljä ja Yhdysvallat yhden (2016 Hazeltine).

Vuoden 2010 joukkueesta ovat  tänä vuonna mukana Rory McIlroy, Lee Westwood ja Ian Poulter sekä kapteeni Padraig Harrington ja varakapteenit Graeme MacDowell ja Martin Kaymer

Kaiken kaikkiaan Euroopan 12 pelaajasta myös Sergio Garcia, Jon Rahm, Tyrrell Hatton, Paul Casey ja Tommy Fleetwood ovat päässeet juhlimaan voittoa vähintään kerran.

Muut Euroopan pelaajat ovat Matthew Fitzpatrick, joka oli osa vuoden 2016 joukkuetta Euroopan kärsiessä edellisen kerran tappion Yhdysvalloille. Viktor Hovland, Shane Lowry ja Bernd Wiesberger ovat tulokkaita.

On mielenkiintoista nähdä, millaisia pareja Padraig Harrington lähtee muodostamaan rosteristaan. Yhdistääkö irlantilainen esimerkiksi pohjoisirlantilaisen McIlroyn ja irlantilaisen Lowryn ja espanjalaiset Garcian ja Rahmin pareiksi.

Kokenut Poulter voisi puolestaan olla mielenkiintoinen pari nuoren Viktor Hovlandin kanssa.

Yhdysvalloilla kolme Ryder Cup -voittajaa

Yhdysvaltojen joukkueessa kolme pelaaja eli Jordan Spieth, Dustin Johnson ja Brooks Koepka olivat mukana vuonna 2016. He ovat myös ainoat pelaajat, jotka ovat joskus päässeet juhlimaan Ryder Cup -voittoa.

Todennäköisiä pareja lienevät jossain vaiheessa kisaa ainakin Spieth ja Justin Thomas, Collin Morikawa ja Xander Schauffele sekä Koepka ja Tony Finau.

Mielenkiintoista on nähdä, kenet kapteeni Steve Stricker parittaa DeChambeaun kanssa. DeChambeau debytoi Ryder Cupissa vuonna 2018 ja hävisi kaikki kolme otteluaan. Tuolloin tulokas paritettiin huonolla menestyksellä ensin Mickelsonin ja sitten Woodsin kanssa.

Euroopan ja Yhdysvaltain Ryder Cup -pelaajat sekä maailmanlistan sijoitus (WR).

WR Pelaaja WR Pelaaja
1. J. Rahm 2. D. Johnson
14. V. Hovland 3. C. Morikawa
15. R. McIlroy 4. P. Cantlay
19. T. Hatton 5. X. Schauffele
24. P. Casey 6. J. Thomas
27. M. Fitzpatrick 7. B. DeChambeau
35. L. Westwood 9. T. Finau
37. T. Fleetwood 10. B. Koepka
42. S. Lowry 11. H. English
43. S. Garcia 14. J. Spieth
50. I. Poulter 16. D. Berger
63. B. Wiesberger 21. S. Scheffler

Ryder Cupin näyttävät suorana Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf. Suomenkielisestä selostuksesta vastaavat Antti Vaalas, Riku Soravuo ja Karri Kakko

Etsi luettavaa